Parlamenti választások // Téli időszámítás // Csehszlovákia 95. // Homoszexuális párok // Karel Gott érme // Dosta díjátadás

  • Lezajlottak a cseh parlamenti választások, amelyek eredménye egyelőre igen bonyolult, már-már kaotikus állapothoz vezetett. Összesen 7 párt mozgalom jutott be, de senki sem rendelkezik elegendő erővel az önálló kormányalakításhoz. A cseh szavazók négyötöde szerint a már hosszú ideje fennálló politikai krízist a jelenlegi választás sem oldja meg. A Konrad Adenauer Alapítvány elemzői egyenesen a cseh pártrendszer széthullásáról beszélnek. Hosszabb írás a cseh választások eredményéről a Csehország, nem csak Prága Facebook oldalán (https://www.facebook.com/nemcsakpraga) (október 29-i bejegyzés).

    A kalózokon (Pirátská) kívül mindenki bejutott a parlamentbe

  • Vasárnap hajnalban Európa többi országához hasonlóan Csehországban is a téli időszámítás vette kezdetét ott sem mindenkinek okozva felhőtlen örömöt. Az első nyári időszámításra 1915-ben és a rá következő évben került sor a cseh földön (akkor még az Osztrák-Magyar Monarchiában). A hitleri Németország 1941-ben újból bevezette, és ez az energiatakarékossági intézkedés 1949-ig érvényben is maradt. Hosszabb szünet után 1979-ben vezették be újra a nyári időszámítást, amely a mai napig boldogítja évente két alkalommal az időátállításra érzékeny lakosokat.

    Ünnepi beszéd
  • Október 28-án, hétfőn ünnepelték országszerte Csehszlovákia kikiáltásának 95. évfordulóját. Prágában a vítkovi emlékműnél tartották az állami ünnepet, Miloš Zeman elnök részvételével. Mintegy 20 egyetemi rektor tiltakozásul távol maradt az ünnepről, mert nem hívták meg két kollégájukat egy, az elnökkel folytatandó egyeztetésre.
  • Csehországban 2011-ben mintegy 900 gyermeket nevelnek homoszexuális párok, adta közre eredményeit a Cseh Statisztikai Hivatal. Közülük csupán 50 él regisztrált élettársi kapcsolatban élő azonos nemű pároknál. Csehországban 2006 óta van lehetőség a hivatalos élettársi kapcsolat létesítésére, de a gyermekek örökbefogadása tiltott a számukra. Ez utóbbit a cseh lakosság csak mintegy egyharmada tartaná elfogadhatónak.

    Karel Gott, a pop félisten
  • A Cseh Pénzverde a cseh pop legenda, Karel Gott arcképével díszített arany és ezüst érméket bocsát ki az ikon 75. születésnapja alkalmából. A legértékesebb darabból (ára: 55 ezer korona) mindössze 250 darab készül, így a Gott (vagy inkább God) rajongó tömegek körében nagy csata várható. Ugyan az énekes szülinapjára csak a jövő nyáron kerül sor, de a Pénzverde hamarabb, már idén novemberben megalkotja és értékesíti az érméket.

    Drahomíra Miklošová, a kitüntetett polgármester asszony
  • Drahomíra Miklošová, egy alig 2500 lakosú észak-cseh városka, Obrnice polgármestere kapta meg idén az Európa Tanács Dosta díját, a példaértékű helyi roma integrációs modell kialakításáért. Ugyanakkor a Tanács továbbra is kritizálja a Cseh Köztársaságot a romák nem megfelelő helyzete miatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése