Hogyan ünneplik Csehországban a Karácsonyt?

Netmagazinunk fennállása óta már a harmadik karácsonyi cikkünket írjuk, és minden évben izgalmas feladat kitalálni, hogy mivel örvendeztessük meg Olvasóinkat az ünnepen. Az első évben a karácsonyi ünnepi asztal étkeiről adtunk betekintést, a második évben elsősorban a hagyományokról számoltunk be. Idén arra gondoltunk, hogy egy kicsit betekintünk abba, hogyan is ünnepelnek a cseh emberek az év legszebb időszakában.
Karácsonyi vásár Zlínben
A karácsony Csehországban is az adventtel veszi kezdetét és az adventi várakozás, a vásárok hangulatos világa, a velük járó finom gyertya-, kolbász-, sütemény- és forralt bor illat, mind - mind a karácsonyra való felkészülést és ráhangolódást szolgálja. Szinte az egész országban hagyományos az adventi vásár, és mivel a csehek imádnak belföldön utazgatni, sűrűn előfordul az is, hogy ellátogatnak egy nagyobb városba vagy egy gyönyörű középkori várba, ahol ebben az időszakban gazdag és látványos programokkal várják őket. A zajos napok végén már az elcsendesedés következik. A prágai utcákon, templomokban karácsonyi koncertekkel várják a nézelődésben megfáradt embereket, és a misék is nagyon népszerűek ilyenkor.
Betlehem Prágában
Közeledve az ünnephez, a karácsony előtti hétvégén már sok helyen megtekinthető a Betlehem, amelynek nagyon komoly hagyománya van Csehországban. Krisztus születésének misztériumát a jezsuita szerzetesek a jászolban fekvő kisdeddel igyekezték bemutatni, ezzel vonzották be Karácsonykor a híveket a templomba. Ezt követően a művészeket is megihlette a Betlehem, így Csehországban van néhány nagyobb alkotás, amelyeknek fő motívuma a kis Jézus születése. Az alkotók a jászol mellé felépítették az adott várost is, megjelenítve a szűkebb és tágabb környezet nevezetes épületeit és bemutatva a dolgos hétköznapokat.
A csodás Betlehem Sušicében
Ilyen csodás Betlehem található például Sušicében is, amely több mint 300 figurát tartalmaz, ezek között 30 cm magasak is akadnak. A nagyobb Betlehemek sajátossága, hogy a figurák mozgnak, a malomkereket víz hajtja, a pék megsüti a kenyeret, a bölcső pedig ringatózik. Vannak természetesen statikus alkotások is a fából, porcelánból, üvegből, sőt még a cukorból is elkészített csodák között. De Karácsonykor az élő Betlehemi játékok is népszerűek, ilyenkor összejön a falu és a város apraja-nagyja, hogy megnézze a több mint 2000 évvel korábbi jelenetek megszemélyesített formáját.
Karácsonyi édes-mézes
Maga az ünnep a keresztény hagyományok szerint zajlik. December 24-én sokan tartják még a böjtöt, közben a család apraja, még inkább a nagyja feldíszíti a karácsonyfát is, és az egész lakás, valamint az ünnepi asztal is díszbe öltözik. Miloš Vnuk barátunkkal beszélgetve tudtuk meg, hogy a karácsonyi vacsora előtt sok családban imát mondanak és megemlékeznek azokról a szeretteikről, akik már nem lehetnek együtt velük.
Vánočka
Az ünnepi asztalon halleves, mandulával szórt ponty fekete mártással, amelynek reszelt mézeskalács és mazsola adja az aromáját, valamint rántott pontyszeletek krumplisalátával kapnak helyet. A bőséges halvacsorát pedig a klasszikus karácsonyi kalács a Vánočka, és apró, de igen változatos sütemények zárják.
Cseh Karácsony - Josef Lada képe
A vacsora után az együtt töltött időben beszélgetés, a jövő évvel kapcsolatos jóslások, dióhéj úsztatás, ólomöntés kapnak helyet. Éjfélkor sok család elsétál az éjféli misére. A Karácsony következő napjaiban a pihenésé és a család látogatásé a fő szerep.
Karácsonyi sütik
Mi, a Csehország nem csak Prága szerkesztői ezzel a cikkel kívánunk Önöknek, hűséges, lelkes olvasóinknak nagyon Boldog és Békés Karácsonyi Ünnepeket! Veselé Vánoce!

1 megjegyzés:

  1. Kulcsár Sándor2014. december 26. 15:24

    A karácsonyi vásárokon sokfelé lehet kapni a tócsnihoz hasonlító ételt aminek a tésztája alapbòl meg van fokhagymázva. A vásárokon minden nap vannak kultúrális programok, s egy kis szerencsével olyan helyre tévedhetünk, ahol élő szóval invitálnak egy csehesített betlehemes előadásra, mint ahogy engem invitáltak Brno ódon utcáin.

    VálaszTörlés