Passzív házak // Szerencsejáték függőség // A bencés rend története // Egyházi kárpótlás //

  • Immáron a tizedik alkalommal kerül megrendezésre a Passzív Házak Napjai elnevezésű program, az ország 13 pontján. Az érdeklődők a programok keretében megtekinthették azon energia hatékony épületeket, amelyekből Csehországban eddig mindössze pár száz kapta meg a Passzív Ház minősítést. Az energiatakarékos házak építése iránti érdeklődés az elmúlt években folyamatosan növekszik. A cseh kormány a Green Savings programja keretében összesen 400.000 korona támogatást nyújt passzív ház építéséhez magánszemélyek számára.

  • Mintegy 42 ezer cseh lakos szenved a szerencsejátékkal kapcsolatos függőség valamelyik formájától, valamint további 168 ezer embernek okozhat a szerencsejáték súlyosabb függőségi problémákat. Az elmúlt évben a felnőtt lakosságból mintegy 230 ezren játszottak pénzbedobós játékautomatán azaz félkarú rablón, 58 ezren használtak video lottó terminálokat, míg 310 ezer ember játszott on-line szerencsejátékot. A szerencsejáték függők a játék típusától függően átlagosan 25 ezer- 125 ezer forint értékű koronát játszottak el. A szerencsejátékra fordított összeg tavaly meghaladta a 135,5 milliárd koronát!
     

  • 2014 novemberében a prágai Wallenstein Lovas Iskolában és a Klementinum Galériában nyílik meg a Bencés rend történetét bemutató kiállítás. A „Nyisd ki a Paradicsom Kapuját – Bencések Európa szívében 800 és 1300 között” címet viselő kiállítás egyértelműen egyike a jövő év legnagyobb kulturális eseményeinek. A kiállításra kerülő relikviák – kb. 250 db - hat közép-európai országból és Svájcból érkeznek a cseh fővárosba.
  • 2014 januárjában hatályba lép az egyházak kárpótlásával kapcsolatos törvény, amelynek gyakorlati megvalósításával kapcsolatban még komoly kételyek vannak. A törvény értelmében az elkövetkező 30 év során 16 egyház kapja vissza a kommunista cseh állam által 1948 és 1989 között elkobzott ingatlanokat összesen 75 milliárd korona értékben. További 59 milliárdot fizetnek az egyházaknak a visszaadásra nem kerülő ingatlanokért cserébe. Természetesen az állam részéről ez nem lenne önzetlen ajándék. A kárpótlási folyamattal egy időben az állam teljesen kivonulna az egyházak működésének további finanszírozásából. Ezzel kapcsolatosan a napokban a Német Lovagrend, más néven a Teuton Lovagok szóvivője jelezte, hogy egyháza mintegy 13,5 ezer hektár földtulajdont kíván visszaszerezni, továbbá számos ingatlant amelyek között olyanok is szerepelnek mint Bouzov és Sovinec vára, a Karlova Studanka-i fürdő, az opavai Nagy Mester Ház, vagy éppen Bruntal kastélya. Nem csekély igények...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése