Csehország természet-, tájvédelmi területei XVI. - Blanský les

A magyarok körében is ismert, nem mellesleg világhírű Český Krumlovba érkezve rögtön feltűnik a város közelében meredő magas hegycsúcs, az 1084 (más információk szerint 1083) méter magas Klet'. Ez az impozáns hegy és a tőle északra elterülő vidék alkotja Csehország egyik csodás tájvédelmi területét a Blanský lest, más néven a Blanský erdőt. 
 
Blanský les
Az 1990-ben alapított 212 km2-es természetvédelmi terület 650 és 1084 méter közötti hegyek és a köztük húzódó, csöndes, kis településekkel tarkított völgyek, hegylábi területek mozaikjából áll. A déli határát a ma már említett varázslatos Český Krumlov jelenti, keleten egy szakaszon a bőszen kanyargó Moldva (a festői Zlatá Korunával), később a 741 méter magas Kluk határolja. Északon a páratlan paraszt barokk építészetéről híres, az UNESCO Világörökség részévé választott Holašovice falu, illetve a 832 méter magas Buglata hegy zárja le. A területét nyugaton pedig a 953 méterre magasodó Bulovy és egy kis város, Chvalšiny jelöli ki.
Klet'
Az említett hegyek alapkőzete jellemzően egy nagy nyomáson létrejött, ún. metamorf kőzet a granulit, de nagy mennyiségben előfordul a szintén átalakult kőzet szerpentinit is. Maga a Blanský les egykor a budějovicei medencéből emelkedett ki, majd később meghatározóan a folyóvízi errózió szabdalta több darabra. A terület leghangsúlyosabb vízfolyása a Polečnice folyó, amely a déli lejtőkről gyűjti össze a csapadékvizet. A tájvédelmi terület középső részét a Křemžský-patak uralja, amelyet egy kicsit keletebbre szintén a Moldva folyó fogad magába. Az északi hegyek északi részéről pedig számos kisebb vízfolyás, számos áttétellel (köztük kis tavacskákkal), szintén a Moldvába viszik a vizet. A Blanský les térségében a tavak sem számban, sem területben nem jelentősek, összesen négy kis állóvíz foltot találhatunk.
Erdők, mezők, hegyek, völgyek
A Klet' és a többi hegy klímája eltér a közeli Šumava-hegységtől. Itt eltérő éghajlati tényezők is érvényesülnek, amelyeknek köszönhetően kevesebb csapadék és magasabb középhőmérséklet mérhető. A terület flórája és faunája is ennek megfelelően fejlődött. Blanský les, már a nevében is jelzi, hogy nagy mértékben erdővel (56%) borított vidék, melynek közel fele lombhullató, főként bükk erdő. A többit luc és más fenyőfélék, továbbá egyéb lombhullatók (szil, juhar) keveréke fedi. A gazdag növényvilágból most csak egy-egy példát tudunk kiragadni. A nedves réteken, mezőkön a növény sokaságban fekete varjúkörömre, szibériai nősziromra, erdei ujjaskosbor is bukkanhatunk.
Zlatá Koruna kolostora
A Blanský les állatvilága szintén számottevő. Több mint 50 emlős-, 115 madár-, 6 hüllő-, 10-12 kétéltű- és vagy 19 halfaj egyedei népesítik be. Hiúzok, fekete gólyák, darázsölyvek, gatyáskuvikok, légykapók és fakopáncsok, ritka pókok seregei, hangyabolyok garmada, gyönyörű pillangók, páratlan puhatestűek sokasága és megannyi más csodás állat választotta ezt a pompás tájat lakhelyéül.
Csodás tájak
A tájvédelmi körzet területén több kisebb-nagyobb település található, közülük a két legnagyobb Křemže és Brloh. Ha valaki az igazi dél-cseh nyugalomra, s nem mellesleg csodás tájképre vágyik, akkor itt érdemes szállást keresnie. A déli és nyugati részen fekvő, kevesebb mint 200 fő lakosú falvakat a XVII. században cseh telepesek alapították, utánuk még fennmaradtak a jellegzetes szudéta házak. A XV. században alapított északi és keleti falvakban pedig a három osztatú, díszes homlokzatú, többségében a XIX. század elejéről származó parasztbarokk farmok váltanak ki csodálatot az arra járókból.
Dívčí Kámen
Kuklov
A történelmi emlékek, az épített örökség rajongóinak kötelező a már említett Holašovice falucentrumának meglátogatása, a Zlatá Koruna cisztercita kolostorának illetve a híres Dívčí Kámen várromjának, Kuklov misztikus kolostorromjának megtekintése. De ne hagyják ki a terület délnyugati határában található Červený Dvůr kastélyának külső megtekintését (az épület ma egészségügyi intézmény), illetve a csodás angol park bejárását sem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése