Akkor és most 19. - Písek – Főtér

Písekben, ebben a csodálatos kis dél-csehországi városban (amelynek történetéről már egy korábbi cikkünkben részletesen megemlékeztünk) járva számos impozáns téren gyönyörködhetünk a történelem viharait túlélő, vagy az idők során megváltozó épületekben. A terei közül a nevéhez méltóan a legnagyobb a Velké náměstí, a Nagy tér, amely számos meghatározó helyi esemény színtere. Az Akkor és most sorozatunkban ennek a szép térnek a változását követjük nyomon, miközben a képek által megismerkedhetünk a XX. század cseh városi hangulattal is.


Velké náměstí, a Nagy tér

A píseki Nagy tér lényegében egyidős magával a történelmi belvárossal, tehát már a XIII. században is létezett. A nyugati oldalát, az Otava folyó felé esően az Óvárosháza és más épületek határolják. A tér és a folyó közötti területen áll a píseki kastély és az egykori malátaház.


Písek a XIX. század elején
Első képünkön, pontosabban térképünkön, amely valamikor a XIX. első évtizedeiben, az Osztrák-Magyar Monarchia II. katonai felmérésekor készült is jól megfigyelhető a hosszúkás, csaknem pontosan észak-déli irányítottságú tér. A Písek Óvárosát ekkoriban még üde zöldfelületek vették körül, amelyek közül ma már csak az északi Park, a Palackého sady maradt fenn, míg a többit elnyelte a város ütemes terjeszkedése.


1910
Majd egy évszázaddal későbbről, egész pontosan 1910-ből származik következő képünk, amelyen a lekövezett tér déli irányból figyelhető a frissen telepítettnek tűnő fasorával, pár gyerkőc társaságában.


1914
Az 1914-ből származó képeslapunkon a rajz a teret immáron északi irányból tárja fel előttünk. A tér jobb oldalán látható a XVIII. században épített két tornyú Óvárosháza domináns épülete.


1916
1916-ban a helyzet változatlan, a gyerekek még mindig szeretik ha fényképezik őket, a fasor pedig már egyre lombosabb.


1923
Az 1923-ban készült fotón látható az Óvárosháza épületével (amelynek balkonáról kiáltották ki 1919-ben az első Csehszlovák Köztársaságot) átellenben a Régi Gyógyszertárat. 
 

1935
1935-re a tér már kezdett megváltozni, egy-egy régi épületet lebontottak és a környezetéhez stílusában nem éppen illeszkedő házat húztak fel. A fotónkon is látható bal kéz felé egy „új”, modern áruház. A téren már nem csak gyerekek ácsorognak, sőt már megjelentek az első automobilok is.


1940
1940-re a tér déli végén a házakat teljesen átszabták. A középkori épületek helyett új szálloda, lakóházak épültek, immáron vége a középkori hangulatnak. De ez a megállapításunk szerencsére a tér északi részére nem áll fenn. Ott továbbra is a tér díszét jelentik a barokk homlokzatú épületek.


1955
A második világháború végét követően Píseken sem következett be gyors fellendülés. Ez jól látszik az 1955-ben készült fotón, amely a tér házait bizony a maga realitásában, felújításra váró állapotában mutatja be. Az autók ugyanakkor szinte már „tömegesen” parkolnak a tér kövezetén.


1961
1961-es felvételünkön elsősorban a csodás Óvárosháza és a déli tér részlet látszik. Kiépült a modern lámpacsöves közvilágítás, és az autók mellett a buszok is megjelentek.


Napjaink
Végezetül gyorsan ugorjunk egy laza ötven évet, és nézzük, meg hogyan is fest a tér a napjainkban. Amint az jól megfigyelhető, a házaknak legalábbis a homlokzatát és tetejét szépen felújították az elmúlt évtizedben, a tér új burkolatot kapott, amelyet azonban kissé lehangoló módon birtokba vettek az itt parkoló és közlekedő gépjárművek. Ettől függetlenül a tér továbbra is csodás, amelyet feltétlenül fel keresni a Dél-Csehországban vándorló turista honfitársainknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése