Elhunyt Bobek és Hejda // Davis kupa győzelem // Öregségi nyugdíj // Élelmiszer adomány gyűjtés // Sobotka kormányalakítása

  • Az elmúlt hét nap folyamán elhunyt Csehország két nagy öregje, Pavel Bobek és Zbyněk Hejda. Bobek az 1960-as években Prága színpadain rock and roll dalok éneklésével, Kris Kristofferson és Johnny Cash nótáinak interpretációjával vált híressé, valamint tagja volt a népszerű Semafor musical színháznak. Hejda pedig költőként, történészként és fordítóként tevékenykedett. Munkái ún. pesszimista lírai stílusúak erős erotikus beütéssel. Hejdát üldözte a kommunista rezsim mivel aláírta a Charta 77 politikai nyilatkozatot.
  • Csehország tenisz válogatottja 2012 után ismét elnyerte a Davis Kupát. A Radek Štěpánek és Tomáš Berdych alkotta nemzeti csapat a döntőben 3-2 arányban múlta felül a Novak Djokovič, azaz a világranglista második helyezettje vezette szerb teniszezőket. 
    Radek Štěpánek és Tomáš Berdych
  • Csehországban az átlag öregségi nyugdíj az elmúlt egy év során 194 koronával nőtt, jelenleg 10.963 korona, azaz hozzávetőlegesen 125.000 Ft. Ez az összeg, az átlagkereset 44%-a. A nyugdíjasok 9%-a 14 ezer koronánál (kb. 155 ezer Ft) több nyugdíjat kap, míg az 53%-uk juttatása kevesebb mint 11 ezer korona. A nők átlagosan 18%-al alacsonyabb összeghez jutnak mint férfitársaik, ebből adódóan jóval inkább veszélyezteti őket a szegénység. Az ország 10,5 millió fős népességéből 2,34 millióan nyugdíjas korúak. A számuk az elmúlt évben mindössze 0,1%-al nőtt. 
  • Sikerrel zárult az első csehországi nemzeti élelmiszer adomány gyűjtési kampány. Az ország teljes területén, 111 üzletben folyó gyűjtés eredményeképpen 2000 tonna ételadomány érkezett meg az ún. Élelmiszer Bankokba, amelyek közül az első 2006-ban nyílt. A gyűjtés szervezésében mintegy 1000 fő önkéntes vett részt. A múlt évben a szegények számának növekedése ugyan megállt Csehországban, azonban még mindig közel 1 millióan élnek a szegénységi küszöb alatt. 
  • Miloš Zeman cseh elnök a parlamenti választásokat követően közel egy hónappal Bohuslav Sobotkát, a Szociáldemokrata Párt vezetőjét bízta meg kormányalakítással. Optimista becslések szerint, amennyiben az ANO mozgalommal és a keresztény-demokratákkal jól haladnak a koalíciós tárgyalások (még élénk viták folynak a felek között az elkobzott egyházi javak utáni kárpótlás, valamint a jövedelemadó kérdésében), még az év vége előtt új kormánya lehet Csehországnak. A három párt együttesen 111 fős többséget alkotna a 200 tagú parlamentben.
    Bohuslav Sobotka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése