Pizza cseh módra...a biztonsági öveket kérjük bekapcsolni...

Imádjuk a cseh konyhát, azonban idén nyáron néhányszor eljutottunk arra a pontra, amikor még vagy már nem vágytunk a klasszikusan csehes húsos – burgonyás – knédlis - káposztás fogások egyikére sem, és bizony pizza evésre adtuk a fejünket. A fő étkezésünk helyszínéül így nem kis talponállóban kerestük éhségünkre a gyógyírt - bár majdnem biztosak lehettünk volna abban is, hogy itt sem kapunk gyenge vagy rossz minőségű ételt, nem is étteremben, hanem kisvárosi pizzériákat kerestünk fel, melyek egész Csehország-szerte szép számban találhatók. A választék minden esetben kiváló volt, néhol klasszikusan olaszos, máshol csehes allűrökkel „fűszerezett”, de bármelyiket is választottuk, a pizza mindenütt finomnak bizonyult. Azt nem tudjuk, hogy vajon a szakácsok egyenesen Itáliában tanulták-e a pizzakészítés fortélyait, de mindenesetre értettek a szakmájukhoz.
Kvarglis pizza
Eddig talán semmi különleges nincs abban, hogy egy pizzériában csillapítjuk az éhségünket, hiszen a kenyérlángos méltó utódjaként, a Nápolyból származó pizza a 16. századi megjelenése óta már az egész világot meghódította. Az élmény annyiban volt új és meglepő, hogy a pizzák csehesített változataira bukkantunk, vagyis a készítők több esetben nem arra törekedtek, hogy minél tökéletesebben leutánozzák az olasz alapanyagokat, ehelyett cseh hozzávalókat is használtak.
Hermelínes - áfonyás pizza
A „szerényebb” variációknál pusztán a sajtokkal operálnak, ugyanis a cseh sajtok igen ízletesek és vannak köztük speciális fajták is. Egy külön cikket megérdemelnek a rovatunkban, úgyhogy a témára hamarosan visszatérünk. Szóval ha Bohém és Morva földön járnak, mindenképpen érdemes kipróbálni a hermelines pizzát. Csak röviden, ez a sajt a camembert egyik fajtája, lágy és selymes ízű. Ugyanakkor előszeretettel használják feltétként a híres niva-t is, ezt a nagyon karakteres, nemespenésszel érlelt sajtot. Ez a két sajt maga a tűz és a víz, az egyik igen harmonikus, a másik szinte kapar, mégis jól megférnek együtt. Található még a sajtok közül juh és kecske is, de a bátrabbak kipróbálhatják a kvarglis és a romaduros pizzát is.
A Valach bomba
Zlínben található Csehország egyik legmerészebb pizzériája, ahol már az elnevezések is magukért beszélnek. A Valachova bomba a paradicsom szósz és a sonka mellett nem kevesebb mint hét -féle sajtot tartalmaz. Tételesen eidamit, kvarglit, parenicát, hermelint, füstölt sajtot, nivát és ementálit. Ennek a pizzának a kipróbálását csakis nagyon bátor embereknek javasoljuk. És ezt még csak nem is az ínyenceknek ajánlják! Nekik a Romadurovy gurmán jár, amely az érettségi szinttől függően „enyhén” szagos romadur sajtot, paradicsom szószt, eidami sajtot, kolbászt, angol szalonnát és hagymát tartalmaz. A sörivóknak külön választékot alakítottak itt ki - és kérjük most kapaszkodjanak meg, - mert a Zabijačková pizza savanyú káposztával készül és az angol szalonna, a kolbász mellett sült csülök és hagyma is díszeleg vagy ízeleg rajta. Ez már kicsit túlzás, nem?
Zabijačková, a savikápis pizza
Ha ez még nem lett volna elég, akkor itt az extrém ráadás! Egy Hradec Králové-i pizzériában Dolce elnevezéssel egy édes pizzára bukkantunk, amelyen fahéjas alma és tejszínhab a feltét. Mit ne mondjunk, nem volt merszünk kipróbálni. Talán majd az elkövetkező 10 évben ehhez is bátorságot merítünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése