Akkor és most 14. - Špalíček - Cheb

Cheb városa Csehország észak-nyugati szegletében, a cseh-német határól alig pár kilométerre fekszik. A határvidék egyik őrzőjeként a város igen gazdag múltra tekinthet vissza. Ennek megfelelően a település első írásos említése már igen korán, 1061-ben történt, 1203-ban pedig már a kitüntető város címet viselte. Akik olvasták az Albrecht von Wallenstein életéről és legfőképp haláláról készített cikkünket, azok tudják, hogy Cheb (régi, német nevén Eger) többek között a XVII. században is történelem formáló tettek helyszíne volt. Az elmúlt évszázadok viszontagságai, a gyakori tűzvészek ellenére is megmaradt a város történelminek mondható magja, amely a napjainkban Pogyebrád György király nevét viselő főtér (náměstí Krále Jiřího z Poděbrad) köré épült.
Špalíček, sziget a téren

A főtéren, amely az évszázadok során piactérként működött, több mint félszáz műemléki épület található, varázslatosan szép látványt nyújtva. Az épületek közül feltétlenül kiemelnénk a tér alsó, északi szélén, kisebb szigetet alkotó épület csoportot a Špalíčeket.

1472
A Špalíček ma összesen 11 épületet foglal magába, pontosabban 11 egykori kereskedőházat, amely két egymás mellett szorosan álló tömbben helyezkedik el. A két részt csupán a Kramářská nevű keskeny, 1,6 méter széles sikátor választja el egymástól. A Špalíček első épületeit (német-zsidó hentes és húskereskedő házakat) valamikor a XIII. század második felében (első említés: 1273) kezdték el felhúzni. A kezdeti fa építményeket 1320-ban felváltották a kő épületek, amelyek később udvar híján félig gerendázott emeletekkel bővültek. A Špalíček név eredetére kétféle magyarázat is adódik. Az biztos, hogy a német „stock” szóból eredt, de ezzel vagy az egymásra rakott épület szintekre, vagy a ház húsfeldolgozó funkciójára (húsraktár) utaltak.

Az első képen, ami 1472-ben készült jól látszik, hogy ekkoriban az épületcsoport bal oldalán egy harmadik házsor (húsüzletek) is állt. Ez a házsor több mint 300 éven át a Špalíček szerves része volt, de 1809-ben lebontották. 

Így az 1872-ben készült felvételen a Špalíček már a mai dupla házsoros állapotában látható.
1872
Ezt követően egészen a II. világháborúig jelentősebb változások nem történtek, csupán a házak tulajdonosai változtak időről időre. Az egyik épületen 1905-ben Wilhelm Müller, 1913-ban Robert Merz, majd 1927-ben már Wilibald Kofend kereskedő molinója látható. Egy pár évvel később, a békével együtt eltűntek a feliratok is.
1905
1913
1927

1940-ben Cheb, mint a Szudétavidék része már csaknem két éve a hitleri Németországhoz csatolt terület volt, főtere ennek megfelelően a birodalmi Führer nevét viselte.
1940
1946
A II. világháborúban a várost jelentős károk érték. Az 1946-ban készült fotón is látható, hogy miközben a Szent Miklós-templom a tornyát vesztette, a Špalíček házai is jóval rosszabb állapotba kerültek. A főtér 1956 és 1962 között zajló rekonstrukciója során az épületegyüttes sorsa csaknem megpecsételődött. 
1963, a felújítás
De végül, az utókor nem kis örömére a teljes lebontás helyett a helyreállítás mellett döntöttek. Így az 1960-ban kezdődő helyreállítás során a házak, pontosabban a külső falak, homlokzatok megőrződtek, amelyeket új, modern belső acélszerkezethez rögzítettek, az egyes szinteket beton plafonokkal választva el egymástól.
2013
Ahogyan a 2013-ban készült felvételen is látszik, a Špalíček, ez az egyedi kinézetű épület komplexum, Cheb város jelképe ismét gyönyörű arcát mutatja, az ott lakók és az odalátogató turisták örömére. 

A cikk a prágai Czech Tourism támogatásával készült! Ezúton is köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése