A tojás és a kis bárány – két húsvéti szimbólum Csehországból

Húsvétkor az élet megújulását ünnepeljük, és az ilyenkor használt jelképeink, és szertartásaink is mind erre tesznek utalást. Szinte mindegyik szimbólumra igaz, hogy eredete réges-régi időkre nyúlik vissza. Az eredetnyomozás során hol Egyiptom neve bukkan fel, vagy a kereszténység kezdetének kora, más esetben a 11. század, és sorolhatnánk így tovább.





Most elsőként a húsvéti tojás történetébe pillantunk be egy picit. Maga a tojás nem kisebb dolgot szimbolizál, mint az új életet és a feltámadást. A régi korokban az elhunytak mellé a sírba tojást is tettek, részben azért, hogy szimbolikus táplálékként szolgáljon számukra a túlvilágon, másrészt pedig az újjászületés jelképeként. Régészeti leletek bizonyítják, hogy ez a rituálé Cseh- és Morvaországban még a kora középkorban is élő hagyomány volt. A Brno közelében található Velké Hostěrádky településen egy 11. századbeli sírban bukkantak ilyen leletre. A tojás ünnepivé válásához hozzájárult, hogy a keresztény egyházfik a 12. században bevezették az egyházi liturgiába a Húsvéti tojások megáldását. Ezek piros színű tojások voltak és keresztény értelmezés szerint Jézus Krisztus kiontott vérét szimbolizálták. Ugyancsak az ősiségre utal, hogy már a legrégebbi cseh szótárban is fellelhető volt a pirosra színezett és kidíszített Húsvéti tojás fogalma.




A népi hagyományokban is hamar felbukkantak a díszes húsvéti tojások és a köréjük fonódó népszokások. Már az 1450-es években feljegyezték, hogy Húsvétkor a fiúk az elrejtett színes tojások keresésére indultak, amelyeket egy kis vesszőzés vagyis pomlázkázás fejébe kaptak a lányoktól. A lányok érzelmeiről szavak helyett a tojásokon fellelhető motívumok beszéltek, így nem volt mindegy, hogyan sikerült a tyúkok alól kivett tojások kidíszítése.




Bizony, a tojásfestés valóságos mesterséggé nőtte ki magát, a technikák folyamatosan fejlődtek. A legrégebbiek közé tartozik a viaszolás, amikor is méhviasz segítségével vitték fel a mintát a tojásokra, majd ez után következett a festés, és végül a szárazra törölt tojásokon kirajzolódtak a minták. Néhány festék növényi eredetű, forrása például az almafák kérge vagy az éger, vagy éppen a zöld kukorica. Akárcsak hazánkban a hagyma héjával való festése a mai napig fennmaradt. A 16. sz. végén a piros színt például egy Brazíliából importált fa kérge segítségével állították elő. Később elterjedt a kaparás technológiája, amikor a befestett tojásról lemaratták vagy lekaparták a festéket, és alatta felbukkant a tojás héjának eredeti színe, szépséges mintákat adva ki. Dél-Morvaországban a 20. század elején ez a díszítési mód volt a legelterjedtebb. Szlovák területen pedig később megjelentek a drótos, fémmel díszített tojások, manapság pedig a perforált minták a legdivatosabbak.


Igazi tojásfa!
A tojások mellett a Húsvét másik „főszereplője”, az ünnepi asztalokon helyet kapó, számunkra már-már egzotikusnak számító húsvéti bárány, a Velikonocní Beránek. Esetében ne a fiatal állatka illatozó húsára gondoljanak, sokkal humánusabb, pontosabban állatbarátibb dologról van szó. Titkát hamarosan felfedjük. A sült bárány régen bohém földön is hagyományos ünnepi étel volt, amelyet a keresztény hagyományokból adódóan az áldozat és a megváltás szimbólumaként fogyasztottak. A juhtenyésztés azonban fokozatosan visszaszorult, ezért hús helyett egyre inkább csak szimbolikus formában kezdett megjelenni az ünnepi asztalokon.


Micsoda ennivaló szépségek! No nem mindegyik...
A bárányt ma jobbára édes süteményként készítik el és fogyasztják, és helyet kap szinte minden cseh család asztalán. Nagyon kedves színfoltja a húsvéti asztalnak, főleg akkor ha sikerül szép formát adni neki. Ha kicsit csúnyácskára sikeredett, az se baj, legalább vidám perceket okoz a rápillantó családtagoknak.




A Beránek egy fekvő bárányka alakú édes sült tészta, amit gyakorta csokoládéval is leöntenek, főként ha fekete bárányt akarnak készíteni. Belül többnyire puha piskóta tészta, de a bárányka zseléből is elkészíthető. A kis bárány díszítési lehetőségei pedig szinte végtelenek.


Fehér bárány és a fekete társa
Népszerűségét az is jelzi, hogy a tortaforma készítők kimondottan Beránek formákat is gyártanak, így a háziasszonyok könnyedén versenyezhetnek abban, hogy ki teszi a legszebben díszített húsvéti bárányt az asztalra.



Ezúton kívánunk valamennyi olvasónknak Kellemes Húsvéti Ünnepeket! Veselé Velikonoce!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése