Eszem - iszom

Egy kis ízelítő a cseh italok, ételek, a cseh konyha világából: 
A cseh konyháról általában megoszlanak a vélemények. Vannak akik nagyon egyhangúnak tartják, és vannak akik nagyon kedvelik. Szeretnénk az alábbiakban és későbbi bejegyzéseinkben bemutatni, hogy a cseh konyha jó, változatos és vannak igazán különleges összetevői és ételei. Tény, hogy a cseh konyha eléggé kalóriadús. Ez az alapanyagaiból és a megtermelhető növényekből adódik, amelyeket nagyban meghatároz az ország klímája. A szárazföldi, hűvösebb éghajlaton nem teremnek meg a mediterrán zöldségek, ezért jelentős mennyiségben használnak gabonákat (obilí), hüvelyeseket (luštěniny), burgonyát (brambory) – és természetesen húsokat (maso).
A cseh ételekre a különböző közép-európai konyhák is hatással voltak, különösen a német és az osztrák konyha, ami a földrajzi közelségből valamint a közös történelmi múltból is eredeztethető. Ezek fő jellemzői a húsok és húskészítmények, köretként a káposzta és a krumpli. Összehasonlítva más közép-európai konyhákkal, a cseh azoktól általában kalóriadúsabb, de az utóbbi években jelentős átalakuláson ment keresztül, és ezzel egészségesebbé vált a mindennapok gyakorlatában.

Az alapanyagok tekintetében a legfontosabb a HÚS! Használnak sertéshúst (maso vepřové), marhahúst (hovězí), baromfihúst (drůbeží, kuře), kacsát (kachna), nyúlhúst (králičí), és szarvas (zvěřina), ill. vad húsokat. Gyakran esznek halat (ryb), túlnyomórészt édesvízi halakat. Ez főleg a ponty (kapr), a pisztráng (pstruh), a sügér (candát) vagy az angolna (úhoř). Az éttermi kínálatban gyakran szerepel a pangasius, ami ki tudja milyen fajhoz tartozó tengeri halat takar.

Csehországban igen népszerűek a gombaételek és maga a gombászkodás is. Az éghajlati viszonyok és a sok erdő terület miatt a különböző gombafélék (houby) bőségesen teremnek. Különösen eső után az erdők szélén sűrűn parkoló autók jelzik, hogy az emberek éppen kosaraikat szedik teli gombával. Ez nem csupán kellemes szabadidős tevékenység, de a konyhapénz spórolásában is segít.

Specialitásai közé tartoznak a szószok (omáčky) és a knédli (knedlíky). A szószok rendszerint tejszínt, vajat és lisztet tartalmaznak. A knédliknek sok fajtája van, kenyér (houskové), krumpli (bramborové), hússal töltött (uzeninou), és ne feledkezzünk meg a finom gyümölcsös knédliről (ovocné knedlíky).

A cseh konyhában vannak még nagyon kedvelt, és különleges levesek (polévky) és édes cukrászsütemények (sladké pečivo) is.

Nagyon finomak és igényesek a hidegen kapható ételeik is. A csemegeüzletből (lahůdek) megemlíthetjük a különböző szendvicseket (chlebíčky), a különféle salátákat (saláty), érett sajtokat (zrající sýry), mint az Olmützi Kvargli vagy Sörsajt (Olomoucké tvarůžky), vagy megtalálhatjuk a prágai sonkát is (pražskou šunku) és sok más finom felvágottat, mint például a debrecínska pečeně, amely természetesen Debrecenről kapta a nevét. Ja, és ne feledkezzünk meg a kiváló minőségű péksüteményekről sem, amelyek legyenek a legegyszerűbbek...mégis mennyei az ízük. Kicsit túlzás, de mi ezért is szeretünk Csehországba menni és enni. Ebben sokkal jobban igyekezhetnének a mi péksüti „gyártóink” is!

A cseh konyhához nagyon illik a sör (pivo), amely igazán híres, főzése és lelkes fogyasztása sok évszázados hagyományon alapul. A csehek nemzeti itala. A kis tradicionális sörfőzdéktől a multinacionális gyártókig széles a sörfőzők repertoárja. Sok önálló blog témáját kitenné ezek részletes bemutatása, majd egyszer próbálkozunk vele mi is... 

A sör mellett különösen Dél-Morávia vidékén elterjedtek a borszőlők, amelyek terméseiből olyan borokat készítenek, amelyek a nemzetközi versenyeken is jól szerepelnek. Főleg a fehér borok (bílá vína) viszik a prímet, de a vörös borok (červená vína) között is találkozhatunk finom italokkal. Mikulov borospincéiben még pezsgőt is gyártanak

Ha már az alkoholnál tartunk...nem hagyhatjuk ki a Karlovy Vary-ban gyártott keserédes likőrt, a Becherovkát sem. Ezt a gyógynövényekből készülő italt az 1800-as évek elején Josef Becher egy angol recept alapján kezdte el értékesíteni a patikájában. Azóta az itala igazán nagy karriert futott be. Persze a gyógyhatás eléréshez nem szabad túl nagy mennyiségben fogyasztani!

Ez után a bevezetésnek szánt összefoglaló után számíthatnak tőlünk további érdekességekre és konkrét receptekre is. Azzal a nem titkolt céllal tesszük ezt, hogy közelebb hozzuk a cseh konyhát a magyar emberekhez, és bemutassunk néhány hagyományos cseh ételt, amelyet itthon is elkészíthetnek.

A gasztronómia témakörben eddig az alábbi cikkeket olvashatja:

Főúr kérem, tormás ponty rendel!   
Avagy egyen kiváló halat a nová peci Halászbástyában.

http://nemcsakpraga.blogspot.hu/2012/04/koffeinfuggok-figyelem.html
Koffeinfüggők, figyelem!
Ismerkedjen meg a csehországi kávé-tea és más koffein tartalmú ital választékkal, csak hogy ne érje túl nagy meglepetés és csalódás!
http://nemcsakpraga.blogspot.hu/2012/05/sussunk-fozzunk-morva-verebet.html
Süssünk, főzzünk Morva verebet!
A morva konyha alap ételének elkészítési módja. Azaz készítsünk morva verebet (Moravské vrabec po domácku /Vepřovývrabec po domácku) háziasan!
Áfonyás sütemény
Fekete áfonyából készített tradicionális cseh sütemény elkészítési módja.
Cseh gombaleves 
Együnk olcsón, finomat, azaz hogyan főzzünk cseh gombalevest tésztával (Houbová polévka s těstovinami)!
Gulyás cseh módra 
Miben különbözik a cseh és a magyar gulyás, és hányfélét is lehet belőle kapni?
Pácolt hermelín (Nakládaný hermelín) 
 A híres-neves cseh pácolt sajt (hermelín) elkészítésének egyik, házi módja! Bátran kísérletezzen vele otthon ki-ki maga!