Sumplat, azaz krumplis lepény Dél-Csehországból

A burgonyás ételek a cseh konyhában nagy népszerűségnek örvendtek a régi időkben és manapság is. Ez szinte természetesnek mondható, hiszen az éghajlati viszonyok (kivált a Cseh Magasföldön – Vysocina) bőséges és kiváló minőségű burgonyatermést biztosítanak. A burgonyából készült fogásokat (akárcsak nálunk is) régen nagyobb mennyiségben elsősorban a szegényebb rétegek fogyasztották, és amennyire lehetett, törekedtek az egyszerű, mondhatni egysíkú alapanyag változatos felhasználására. Ezért is találhatunk a cseh konyhában oly sokféle krumplis ételt.


Krumplis ételek szakácskönyve
A cseh háziasszonyok a burgonya kérdésben általában véve tájékozottabbak mint a magyar társaik, jóval inkább tisztában vannak az egyes burgonya fajtákkal és tudják, hogy melyiket milyen ételekhez a legjobb felhasználni. Hazánkban sajnos nem igazán alakult ki a fogyasztásnak ez a kultúrája, hiszen a közelmúltig nagyjából maximum két fajta burgonyát ismertünk. A főzésre és a sütésre alkalmasat. Piaci nevezéktan szerint: Ella és Rózsa a két bűvös fajta. Igaz, hogy az Ella mint burgonyafajta már régen kipusztult és a Rózsa is csak egy gyűjtőnévnek tekinthető, de az árusok még ma is sokszor így hirdetik a krumplijaikat. Esetenként Desirée-t emlegetnek, ami szerencsére már tényleg egy létező főznivaló fajta. A cseh üzletekben viszont láss csodát, igen gyakran fel van tüntetve, hogy melyik fajta is az adott burgonya, és milyen ételhez a legideálisabb.



 

A most bemutatni kívánt fogásunk a dél-csehországi Tábor városának környékéről származik, garantáltan kiadós és finom. Azért is tetszett meg nekünk annyira, mert szinte kizárólag csak burgonyából készül. 

A recept alapja és a Sumplat elnevezés Vaclav Malovický Švejk Útleíró Szakácskönyvéből származik, de maga az elkészítési mód (feltétek) kisebb-nagyobb módosításon esett át.


Hozzávalók:

Tészta: 10 db közepes méretű burgonya, kb. ¼ kg féldurva vagyis rétesliszt (a fele lehet finomliszt is), 1 tojás, só, kevés zsír vagy olaj a sütéshez.

Feltétek ízlés szerint: barack és/vagy áfonya dzsem vagy lekvár, sós-fűszeres tejföl, paradicsom szósz

Alapanyagok és feltétek

Elkészítés menete:
A burgonyákat sós vízben a héjával együtt főzzük meg. Kis hűtés után távolítsuk el a héját, és még melegen reszeljük le egy nagyobb lyukú reszelőn. Adjuk hozzá a tojást, ízlés szerinti sót, valamint a lisztet. Keverjük össze alaposan, és gyúrjuk homogén tésztává. Akár azonnal, minden várakozás nélkül formázhatunk belőle lepényeket. Készíthetjük gyúródeszkán, ekkor sodrófával kb. 1-1,5 cm vastagra nyújtsuk ki a tésztát, a lepényeket egy nagyobb méretű szaggatóval vagy pohárral metsszük ki belőle. Mindezt kézzel is csinálhatjuk, ez kicsit hosszabb ideig tart, és kevésbé lesznek egyformák a lepényeink. 
 

Gyúrás és formálás


Serpenyőben melegítsünk egy kis olajat vagy zsírt (elég ha bővebb olajjal megkenjük a serpenyő alját), és felmelegítés után tegyük bele a lepényeket. Addig süssük közepes lángon, amíg szép barnák lesznek. Vigyázat, a megfelelő szín elérése után hamar „odakap”, ha nem vagyunk résen. Nekünk kicsit vastagabbra sikerültek a lepényeink, így az egyik felét fedő alatt sütöttük.
Már kész is!
Ha elkészült, melegen tálaljuk. Nagyon finom édes hozzávalókkal, lekvárokkal vagy akár cukrozott gyümölcsökkel is, de aki nem szereti annyira az édeset vagy nem akar nagyon „bűnözni”, akkor ízlés szerint fűszerezett tejföllel vagy éppen fűszeres, párolt friss paradicsommal (mint a pizza szósz) is fogyaszthatja. Mi a próbálkozások során véletlenül felfedeztük, hogy a paradicsomos-áfonyás változat igazán pikáns és ízletes falat. Ezekkel a feltétekkel a klasszikus receptet kicsit aktualizáltuk a mai konyha igényeire. Ha esetleg nem fogynának el egyszerre a lepények, később fel is melegíthetjük, az ízük továbbra is kiváló lesz.

Jó étvágyat kívánunk a Sumplathoz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése