Varázslatos Český Krumlov XIV. - A krumlovi zsinagóga

Český Krumlov turisták seregeitől nyüzsgő városa maga a megtestesült multikultúra. Már egy-egy rövidebb séta alkalmával is csak kapkodhatjuk a fejünket, hogy hányan, hányféle nyelven cseverésznek körülöttünk. Ez a sokféleség a múltban is a város jellemzője volt, hiszen a történelme során a középkori utcáin, terein, épületeiben számtalan nemzet, megannyi nyelven beszélő polgára élt és dolgozott. Ezen különféle népek közül nem maradhattak ki a zsidók sem, jóllehet esetükben Krumlov sokáig nem éppen a lelkes befogadásukról volt híres.
A zsinagóga a megépítését követően

Az első izraelita telepesek Český Krumlovba a 14. század fordulóján érkeztek Luxemburgi János és utóda I. Károly uralkodása idején. Nem beszélhetünk tömegek érkezéséről, hiszen a feljegyzések szerint mindössze 4-6 család telepedett le a városban, pontosabban nem is a városfalakon belül, hanem csupán annak környezetében. 1494-ben azonban a krumlovi zsidóság tagjait még inkább persona non grata-nak, azaz nem kívánatos személyeknek nyilvánították, így a továbbiakban már a város határában sem maradhattak, el kellett költözniük más szomszédos településekre. Csupán több száz évvel később, a XVIII. század végén, II. József császár türelmi rendeletének köszönhetően érkezett újból az első zsidó család (a Kaff família) a városba. Ezt követően a számuk folyamatosan növekedett, elsősorban a közeli Větřní településen megépített papír malom által biztosított munkalehetőségnek köszönhetően. A helyi izraelita közösség a fénykorát a XIX. század fordulóján, valamint a XX. század első évtizedeiben élte. Ekkor került sor az első és egyetlen (korábban csak imaház létezett) zsinagóga megépítésére is.
A Linecka utca
1908-09-ben Ludwig Spiro és más tehetősebb üzletemberek a Plešivec városrészben, a mai Linecká utcában, egy korábban megvásárolt kertben építtették fel vallási életük helyi központját. A prágai Viktor Kafka nevezetű építész által emelt Art Nouveau és Neoromán épület 140-180 hívő befogadására lett tervezve akkor még nem sejtve, hogy pár évtizeddel később egyetlen zsidó látogatója sem marad.
A zsinagóga képe a Linecka utcáról
Felújítva
Maga a templom, épülete frontjával Jeruzsálem irányába tekint és egykoron igen értékes belső dekorációkkal bírt. Azonban 1938-ban a szudétanémet területek (beleértve Český Krumlov) német megszállását követően a zsinagógát kifosztották, de České Budějovice impozáns zsidó templomától eltérően nem rombolták le. A nácik ehelyett- nem kis cinizmusról téve tanúbizonyságot - a Hitlerjugend Klub épületeként hasznosították. A zsinagóga a II. világháború végére teljesen elveszítette a híveit, akiket csaknem egytől-egyig a terezíni, illetve más koncentrációs táborokba szállították, ahonnan már nem tértek vissza. Amint azt később látni fogjuk, azért lehetett aki túlélte a borzalmakat. A háború vége felé a zsinagóga épületében az amerikai csapatok előbb fogdát létesítettek, majd templomként használták. Később egészen 1968-ig a cseh husziták temploma volt, de a szovjet csapatok csehszlovákiai bevonulását követően a zsinagóga elveszítette igazi funkcióját, és a krumlovi helyi színház tárolta itt évtizedeken át a díszleteit.


Kávézó a templomban
Az 1990-es évek elején egy tehetős izraeli hölgy érkezett a városba, aki a zsinagógát kívánta belülről megtekinteni. Azzal szédítette a város vezetőit, hogy jelentős összeget kíván a templom felújítására fordítani, de előbb szeretné látni az időközben igencsak lepusztult épület belsejét. Röviddel azután, hogy megkapta a Városházától a kulcsokat már el is tűnt, maga után csupán egy nagy lyukat hagyva a templom falában. Valószínűleg az általa kirámolt titkos fali kamra rejthette az egykori zsidó közösség vallási ereklyéit, amiket a nácik elől rejtettek el. A 90-es évek nem hoztak semmi jót a zsinagóga életébe, az épület leginkább hajléktalanok és drogosok tanyájává vált. Hosszú időn át nem is tűnt úgy, hogy bármi megújulást hozhat a jövő, de szerencsére a helyzet mára teljesen megváltozott. 1997-ben a templom visszakerült az egyházhoz és a Český Krumlov Fejlesztési Alappal együttműködésben elkezdődött a helyreállítása. Így történt, hogy végül a 2013. év egyik legnagyobb „krumlovi újdonságaként” újból megnyitotta a kapuit a gyönyörűen felújított zsinagóga.
Koncert a megújult zsinagógában
Az épület elsősorban közösségi célok (koncertek, tárlatok) szolgálatára kapott új külsőt és belsőt. 2013. május 15-én, a templomban kialakított kiállítóterem a „4 fotóművész, 2 ország, 1 térség” című fotókiállítással nyitotta meg kapuit, amely tárlat még az év végéig megtekinthető. A zsinagógában egy igazán pazar kávézó – bisztró várja a látogatókat, a szintén csodásan felújított kert pedig a megfáradt turisták pihenéséről, illetve a szabadtéri játékok (pl. pétanque) kedvelőinek kellemes időtöltéséről gondoskodik. Mindenkinek csak ajánlani tudjuk Český Krumlov eme kevésbé ismert látványosságának a felkeresését.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése