Hivatalos ünnepnapok Csehországban – 2017

Csehországi utazásaink tervezése során érdemes figyelni arra, hogy mikor is tartják a cseh állami ünnepnapokat, hiszen így elkerülhetjük az esetleges bolt, hivatal, posta nyitva, pontosabban zárva tartásból, menetrend eltérésekből adódó kellemetlenségeket. Kivált észben tartani azt, hogy ebben az évben a tavaly év vége felé életbe lépett törvény szerint a 200 négyzetméternél nagyobb üzletek nem nyithatnak ki ünnepnapokon, így az utazásunk végi nagy bevásárlásainkat ne az ünnepnapokra időzítsük! Emellett még megjegyeznénk, hogy 2017-ben a tavalyi évnél két nappal kevesebb munkanap van, összesen 250, azaz az ünnepek közül kettővel több esik hétköznapra. De eme rövid bevezető után lássuk az ünnepnapokat:

PF 2017, azaz Boldog Új Esztendőt

Január 1., vasárnap: Újév (Nový rok), illetve a cseh függetlenség napja (Den obnovy samostatného českého státu)

Húsvét csehesen
Április 14: NagypéntekÁprilis 17.: Húsvét hétfő (Velikonoční pondělí)

Május 8. - a felszabadulás napja
Május 1., hétfő: a munka ünnepe (Svátek práce)Május 8., hétfő: a felszabadulás napja (Den osvobození)

Szent Cirill és Metód napja

Július 5., szerda: Szent Cirill és Metód napja (Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje).Július 6., csütörtök: Husz János napja (Den upálení mistra Jana Husa).
Szeptember 28.
csütörtök: Szent Vencel napja/ a cseh államiság napja (Den české státnosti).Október 28., szombat: a független Csehszlovák állam napja (Den vzniku samostatného československého státu).November 17., péntek: a szabadságért való küzdelem és a demokrácia napja (Den boje za svobodu a demokracii).

Kis karácsony, nagy karácsony
December 24. szenteste (Štědrý den):December 25-26., hétfő-kedd: karácsony első és második napja (1. a 2. svátek vánoční)Amint az jól látszik számos kiváló esély mutatkozik három-négy napos pihenés megtartására, amit Csehországban előszeretettel használnak ki egy kis belföldi kiruccanásra. Így jó tanácsként megemlítenénk, hogy ha mi is ezen napokon szeretnénk egy kis túrát megejteni, akkor foglaljunk jó előre szállást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése