Jíři Fiala // PU csapos bajnokság // Václav Klaus // Primátor a Világ söre //Jágr // Don Juan Menzel opera // Csehország drogtérképe

  • 2013. október 5-én, a néhai cseh elnök Václav Havel születésnapján az általa és a felesége (Dagmar) által létrehozott Alapítvány a működése során először díjazott egy már nem élő személyt, nevezetesen Jiří Fiala-t. Fiala egyszerre volt kiváló matematikus és filozófus, ugyanakkor a kommunista rezsim alatt igen aktívan vett részt a szamizdat irodalmak szerkesztésében, terjesztésében és más ellenállási megmozdulásokban.


A 2012-ben elhunyt Jiří Fiala

  • A felmérések szerint a csehek 55%-a véli úgy, hogy az EU fenyegeti a nemzeti érdekeket. Csupán 41%-uk elégedett az ország uniós tagságával, ami 2004, a belépés éve óta a legalacsonyabb érték.

  • František Štastka, a cseh származású New York-i úriember nyerte idén a Nemzetközi Pilsner Urquell Csapos (Bartender) Bajnokságot. A versenyt minden én október 5-én rendezik meg, azon a napon amikor 1842-ben az első Pilsnert elkészítették. A vetélkedés második helyezettje a cseh, míg a bronzérmes egy olasz versenyző lett. A résztvevőknek mind elméleti területen (Pilsner sörtörténelem, főzési technológia) mind a gyakorlatban (sörcsapolás, felszolgálás, stb.) igazolniuk kellett tudásukat, rátermettségüket.


Václac Klaus, a legfőbb cseh euroszkeptikus

  • A volt cseh elnök Václac Klaus 2013. október 7-én, hétfőn mutatta be új könyvét, amely a Csehország keresztúton címet viseli. Az euroszkepticizmusáról híres-hírhedt politikus ezúttal sem tagadta meg magát. Véleménye szerint vagy megreformálódik az EU vagy ki kell lépni belőle. És ez utóbbitól sem kell félni, hiszen Csehszlovákia felbomlása után is sütött tovább a nap, jártak a vasutak, és a vízfolyások sem álltak meg.
  • 2013-ban a londoni Világ Söre (World Beer Award) versenyen meglepetésre a náchodi Primator sörgyár búzasöre nyerte nem csupán a saját kategóriáját, hanem mind a 600 bírált sör közül a legjobbnak választották.


A bajnok búzasör
  • Október 7-én, pontosan 23 évvel az észak-amerikai profi hokiligában való debütálását követően lőtte Jaromír Jágr, a korunk egy legnevesebb cseh jégkorongozója első gólját új csapatában a New Yersey Devils-ben.
  • A 2014-es Oscar Díjért folyó versenybe (legjobb külföldi film kategória) Jiří Menzel Donšajni azaz Don Juan című operafilmjét nevezte a Cseh Filmakadémia. A döntés meglepte a cseheket, hiszen a közvélemény Agnieska Holland lengyel filmrendező filmjét, a Jan Pallach 1968-as önégetését és az azt követő időszak eseményeit feldolgozó három részes film sorozat, az Olthatatlan (Hořící keř - Égő csipkebokor) nevezését várták.
  • A szennyvizekből kimutatható drogszármazékok meglepően világos eredményre vezető vizsgálata alapján elkészült Csehország drogtérképe. Plzeň városában elsősorban a heroint használják, Prágában a kokain a divat, Brno extasy fogyasztásban „vitézkedik”, míg a munkás városok, Ústi nad Labem és Ostrava legkeresettebb kábítószere a kristályos amfetamin.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése