Varázslatos Český Krumlov XXV. - Házcsokor a Rybářská utcában

Český Krumlov középkori hangulatot árasztó Óvárosát a kanyargása közben ómega alakot felvevő Moldva folyó szeli át. Itt a folyó partján, a több szintes ún. Palást-híd vagy más néven Sóhajok-hídja lábától délre, a folyó bal partján egy pár házacskából álló, elkülönült kis épületegyüttes látható. A négy ház vált vállvetve áll a mögöttük meredő, a Várkert irányába emelkedő sziklafalnak támaszkodva.

Házcsokor a Moldva partján
A Rybářská utca 12-15-ös számú házak ma együttesen a Labirintus Panzióhoz (Pension Labyrint) tartoznak, de egykor külön-külön pályafutást jártak be. Kezdjük a hídhoz legközelebb fekvő, láthatólag új építésű házzal, melyet alig 10-15 éve húztak fel, de a helyén 12-es szám alatt már korábban is egy ház állt. Ez az egykor volt, eredetileg a XVI. század első felében emelt épület egészen 1989-es lebontásáig mindvégig lakóépületként szolgált, majd átadta helyét a már említett újnak.

A 13. számú ház, jobbra ekkor még nem pótolták a 12-est
Közvetlen déli szomszédja, a Rybářská utca 13. azonban már valóban a középkor szülötte, jóllehet eredetéről sok információ nem maradt ránk. Az biztos, hogy az 1783-as átépítése során, mikor is klasszicista jegyekkel látták el, egyúttal összekötötték a már említett 12-es számú házzal. A 13-aska izgalmas, jelenlegi formáját 1939 és 1944 között nyerte el.

Házcsokor a folyó túlpartján, így látszik a Vártoronyból
Tőle eggyel délebbre, a 14-es száma alatt egy igazi reneszánsz kori épület áll, amely persze az idők folyamán jó párszor változtatta külsejét-belsejét egyaránt. 1570 környékén egy Petr Freilinger nevezetű emberke tulajdonában volt, majd egyre másra váltották egymást a tulajdonosai. A XVIII. század végén az épület egy részét felhasználták a házcsokor legdélibb, kicsit rejtőzködő tagjának, a 15-ös számú háznak a kialakításához, pontosabban leválasztották róla. A mai 15-öske így ugyancsak a reneszánsz szülötte. Egykor élt itt kőmíves, molnár, hentes, pékárú kereskedő és még ki tudja ki más.

Ez a látvány tárul elénk a házcsoport elől
Ilyen a házcsoport a vízről nézve
Aki megszáll az igényesen felújított, nem túlságosan vészes árfekvésű panzióban, az belülről is megismerkedhet az épületekkel, és kissé ugyan modernizált környezetben, de felfedezheti az egykori építészeti stílusjegyeket, pl. a szép ovális boltíveket. De ha nem is alszunk meg itt, akkor is érdemes ide elsétálunk. Az épületegyüttes elől kiváló fényképeket készíthetünk a krumlovi kastélyról vagy éppen a „Moldva csúszdára” merészkedő vízi turisták seregéről.
A Rybářská utca 12-15. és a vízi turisták

1 megjegyzés: