A Prága Maraton története – rajtoljunk idén Prágában!

Gondolták volna, hogy a Prága Maraton futóversenyek ötlete két olasz férfi fejéből pattant ki? Történt mindez 1994-ben, s hol máshol mint egy prágai sörözőben, a Cibulkában. Az egyik férfi Carlo Capalbo volt, aki egy számítástechnikai cég regionális menedzserekét kicsivel korábban költözött Prágába, a másik pedig egy jó barátja Gelindo Bordin olimpiai aranyérmes maratoni futó, aki épp a cseh főváros szépségeivel ismerkedett. Ittak egy - két korsó sört és közben az az ötletük támadt, hogy milyen jó lenne egy, a New York, Berlin, London Maraton futóversenyekhez hasonlót rendezni a csodás Prágában is.

Carlo Capalbo, Emil Zátopek képe előtt

A harmadik sör annyira felbátorította őket, hogy azon nyomban felhívták Emil Zátopeket (1922-2000), a hazájában „cseh mozdonynak” becézett négyszeres olimpiai bajnokot, akiről érdemes tudni, hogy 1952-ben maratoni futásban szerzett olimpiai bajnoki címe megszerzésekor életében először indult ebben a számban, és az aranyérem megszerzésén túl az olimpiai rekordot is megdöntötte. Az ötletet tettek követték, és még abban az évben megalapították a Prágai Nemzetközi Maratont, a következő évben pedig már 958 futó rótta a cseh főváros utcáit egy olyan országban, ahol korábban egyáltalán nem volt hagyománya a maratoni futásnak.

Prága Maraton
Carlo Capalboról már elárultuk, hogy ő nem hivatásos futó, mégis a futás iránti szeretete és kitartása által sikerült megteremtenie Csehországban a maratoni futóversenyek hagyományát és rangját, ami nem volt kis feladat az akkori időkben, a kommunista uralom alól néhány évvel korábban felszabadult, de annak még erősen a hatása alatt álló lakosság körében. Sok munka és idő kellett hozzá, hogy a futás mint életmód elterjedjen, ebben persze nagy segítségére volt az a nyilvánvaló tény is, hogy a futás az egyik legolcsóbban művelhető, mindenki számára bárhol és bármikor elérhető sportolási lehetőség. A verseny minden évben fejlődött, 1996-ban, a második alkalommal megrendezett versenyen 10 km-es távon indítottak elit versenyt, amit a rá következő évben Grand Prix-nek neveztek el, ekkor indították el a diákok számára kiírt maratoni versenyszámot is, és a résztvevők száma ebben az évben már a duplájára emelkedett.

Futás a Károly hídon
1998-ban először szelték át a versenyzők a Károly hidat, 1999-ben elindult a Félmaratoni szám is, és debütált a Maraton Music Festival, amely a versenyek hangulatát hivatott emelni. Egyre több hivatásos versenyző érkezett a Prága Maratonra, 2000-ben a brazil Ronaldo Da Costa itt döntötte meg a világrekordot, 2001-ben pedig a nagy futó legenda, az etióp Haile Gebrselassie nyerte meg a Grand Prix-t, a nói maratoni számban pedig az olasz Maura Viceceonte rekord eredményt ért el. 2004-ben Róbert Štefko, a szlovákiai születésű cseh futó itt szerezte meg Athéni Olimipai nevezését. 2005-ben Stefano Baldini, az Athéni Olimpia bajnoka volt a Grand Prix legnagyobb sztárja, és naphosszig sorolhatnánk még a szép prágai eredményeket, de cikkünk terjedelme sajnos véges.

Hömpölygő tömeg az Óvárosi téren
Mára a Prága Maraton a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) arany fokozatú versenye (2009 óta), rendeznek Félmaratont Olomoucban (2010 óta), Ústi nad Labemben (2011 óta), České Budějovicén (2012 óta), Karlovy Varyban (2013 óta). 2012-ben létrehozták a RunCzech brandet, amely az összes csehországi futóversenyt magába foglalja, és tavaly már az Olomoucban és az Ústi nad Labemben rendezett versenyek is megkapták az IAAF arany fokozatú minősítését. 2015-ben 108 országból 74 585 futó vett részt a versenyeken, ebből 299 elit versenyző volt, nem kevesebb mint 9 versenyrekord született. 1995 óta pedig már 855 698 résztvevő indult a futóversenyeken. A munkát a szervezőkön túl 5700 önkéntes segítette eddig, és a cseh nemzetgazdaságnak nem kevesebb mint 519 millió cseh korona haszon ütötte a zsebét.

A 2015-ös Olomouci Félmaraton
E mögött természetesen nagyon sok munka áll. Carlo Capalbo huszonhárom év elteltével ma is a szervező bizottság elnöke, munkáját körülbelül ötven közvetlen munkatársa segíti. Ezúton is sok sikeres versenyt kívánunk nekik!

Futás Karlovy Varyban
Most pedig következzen az idei versenynaptár, és még véletlenül se gondolják, hogy ezekre a versenyekre csak profi futók járnak! Minden futást kedvelő részt vehet rajtuk, ha elég ügyesnek és kitartónak érzi magát. Egyszóval irány Csehország! Rohanjunk futni mielőbb erre a szép vidékre, a patinás városi helyszínekre!


Idei versenyek:2017. április 1. Sportisimo Prága Félmaraton
2017. május 6-7. Volkswagen Maraton hétvége
2017. május 20. Mattoni Karlovy Vary Félmaraton
2017. június 3. Mattoni České Budějovice Félmaraton
2017. június 14-15. Prágai Staféta (4 x 5)
2017. június 24. Mattoni Olomouc Félmaraton
2017. szeptember 9. Prága Grand Prix 10 km – esti verseny
2017. szeptember 16. Mattoni Ústí nad Labem Félmaraton
További információk és nevezés: http://www.runczech.com/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése