Csehországi Sörfőzdék XIV. - Dudák Sörgyár - Strakonice

A dél-csehországi Strakonice nem csupán csodás várkastélyáról, főteréről, szépséges házairól vagy éppen templomairól híres. Az Otava folyó mentén elterülő város a cseh dudazene fővárosa. Dudával, dudaszóval, egykori híres dudások emlékeivel, dudás szoborral és még sok-sok más duda vonatkozású eseménnyel, köztük a messze földön híres nemzetközi dudás fesztivállal is „találkozhatunk” itt ebben a kedves városkában.


Strakonice ugyanakkor nem csupán a zenei kultúrára szomjazók hanem a folyékony kenyér fogyasztók számára is igen kellemes helynek számít. A folyó partján álló helyi sörgyárban készített nedű pedig milyen más nevet is viselhetne mint azt, hogy Dudák, azaz magyarul Dudás. Nos igen, bármennyire is illúzió rombolónak tűnhet, de a sörgyári névadás mögött mégsem a női idomok iránti lelkesedés, jóval inkább a városka dudásai iránti újabb tiszteletadás áll.

De ismerkedjünk meg a Dudákkal, azaz a Strakonicei Városi Sörgyárral (Měšťanský pivovar Strakonice), amely egyedülálló módon az egyetlen olyan cseh sörfőzde, amely egy város tulajdonában áll. A helyi sörfőzés története egészen 1308-ig nyúl vissza, de az itt élő szomjas lelkek valószínűleg már ezt megelőzően is bőszen főzték a seritalt. Az első hivatalos sörfőzési jogot 1367. december 8-án adományozta a lakosságnak a Strakonicét birtokló IV. Bavor. Innentől kezdve a népek szorgosan főzték a söreiket, az éppen aktuális várúr szándékától függő mértékben. 1538-ban Jan z Wartenberka rendeletet hozott, amelynek értelmében az uradalom területén csak a serfőző joggal bíró polgároktól volt szabad sört vásárolni. II. Rudolf császár ezt a rendeletet 1577-ben megerősítette.

A harmincéves háború során ugyan Strakonice jelentős károkat szenvedett, de természetesen a sörkérdés kulcskérdés maradt. 1649-ben az addig egyenként főzőcskéző polgárok (szám szerint 158) egy közös sörfőző üzem építése mellett döntöttek. Ugyanakkor a városban maradtak még más „független” sörfőzők is. Ugyan a környék ura, Habsburg Lipót Vilmos főherceg betiltatta a sör főzését, de szerencsére I. Lajos császár feloldatta ezt a tilalmat, és a város újból megkapta a főzési jogot. Mária Terézia ezt megerősítette, II. József azonban a renyhe adófizetési kedv miatt szigorított a sörfőzdék üzemeltetésén.
A sörgyárban előállított sör mennyisége az évek során folyamatosan emelkedett (1881 és 1840 között megduplázódott). 1873-74-ben a gyárat átköltöztették az Otava folyó partjára, és a korábbi épületet maláta házzá alakították át. 1883-84-ben a tulajdonosok három további pincével növelték az üzemet, majd a XX. század elején a gyárat tovább modernizálták. 1909-ben a városi konkurencia, a dominikánusok sörfőzdéje bezárt. 1914-ben már háromféle sör főztek, tízes és tizenkettes világos lágert, és egy a 13-as (Dudás) barnát.

Dudák, korabeli "súlyos" áremelés után
Mind az első, mind a második világháború jelentősen visszavetette a termelést (3-5%-ra !), majd 1948-ban államosították az üzemet. Az 1956-os év jelentős volt a gyár életében, ugyanis ekkor kezdték el a 12-es világos Dudás sör főzését, amelyet a mai napig is készítenek. 1959-ben a gyár csatlakozott a Délcseh Serfőzdék Szövetségéhez, majd néhány tulajdonos váltás után 1989-ben az a České Budějovice-i Sörgyár részeként működött, vagy inkább csak működgetett. Ugyanakkor az 1990-es években erőteljes átalakítás vette kezdetét a gyárban és a sörválaszték is bővülésnek indult. Egy igen hosszú ideig húzódó privatizációs folyamat során, amelyet a sörgyár mennyiségben és minőségben is megszenvedett, végül 2005-ben Strakonice városának tulajdonába került. Ekkor kezdődött a strakonicei sör legújabb fellendülésének korszaka. 2011-ben a gyár a korábbi Dudák-Dudás sör márkanevet kiterjesztette az egész gyárra (korábban a Nektar és a Dudák neveket egyaránt használták), és ez a változás nem csak a külcsínben, hanem a belbecsben is megmutatkozott. Ma már nem csak Csehországban és a szomszédos Ausztriában, de még a tengerentúlon is forgalmaznak Dudák sört.
Dagmar Vlková és a "kis" korsó
A pasztőrözetlen sör főzése során természetesen kiváló cseh alapanyagokat használnak Morvaországból és Žatec vidékéről. A sörfőző mester meglepő és szinte egyedülálló módon, nem egy férfi, hanem egy hölgy, nevezetesen Dagmar Vlková. Munkájának, hozzáértésének eredményeképp a Dudák sörök már eddig is számos neves hazai díjat szereztek, és ezek a sikerek a jövőben is folytatódni fognak. A sörfőzés során nem csupán a történelmi recepteket használják, hanem igyekeznek a kor igényeinek, a fiatalabb generációk ízlésvilágának megfelelőbb terméket előállítani.
Két dudás egy asztalon jól megfér
A sörgyár sörválasztéka vetekszik a nagy sörgyárak szortimentjével. Az alap kínálatban az alábbi sörféléket főzik: 4,0%-os világos és 5,2%-os prémium világos DUDÁK, 4,5%-os szűretlen Sklepák (csapolva és 1,5 literes műanyag palackban), 4,8%-os prémium barna DUDÁK, 5,1%-os KLOSTERMANN félbarna, 5,5%-os világos KRÁL ŠUMAVY, 5,0%-os OTAVSKÝ arany, 4%-os ŠVANDA és 6%-os alkohol tartalmú VELKOPŘEVOR világos (idény jelleggel).
Választék
Karácsonykor és húsvétkor még további ünnepi söröket is főztek - főznek, köztük 2011-ben az édes szájú hölgyekre gondolva csokoládé ízesítésűt is. Emellett a Šamp nevű, 5%-os érdekességet (a Pivovarský dům licensze alapján), pontosabban pezsgőélesztővel erjesztett sörspecialitást is itt a strakonicei gyárban készítik. 2013. augusztus végei hír, hogy az 1978-ban bezárt blatnái sörgyár termékét pótlandó a Dudák elkezdte a Blateňák nevezetű sör főzését és palackozását is.
Sörgyári bejárat, bolttal
A Dudák sörgyár teljes szortimentje megvásárolható a sörgyár saját boltjában a hét hat napján. De akik nem jutnak el Strakonicébe azok se csüggedjenek. A nyári sörfesztiválokon már hazánkban is lehetett egy-két Dudák termékhez jutni, és heteken belül a közel teljes strakonicei választék megízlelhető, megvásárolható lesz a Jaromír Sörözőben. Csak ne feledjük: ne dudákat, hanem Dudákot kérjünk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése