Elhunyt a legidősebb cseh / Frgál / Jaromír Jágr tervei / Karel Gott / karácsonyi fenyőfa / Roman Kreuziger / hajléktalanok

  • 109 éves korában elhunyt Csehország legidősebb nője. A görög származású Evangelia Čarasová több mint 60 éve élt Osoblažsko-ban az ország keleti szegletében. 1904 februárjában született és egyike volt a mintegy 10,000 görög menekültnek akik az 1940-es évek végén kitört polgárháború miatt elhagyták hazájukat és Csehszlovákiát választották új életük színhelyének. Érdekességként megemlítendő, hogy a most elhunyt asszony habár értett csehül, de ő maga sohasem tanult meg ezen a kétségkívül nem egyszerű nyelven beszélni, maradt a görögnél.  
 
  • A Frgál, azaz a valah (oláh) édes tészta EU védett státuszt érdemelt ki. A pizza alakú édesség amelyet elsősorban dél-morvaországi Valašsko térségben készítenek felkerül az EU védelem alatt álló regionális étel specialitások listájára. Innentől kezdve csak a helyi termelők használhatják a Frgál nevet. Korábban már más cseh gasztronómiai értékek is védelmet kaptak, köztük a cseh sör, a pardubicei mézeskalács, valamint Karlovy Vary és Mariánské Lázně fürdő ostyája (pl. Kolonáda).
  • A 42 éves veterán jégkorongozó Jaromír Jágr nem zárta ki, hogy részt vesz a 2018-as Téli Olimpián. A szerencsejáték függőséggel hírbe hozott zseniális játékos éppen a napokban ütötte be a 690-ik NHL (Észak-amerikai Hoki Liga) gólját, ezzel beérve a mindenkori listát eddig egyedül vezető legendás Mario Lemieux-t. És még ki tudja meddig fog játszani!?
    Karel Gott

  • Karel Gott a 74 éves pop énekes a közönség szavazatai alapján, a tavalyi második helyezést követően immáron 38. alkalommal nyerte el a Cseh Csalogány díjat. Az örökifjú „énekes madár” nem jelent meg az 1963-ban alapított díjnak a prágai Opera épületében megrendezett díjátadó ünnepségén. A távolmaradásának oka nem a megrendült egészségi állapota volt, sőt! Nemes egyszerűséggel éppen Németországban turnézott, ahol ugyancsak közkedvelt és közismert énekesnek számít. A Cseh Csalogány díj egyéb kategóriáiban Lucie Bílá és a Kryštof zenekar győzedelmeskedett.
  • November 24-én, vasárnap kivágták a prágai Óvárosi téren felállítandó karácsonyi fenyőfát. A 24 méter magas, mintegy 80 éves fenyő kidöntésére Rataje nad Sázavou faluban került sor. A kétszeres láncfűrész bajnok Jiří Vorlíček, a falu szülötte kétszáz fős tömeg előtt vágta ki az egyik legfőbb ünnepi jelképet. A karácsonyfát már elszállították a cseh fővárosba és szombaton leplezik le ünnepélyes körülmények között.
    Jiří Vorlíček és a karácsonyi fenyő
  • Megérkezett a tél Csehországba is! Hétfőn Morvaország keleti részén, a hegyvidéki területeken mintegy 20 cm hó esett, így a sípályák is megnyitották kapuikat. A sípályák a magyar hórajongókat, síelőket is várják!
    Roman Kreuziger
  • Roman Kreuziger, 2004, 2008 és 2009 után idén negyedik alkalommal érdemelte ki a Kerékpározás Királya címet, azaz őt választották meg a kerékpározás szakágában az év hazai legjobbjának. A 27 éves Kreuziger aki idén ötödik helyen végzett a Tour de France-on, az elmúlt három év nyertesét, Jaroslav Kulhavý hegyikerékpáros bajnokot előzte meg a szavazás során.
  • A cseh köztelevízióban az Európai Unió szociális kampánya keretében négy hétvégén át hajléktalanok mondják el a nézőknek, hogy milyen időjárás várható. A jobb sorsra érdemes emberek az időjárás jelentésen túl beszámolnak a saját, utcán töltött tapasztalataikról, életükről. A televízió vezetője bízik abban, hogy ezzel is hatékonyan hozzá tudnak járulni a hajléktalanok helyzetének jobbításához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése