Štybar, Kreuziger és társaik, napjaink legjobb cseh országúti kerékpárosai

Az elmúlt vasárnap tartották az egy napos profi országúti kerékpárversenyek egyik legrangosabb és egyben legnehezebb eseményét a Paris – Roubaix-t. A mind a kerékpárt, mind a lovasát különlegesen megterhelő terepen, macskaköves szakaszokkal tarkított útvonalon rendezett viadalt ezúttal Niki Terpstra, egy holland versenyző nyerte, de az ötödik helyen a cseh Zdeněk Štybar végzett, éles küzdelmet vívva a második helyért. Az ő sikere sarkalt minket arra, hogy egy kis körképet vázoljunk fel a legjobb cseh országúti kerékpárosokról. Ugyanakkor tesszük ezt azért is, mert a 2014. évi versenykerékpáros szezon még épp hogy csak kezdetét vette, és magyar kerékpárversenyző hiányában érdemes a cseh drótszamarasoknak szurkolni a soron következő Giro-n, Tour-on, Vuelta-n vagy más egy vagy többnapos viadalon.



Az Union Cycliste International (UCI), azaz a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség a kerékpár csapatokat több csoportba osztja. A legbőkezűbb szponzorral, így legnagyobb költségvetéssel rendelkező „brigádok” az ún. ProTeam-ek, amelyek begyűjtik a legjobb kerékpárosok többségét. A 2014-es évadban három cseh versenyző szerepel ProTeam csapatban.

Kreuziger a dobogó harmadik fokán (jobbra), középen Contador
A legismertebb közülük Roman Kreuziger, aki korunk egyik legnagyobb kerékpárosának Alberto Contadornak a legfőbb támasza a Tinkoff-Saxo csapatban. Kreuziger, aki idén még mindig csak a 28. születésnapját ünnepli. A cseh kerekes kiváló hegyi menő, aki az időfutamokon, illetve hosszú szökésekben is jeleskedik. A karrierje hajnalán megnyerte az U19-es világbajnokságot, amivel több, mint felhívta magára a szakma figyelmét. 2006-ban csatlakozott a profi világhoz, és öt évet töltött el a Liquigas csapatánál. 2009-ben és egy évvel később az igazán előkelő ötödik helyet érte el a kerékpárversenyek legnagyobbikán a Tour de France-on. 2011-ben két évre átigazolt az Astana csapatához, és az első évben ezúttal az olasz körversenyen szerzett egy összesített ötödik helyet, ugyanakkor begyűjtve a legjobb fiatal versenyzőnek járó trikót. Egy évvel később a Giro d'Italia-n szakaszt nyert, de összesítésben már csak a 15. helyen zárt. 2013-ban csatlakozott a jelenlegi csapatához, azon csapatvezetői szándék mentén, hogy ő lesz Contador szekundánsa. A tavalyi Tour De France-on is ennek megfelelően a spanyol „felettese” mögött zárt az ötödik helyen. (Úgy látszik valamiért nagyon vonzódik az ötös számhoz.) Roman idén is már sikererrel vett részt az éve eleji versenyeken, bronz érmet szerezve a Tirreno-Adriatico nevű több napos viadalon.

Roman Kreuziger

Zdeněk Štybar
Kreuziger mellett a másik cseh ProTeam versenyző a már említett Zdeněk Štybar, aki a szép hosszú nevű Omega Pharma – Quick-Step Cycling Team nevű csapatot erősíti. Štybar is hasonlóan fiatal, tavaly decemberben töltötte be a 28. életévét. A nyugat-csehországi Planá u Mariánských Lázní nevű településen született cseh kerekes korán kezdte a kerékpárversenyzést, azonban némileg meglepő módon nem „országútisként”, hanem ún. cyclo-cross versenyzőként. Ez utóbbi a kerékpár sportok azon fajtája, amikor mindenféle terepviszonyok között (sziklás, saras, beton, kavics stb. tesznek meg köröket a versenyzők. Štybar ennek a műfajnak a specialistája, háromszoros világbajnok, aki a nemzeti bajnokságot már 2008 óta nyeri megszakítás nélkül. 

Mégis 2011-ben hozzáfogott az országúti kerékpározáshoz is, persze nem feladva a cyclo-cross-t (idén is megnyerte a világbajnokságot), méghozzá nem is eredménytelenül. Tavaly a Vuelta a España, azaz a spanyol háromhetes kerékpáros körverseny 7. szakaszát megnyerte, és az idei remek helyezéséről pedig már a cikkünk elején beszámoltunk.


Štybar munkában
Idén ugyancsak az Omega Pharma – Quick-Step Cycling Team-hez igazolták a mindössze 21 esztendős Petr Vakoč-ot is, persze még csak afféle „vízhordónak”, de neki még sok ideje van ahhoz, hogy igazán profi versenyzővé érjen.

František Padour
Petr Vakoč
Azonban nem csupán a ProTeam csapatok között vannak remek cseh kerékpárosok, jövőbeni reménységek. A kerékpáros „második ligában” (Professional Continental Teams) szereplő német Team Netapp – Endura csapatban nem is egy, hanem mindjárt három kiváló cseh kerekes is tekeri a pedált. Közülük talán a legnagyobb név Leopold König, aki 2013-ban szakaszt nyert mind a spanyol, mind a kaliforniai körversenyen, de Jan Bárta-ról és František Padour-ról sem szabad megfeledkeznünk. És végezetül, csak hogy teljes legyen a kép még meg kell említenünk Josef Černý nevét is aki idén lett a lengyel CCC Polsat Polkowice újonca.

König és Bárta
Amint azt láthatjuk a cseh profi kerékpárversenyzők ha nem is nagy számban, de hozzánk képest mindenképpen irigylésre méltóan jelen vannak a kerékpársport csúcs mezőnyében. Ezúton kívánunk nekik sikeres évadot, nekünk kerékpárverseny rajongóknak pedig kiváló szórakozást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése