Csehország természet-, tájvédelmi területei VII. - Slavkovský les

A híres-neves északnyugat-csehországi fürdővárosok (Karlovy Vary, Mariánské Lázně) valamint Kynšperk nad Ohří városa között terül el az ország egyik nagy kiterjedésű, 606 km2 területű tájvédelmi területe, a Slavkovský les, vagyis a Szlavkovi erdő.



A környezetéből kimagasló vidéket, mondhatni fennsíkot egykor, még nem is oly régen elsősorban a végeláthatatlan hegyvidéki erdőségekben munkálkodó favágók, erdészek, az ércekben gazdag kőzeteket a felszínre hozó szorgos bányászok családjai lakták. Az itt található kisebb-nagyobb falvak, városok lakóinak többsége német nemzetiségű volt, így automatikusan belekerültek a II. világháborút követő kitelepítési hullámba. Számos kiürült, lakatlanná vált település (pl. Schönficht, Lauterbach, Wöhr stb.) házait, templomait lebontották, katonai gyakorló területként hasznosítva fokozatosan megsemmisítették, és ma a helyüket csupán a környező megművelt szántó-mező területekben szigetként álló kisebb ligetek (mint emlékparkok) jelzik.

Az egykori Lauterbach
De ahogyan az szokott lenni, ami rossz az embernek az jó a természetnek. A lecsökkent humán terhelésnek köszönhetően a Slavkovský les igen jó állapotban fennmaradt. A főként újonnan betelepített lucfenyvesek mellett még állnak az eredeti erdőtársulások maradványai (bükkösök, bükk – fenyves elegyes erdők). A dél-nyugati vizesebb, mocsári jellegű területeken pedig akár a Pinus rotunda, a lápi fenyő vagy akár a molyhos nyír számos csodás egyedében is gyönyörködhetünk. A növényvilág helyi ritkaságai közé tartozik a barnászöld fodorka, a szerpentinfodorka, az alpesi erika, vagy a szibériai nőszirom. A különféle kénes, szénsavas forrásokban pedig számos izgalmas algafaj egyedei lakoznak.
 


A Slavkovský les legmagasabb pontja a Lesný és a Lysina csúcsok. Az előbbi 983 méterrel magasabbra nyúlik mint a tenger szintje, az utóbbi is csak egyetlen árva méterrel maradt le a társa mögött.


A tájvédelmi területet 1974-ben alapították meg, ekkor jutott hivatalos állami védettséghez. A Szlavkovi erdőségben összesen 26 kisebb méretű, speciális, egyedi védettséget is élvező természeti terület található, amelyeket jól jelölt sűrű hálózatot alkotó turista útvonalakat követve érhetnek el a bakancsos turizmus szerelmesei.


A terület állatvilága is egészen bő és változatos. A nagyobb vadállatok elsősorban a magasabban fekvő és zavartalanabb középső és dél-nyugati részeken élnek nagyobb számban. Itt a nálunk is jól ismert dámszarvason és muflonon kívül szikaszarvassal is összefuthatunk. A madárfajok közül kiemelhetjük a siketfajdot, a nyírfajdot, a fekete harkályt, illetve az örvös galambot.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése