Cseh(es) sörözők Magyarországon I. – Általános kép:

Az elmúlt években Magyarországon valóságos sör forradalom zajlott le, sőt a „forrongásoknak” várhatóan a közeljövőben sem lesz vége. Erőteljesen megnőtt a magyar kisipari sörfőzdék száma és népszerűsége, továbbá jelentősen kibővült a külföldi sörgyártó cégek termékeinek itthon is elérhető palettája. Négy-öt elhivatott és nem kevéssé szemfüles vállalkozónak köszönhetően a sör egyik Mekkája, Csehország sörei is ütemesen foglalták el helyüket elsősorban a budapesti sörcsapokon. Ez adja az apropóját mostani kétrészes cikkünknek, amelyben a cseh sörök hazai terjedéséről igyekszünk egy kisebb körképet felvázolni.




Azonban mielőtt ténylegesen hozzákezdenénk a magyarországi „csehes” sörözők és kínálatuk ismertetéséhez, először álljon itt némi háttér információ kérdés-felelet formájában, a kialakult hazai viszonyok jobb megértése érdekében.



Milyen a jelenlegi csehországi sörhelyzet? - Csehországban ma mintegy 228-230 sörfőzde működik, számuk a minisörfőzdék robbanásszerű terjedésének köszönhetően szinte hetente nő. Ezek közül mintegy 45 tekinthető nagyobb sörgyárnak, amelyek között megtalálhatóak a többnyire multinacionális, piacvezető, óriás sörgyár csoportosulások (pl. Molson Coors: Staropramen, Braník, Ostravar, a SAB Miller: Gambrinus, Kozel, Radegast, Pilsner Urquell, a Heineken: Starobrno, Krusovice, illetve a Budvar) valamint a kisebb méretű, elsősorban regionális beágyazódású és terjesztésű sörfőző üzemek. Ezek egy része is már valamilyen közösséghez, illetve tulajdonos csoporthoz tartozik (pl. Lobkowitz csoport vagy PMS).

Sörfőzdék Csehországban
Milyen sörgyárak sörei érkeznek Magyarországra? - A cseh sörök Magyarországra való behozatalakor a hazai sörözők tulajdonosai elsősorban a fent említett, mennyiségében, árában és hozzáférhetőségében megfelelő, de minőségében már a multik termékénél (vélten vagy valósan) jobb sört készítő regionális gyárakat választották. Egy-egy általánosabb ital importőr is ráállt a cseh sörök behozatalára vagy fokozták ez irányú tevékenységeiket. Ők részben a kommerszebb regionális (pl. Samson), részben a nagyobb multi sörgyárak (pl. Budějovicei Budvar) termékeinek terjesztését preferálták.

A Lobkowitz-csoport sörei



De pontosan melyek is ezek a nagyobb, illetve közepes méretű sörgyárak? - Bakalář, Bernard, Bohemia Regent, Břeclav, Černá Hora, Chodovar, Chotěboř, Dudák, Eggenberg, Ferdinand, Holba, Hubertus, Ježek, Klášter, Konrad, Kout, Kozel, Krakonoš, Litovel, Novapacké Pivo, Opat, Pernštejn, Platan, Polička, Postřižinské pivo, Poutník, Primátor, Rebel, Rohozec, Rychtář, Samson / B.B., Svijany, Uherský Brod, Vyškov, Vysoký Chlumec, Žatec, Zubr. "Csupán" ennyi!



Az elmúlt években szinte valamennyi itt felsorolt sörgyár termékei megjelentek állandó vagy alkalmi kínálati elemként a magyarországi csehes sörözőkben, vagy a sörfesztiválokon. Azért arra nem fogadnánk egy petákot sem, hogy az összes sörgyár valamennyi terméke megfordult volna hazánkban, akárcsak egyetlen alkalommal is.



Hányféle csapolt sör kapható a magyar sörözőkben? - A nagyobb sörözők esetében kialakult a 3-4 állandó csap és 1-3 vendégcsap rendszer, azaz egyszerre próbálnak az állandóságra vágyók és a kalandozók kedvére is tenni, felettébb eltérő sikerrel. Azok a vendéglátóhelyek, amelyeknek nem a csehesség, hanem pusztán a forgalom számít, vegyítik a cseh söröket a magyar kézműves vagy más országbeli sörökkel. A kisebb sörözők esetében azonban általában csak max. 1-2-3 cseh sör féleség csapolásáról beszélhetünk.


Mi lesz ma a csapon?
Minden cseh sör kézműves sör? - Jóllehet időnként egy-egy magyarországi sörözőben összefuthatunk a rendkívül divatos, de szerintünk már kissé lejáratott kézműves sör kifejezéssel, azonban ez ne tévesszen meg senkit. A valóban kézművesnek hívható cseh minisörfőzdék termékei csak igen ritkán érkeznek egy-egy hazai sörözőbe, akkor is csak általában pár hordó erejéig, mintegy színesítve a már bejáratott választékot. A hazánkban eladott cseh sörök 99,9%-a olyan sörgyár terméke, amelynek éves termelése meghaladja a 10.000 hl-t, azaz nem hívhatjuk őket kézművesnek.



Ez valóban kézműves
Ha sör akkor legyen ütős? - Az az általános (szerintünk elég szomorú) kép, hogy a magyar sörisszák elsősorban a magas alkohol tartalmú söröket kedvelik. Ennek megfelelően a magyarországi választék is elsősorban az 5 térfogat-százalékos vagy annál magasabb alkoholt tartalmazó (általában 12-13-14 vagy annál magasabb Balling-fokos) sörök felé tolódott. Ezzel szemben az 5 térfogatszázalék alatti (általában 10-11 Balling-fokos) sörök esetében gyakorta csak szűkebb és minőségében nem feltétlenül a legjobb választékról beszélhetünk. Azaz a jelenlegi trendek nem a sörözés csehes módját (munka után jöhet a napi sör, majd a család, pihenés), hanem a gyors „hangulatba kerülést” és másnaposságot támogatják.



Drága vagy olcsó a cseh csapolt sör? - A vendéglátóhelyek, illetve a sör terjesztők a stratégiájuktól és vérmérsékletüktől függő árakat szabtak söreiknek. Többségében egy olcsóbb (390-450 Ft) alapsör mellett 500-600 Ft-os, sőt annál jóval magasabb csapolt sörárakkal dolgoznak, amelyek a csehországi sörárak (kivéve egy-egy minisörfőzde sörét) ismeretében sok esetben már túlzottnak tűnik. Az üveges sörök árai sem alacsonyabbak a csapolt társaikénál, amire sokszor végképp felszisszenünk. De a piac az piac, amíg van aki megveszi a drágább terméket is, addig el is lehet adni.

Ezek az árak nem a csapoltra vonatkoznak!
Üveges vagy csapolt? - Akármennyire is szeretnének meggyőzni minket, akkor sem értünk egyet azzal a sokat hangoztatott véleménnyel, hogy az üveges sör egyenértékű a csapolt változattal. Ezt ugyanolyan tévhitnek tartjuk mint azt, hogy attól még hogy egy sör „kézműves”, sokkal finomabb mint egy multi cég terméke. Azonban ezzel a véleményünkkel láthatólag a kisebbséghez tartozunk, hiszen a magyarországi csehes sörözőkben igen számottevő az üveges cseh sör fogyasztás. Ennek oka részben a csapolás minőségi-mennyiségi (többségében szerencsére indokolatlan) bizalmatlanságban, részben a sokkal bővebb kínálatban rejlik.



Ennyit az általános helyzetről, a cikkünk második részét, benne a söröző listával – térképpel a jövő héten közöljük!

1 megjegyzés:

  1. Kedves Solius, Szerkesztők!

    A cikkben képként mellékelt csehországi sörfőzdék térképet honnan szereztétek be, tudnám használni én is? Gondolom ez a legfrissebb jelenleg.

    Emellett a magazin egy igazi hiánypótló gyöngyszem. Naprakész cikkek, a hagyomány és újdonságok jegyében. A cseh sörfőzdékkel, sörfőzéssel, egyáltalán a cseh sörökkel kapcsolatos tematikus/egyszeri cikkek nagyon jók.

    Magam (37) családapaként másfél éve fedeztem fel mélyebben a mini és regionális cseh sörfőzdék,-gyárak kincseit, lelkesedésem és barátaimé azóta is töretlen.

    Nektek is hasonló lelkesedést kívánok!

    Üdv:
    Kalapos Krisztián,
    Szentesről

    krisztian.kalapos@effem.com

    VálaszTörlés