Varázslatos Česky Krumlov XIII. - Főtéri pestis oszlop és díszkút

Česky Krumlov óvárosában, az omega alakú kanyart leíró Moldva által csaknem szigetté formált Parkán városrész közepén található a régi piactér (német nevén 1917-ig Ringplatz), amely ma a Svorností nevet viseli. Ezen főtér egyik legnevesebb látványossága, persze a pompás épületeken túl a város Pestis oszlopa és egyben díszkútja, amelyek habár nem egyszerre születtek, ma mégis egy egységet mutatnak.
Pestis oszlop és díszkút a főtéren

A középkorban a víztározás, a víz biztosítása, a közkút működtetése valamennyi városi főtér egyik alapfunkciói közé tartoztak. Nem volt ez másképp Česky Krumlov esetében sem, ahol a főtéren már a XV. században is állt egy fából készült víztartály, ami részben tűzívíz tározóként működött, és emellett a lovak számára is biztosította az ivóvizet. A jelenleginél sokkal egyszerűbb kinézetű első kőkút a XVI. században, pontosabban 1577-ben a város pénzéből épült mégpedig nem a jelenlegi kút helyén, hanem a tér közepén. A kúthoz a vizet a Felső Kapunál lévő kis tavacskából (ma már nincs meg) vezették le csövön a Felső (Horní) utcán át. A téren ekkoriban (egészen a XVII. század végéig) még további víztartályok is álltak, elsősorban a kihalászott és a piacon értékesíteni kívánt halak életben tartása végett.


Pestis oszlop, mint turista pihenő
Az Európában a XVII. század végén, XVIII. század elején pusztító pestis járvány 1680 és 82 között érte el Česky Krumlovot. 1714-1716-ban e járvány emlékére, a veszély elmúlta miatt érzett hálából a város polgárai, a „fekete halál” sújtotta más országok városaihoz hasonlóan impozáns Pestis oszlopot (Mária-oszlopot) emeltettek. Az oszlop szobrait nem más mint Matěj Václav Jäckel, a neves prágai szobrász készítette. A nyolc szoboralak között a pestis ellen védő szenteket, valamint a város egyéb védőszentjeit (pl. Szent Vencel, Szent Vitus, Keresztelő Szent János, Szent Sebestyén, Szent Rókus) láthatjuk. Időközben a régi kőkút állaga 1843-ra olyannyira leromlott, hogy inkább az elbontása, és egy új építése mellett döntöttek. Az új kutat a tér felső részén álló Pestis-oszlop köré álmodták meg. A városi hivatal nem kis összeget, pontosan 1643 dukátot fizetett ki plešiveci Josef Hauber kőfaragó mester számára, aki a pénzéért alaposan megdolgozva igazi remekművet alkotott. 
 
Védőszentek
A kút 195 cm mély, 90 cm magas, alapjának kerülete mintegy 30 méter. Hatszög alakzatban csaknem teljesen körbeveszi az oszlopot, egyedül az északi, Városháza felőli oldala tér el, ahol is egy lépcsősor vezet közvetlenül az oszlophoz. A szobor körül kőkerítés található, amelyet oroszlán fejekkel díszítettek. Ezeknek a „vadállatoknak” a szájából folyik az éltető víz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése