Katonai repülőterek Csehországban és légi program ajánlók

Ahogyan arról a hírekből értesülhettünk a tegnapi nap folyamán egy magyar vadászgép balesetet szenvedett Csehországban, a május 11-e óta zajló cseh-magyar-svéd közös légi hadgyakorlat, a Lion Effort során. A JAS-39 Gripen repülőgépeket használó országok három év elteltével rendezték meg ismét itt, Čáslavban az eseményt, amelyen ezúttal thaiföldi pilóták (gépeik nélkül) is részt vettek. A balesetben a magyar vadászgép mondhatni totálkáros lett, de ami a legfontosabb a két pilóta nem sérült meg komolyabban, azonban a kifutóról leszaladó gépből való katapultálás nem lehetett éppen lélek emelő érzés. Ennek a hírnek az apropóján körülnézünk, hogy hol is találhatók Csehországban katonai légi támaszpontok, repülőterek, és mi tudunk röviden mondani a mai Cseh Légierőről.
A reptér és a szerencsétlenül járt magyar vadászgép
A Cseh Köztársaság, Magyarországhoz hasonlóan 1999-ben csatlakozott a NATO-hoz. Az új katonai szövetség követelményeihez igazodva 2003-ban átszervezte a haderejét, és ezt követően négy légibázist üzemeltet, amelyek más-más feladatot látnak el.
Čáslav - légibázis
A cseh vadászrepülőgépek és bombázók fő központja az aktuális baleset színhelye, a Zvolenská légibázis. Ez a reptér a cseh Magasföldön, a Vysočina kerület északi részén fekvő Čáslav városától északra található. A jelenleg a 21. Taktikai Légierő Bázisaként üzemelő repülőteret 1958-ban alapították, és komoly szerepet játszott a hidegháborús években. Innen felszállva gyakorlatoznak a Cseh Légierő gépei, a már említett svéd gyártású JAS-39 Gripenek, illetve a cseh fejlesztésű L-159 Alca típusú vadászok. A Zvolenská a színhelye Csehország legrangosabb légi bemutatóinak, amelyek közül az egyiket éppen a napokban (május 23.) tartanák meg, amennyiben a baleset okainak kivizsgálása miatt elrendelt reptér zárlatot fel tudják oldani.
Cseh Gripen
A Cseh légierő orosz helikopterei
A másik jelenleg is aktív csehországi katonai repülőtér a 22. számú Helikopter Bázis, a Biskajská. Ez szintén a Vysočina kerületben, de Čáslavhoz képest jóval délebbre fekvő Náměšť nad Oslavou városa közelében található. Az 1956-ban aktivált reptér részben az orosz gyártású helikopterek (vénséges, de annál megbízhatóbb Mil Mi-24-esek, Mil Mi-35-ösök), továbbá az 1971 óta használt cseh(szlovák) L-39 ZA Albatros vadászok székhelye. A Cseh Légierő soron következő bázisa a morvaországi Přerov városa mellett fekszik. A CVRCEK hívójelű reptér egykor helikopter bázis volt, valamint itt folytak a kiképzések, de napjainkban egyre kevésbé használják, a gépeket pedig Náměšť nad Oslavouba szállították át.
CASA C-295
Végül, de nem utolsósorban a katonai célú légi szállítás központja a Prága melletti Kbely-ben foglal helyet. Ezt a két kilométer hosszú és 45 méter széles kifutóval rendelkező T.G. Masaryka repülőteret használják a különféle szállítmányok továbbításához. A légibázis egyike Csehország legrégebbi reptereinek, először 1918-ban emelkedtek itt el a földtől a gépek. Jelenleg egy Airbus A-319CJ, CASA C-295, JAK-40, LET-410 repülőkből és Mil Mi-17 és 8S, W-3A Sokol helikopterekből álló flotta törzshelye. 2015. június 11. és 13. között itt rendezik meg az Európai Helikopter Show-t.
Airbus A-319CJ
A Cseh Légierőhöz tartozik még a Stará Boleslavban székelő irányító, megfigyelő központ, valamint a légelhárítás központja a dél-csehországi Strakonicében. Mindezeken túl még érdemes megemlíteni a Pardubicében található a Repülőtéri Hatóságot. Az itt található reptér nem a Légierő része, ugyanakkor egy kihelyezett bázisként kiképzési célokat szolgál.
Egy kis helikopter bemutató
Természetesen jóval több repülőtér található a Cseh Köztársaságban, amelyeket egy-egy különlegesebb alkalommal katonai gépek is igénybe vesznek, de ezek alapvetően mind polgári célúak. Végezetül a repülőgépek szerelmeseinek egy kis kedvcsináló, programajánlóként javasolnánk szeptember 5–6. között a hradec královéi, szeptember 19–20. között pedig az ostravai reptér felkeresését, ahol a Cseh Nemzetközi Légi Fesztivál, illetve a Cseh Légierő Napja várja a kíváncsiak seregét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése