Zátopek szobor // 85 év felettiek // cseh foci // cseh őslénykutatók // két éve volt a metilalkohol mérgezés // nyitva a Czernin palota kertje // Cseh Nemzeti Múzeum // a Kabát zenekar

  • A kelet-morvaországi Zlín városa sport stadionjában felavatták a legendás cseh hosszútávfutó, Emil Zátopek szobrát. Az 1922-ben született, és 2000-ben elhunyt sport fenomén a pályafutása során négy alkalommal (1948-ban és 1952-ben) szerzett olimpiai aranyérmet. A „cseh mozdony” becenevű nagyszerű sportoló a szobrának most helyet adó Zlín városában kezdte el sport karrierjét, és itt ismerte meg későbbi feleségét is.
    Zátopek
  • A Cseh Statisztikai Hivatal jelentése szerint a 85 év feletti cseh emberek száma az elmúlt 10 év folyamán megduplázódott. Amíg létszámuk a társadalmon belül 2003-ban még csupán 90 ezer főre volt tehető, úgy 2013-ban már 175 ezer 85. születésnapján átesett idős ember (kétharmaduk hölgy) élt az országban. A számuk növekedése tovább várható, a becslések szerint 2010-re már 214 ezer igencsak szépkorú alkotja a 90-100 felé közeledők táborát.
  • A focirajongók előtt minden bizonnyal ismert, hogy a cseh futball válogatott – amely a magyarhoz hasonlóan nem a legszebb napjait éli – az első Európa Bajnoki selejtező mérkőzésén 2:1 arányban legyőzte Hollandia válogatottját. A bohém csapatból előbb Bořek Dočkal, majd a holland szépítést követően a hosszabbítás során Václav Pilař volt eredményes. Nem szép dolog döglött pacit rugdosni, főleg ha az a sajátunk, de azért csak meg kell jegyeznünk, hogy a magyar válogatott 2010 óta barátságos és tétmérkőzéseken (5 alkalom) összesen 27 (!) gólt kapott a narancs mezű csapattól. Mondani se kell, hogy valamennyi meccsünket elveszítettük.
    Václav Pilař öröme

  • Cseh őslény kutatók a napokban számoltak be az Antarktiszon folytatott kutatásaikról. A Cseh Geológiai Intézet 2003 óta összesen 10 expedíciót vezetett a legdélebbi kontinensre. Az évek során több ezer állat- és növényleletre bukkantak, amelyek közül az egyik legnagyobb, és legjelentősebb egy Plesiosaurus csontváz részlet volt. A 75 millió évvel ezelőtt, a mezozoikumban élt vízi életmódot folytató dinoszaurusz faj példányait vélték és vélik látni a Loch Nessi-szörny létében hívők.
  • Két év telt el a félszáz halálos áldozatot követelő csehországi metilalkohol mérgezés sorozat kezdete óta. Az előállt rendkívül komoly vészhelyzet megfékezése érdekében csaknem két héten át valamennyi 20%-nál magasabb alkoholtartalmú ital árusítását megtiltotta a cseh kormány. Hiába derült ki, hogy elsősorban „pancsolásból” származott a mérgezett ital a tilalom és legfőképp a félelem még a legbiztonságosabb, legnevesebb italgyártók termékei iránti keresletre kifejtette negatív hatását. Az elmúlt pár hónap adatai azonban azt mutatják, hogy a bizalom újból erősödött, és a fogyasztás elérte a 2012. évi tragédia előtti szintet. Ugyanakkor a fogyasztók számára ma már kevésbé fontos, hogy minél olcsóbb legyen, jóval inkább a származási helyét nézik meg alaposabban.
    Rum (nem aroma)

  • A Cseh Köztársaság Külügyminisztériumának helyet adó Czernin Palota megnyitotta a kertjét a nagyközönség előtt. A kert korábban csak ünnepi alkalmakkor volt látogatható, most a téli hónapok kivételével délelőtt 10 és délután 5 között szolgálja a pihenni vágyókat. Szeptember 14-én itt a Czernin kertben tartották a csehszlovák Légió megalakulása 100. évfordulójának ünnepségét, ahol a nagyérdemű a kiállítások megtekintése mellett a Kastélyőrség és a Cseh Rendőrség zenekarának előadását is élvezhette.
    A Czernin Palota nyitott kertje

  • A Cseh Nemzeti Múzeum az elmúlt 50 év legnagyobb akvizíciója során több mint 700 ezer dokumentumot és más tárgyat vett át a Munkásmozgalmi Múzeumtól. A történelmi szempontból rendkívül értékes iratokon túl olyan furcsaságok is átadásra kerültek, mint például Antonín Zápotocký egykori csehszlovák elnök kenyérből (!) készített kis szobra vagy éppen a II. világháborús végén a német csapatok vezérei által a kapituláció aláírásához használt toll.
  • Csehország valaha volt legnépszerűbb rock zenekara a Kabát, az idén minden eddiginél nagyobb koncerttel ünnepelte a fennállásának 25. évfordulóját. A szabadtéri koncerten nem kevesebb, mint 80 ezer rajongójuk hallgatta Josef Vojtek énekét, Tomáš Krulich, Ota Váňa és Milan Špalek gitárjátékát, Radek "Hurvajs" Hurčík dobolását. Íme egy kis ízelítő egy Kabát „klasszikusból”: 

     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése