Vrtbovský palota // České Budějovice egykori zsinagógája // Modern rabszolgaság // PU áremelés // 11 éves kitüntetett // Több a dobozos, mint a csapolt sör

  • A Prága Kisoldal városrészében már évtizedek óta üresen álló Vrtbovský palota sorsa ismét jobbra fordul. A kerületi Önkormányzat közel 143 millió cseh koronát (több mint 1,7 milliárd Ft !) fektet be az épület átépítésébe, amelyet ezt követően a környéken már jó néhány épületet is bérbe vevő Angol-Amerikai Egyetem vesz ki. Az egykori Thurn-Taxis vagy más néven Vrtbovský palota a 17-ik század végén épült, majd ezt követően számos neves nemesi család birtokában állt.
  • Vrtbovský palota
  • České Budějovice városában 71 évvel a lerombolását követően cseh régészek megtalálták az egykori zsinagóga földalatti részeit. A zsinagógát anno 1888-ban építették, de a náci katonák 1942-ben a földdel egyenlővé tették az épületet. A kutatóknak most az egykori falak alapjait sikerült feltárni, és egyúttal számos kisebb tárgyra, köztük üveg és kődarabokra is bukkantak.


  • A Walk Free Alapítvány legújabb jelentése szerint Csehországban mintegy 38.000 ember dolgozik modern rabszolgaként. Ezzel Csehország dobogós, pontosabban harmadik helyen áll az európai ranglistán, mint legrosszabb helyzetű ország. Hogy mit tekint az emberjogi alapítvány modern rabszolgaságnak? A saját definíciójukban egyebek mellett szerepel a munkára kényszerítés, valamint a gyermekek dolgoztatása (pl. a szüleik adósság törlesztése fejében). Európában csupán Albánia és Montenegro előzi meg a negatív rangsorban Csehországot. De Bohemia nem áll egyedül ezen a képzeletbeli harmadik helyen. No vajon ki az akivel megosztja ezt a nem túl dicső bronzérmet? Ez az ország nem más, mint kis hazánk, Magyarország.


  • Itt van az ősz, a Pilsner Urquellnél eljött a hagyományos éves sör áremelés ideje. Kateřina Krásová, a Pilsner Urquell-t is tulajdonló SAB Miller multi sörgyár szóvivője bejelentette, hogy 2013. november 1-től az infláció, és az alapanyagok árának növekedését figyelembe véve ezúttal csak igen kis mértékű, 1% alatti áremeléssel élnek. És ez az egész pontosan 0,7%-os áremelés is csak a palackozott, illetve dobozos termékeikre vonatkozik, a hordó kiszerelésűekre, azaz a csapolt sörökre nem. Tekintettel arra, hogy a Pilsner amúgy is az igen drága cseh sörök közé tartozik, így ez a hír akár örömtelinek is tekinthető. A többi cseh sörgyár közül a náchodi Primátor és a vyškovi már szintén döntött az árak növeléséről, a többi gyártó cég még egyelőre kivár. De szinte biztosak lehetünk benne, hogy aki Csehországban szerzi be a sörkészleteit, előbb-utóbb felkészülhet arra, hogy ha nem is sokkal, de egy pár koronával ismét többet kell költenie erre a nemes italra.


  • A Cseh Tűzoltó Alapítvány a csütörtöki díjátadó ünnepségén idén többek között egy 11 éves fiút tüntetett ki a bátorságáért. A kis srác a lángba borult házukból menekített ki sikerrel a húgát. Az Alapítvány minden évben díjazza mindazokat a civileket akik az életük kockáztatásával mentenek meg másokat, illetve a különleges bátorságról tanúbizonyságot tett tűzoltó társaikat.


  • Zárásul még egy sörös hír: A cseh sörfogyasztás a jelek szerint átalakuláson esik át. Idén fordult elő először, hogy több üveges, dobozost sört vásároltak, mint csapoltat. Ennek hátterében a gazdasági válság (a boltban vásárolt üveges mintegy 50%-al olcsóbb mint a csapra vert társa), valamint a fiatalabb generáció változó szokásai állhatnak. Azért reméljük, hogy még jó pár évtizedig kitart a hangulatos cseh sörözőkben csapolt sörök varázsa.

1 megjegyzés:

  1. Biztos, hogy a csapolt sör ára másfélszerese a palackosénak? És hol? A kocsmában? Vagy nagykerben? Itt gondolom inkább arról lehet szó, hogy olcsóbb otthon inni, mint a kocsmában!

    VálaszTörlés