Csehország természet-, tájvédelmi területei VIII. - Blaník

Csehország legkisebb alapterületű, de értékekben igen gazdag természetvédelmi területe az ország középső részén helyezkedik el, Prágától dél-keletre. A Blaník nevet viselő ha nem is zsebkendőnyi, de alakjában arra hasonlító 41 km2-es tájvédelmi terület 1981 óta élvez védettséget. Önmagában megtestesíti a közép-csehországi térség harmonikus, biológiai szempontból kiegyensúlyozott, jellegzetes tájképét. Alapvetően három kisebb természetvédelmi terület (Velký Blaník, Malý Blaník és a Podlesí), valamint két kisebb természeti emlék (Částrovické-i tó, Louňov-i tó) alkotja. 
 
Áttekintő térkép

Az ipar és az intenzív mezőgazdaság által elkerült tájvédelmi terület középpontjában a névadó Blaník-hegy misztikus tömbje magasodik. Ugyan, csak 638 méter magasra nyúlik, de a tetején épített kilátó remek panorámával lepi meg az arra járót. A hegy nem csupán geológiai, hanem régészeti és erdőművelési szempontból is érdekes.

A Nagy és a kis Blaník hegy
Az alapvetően átalakult (metamorf) kőzetből álló terület létrejöttében komoly szerepet töltött be a Blanice folyó, melynek szépen fennmaradt ártéri ökoszisztémája ma is a növény- és állattani értékek tárháza. Maga a Blaník alapvetően az erdők, mezők, rétek, patakok, kis tavak és más vizes élőhelyek csodás mozaikja. A tőzeglápok, a tavi ökoszisztémák, közel természetes bükkösök csodásan megőrződtek, és a gondos védelmi beavatkozásoknak hála a jövőjük is biztosítottnak látszik.

Částrovické-i tó
A zoológiai érdekességek között feltétlenül meg kell említenünk a vidrát, a jégmadarat, a pataki ingolát, és a vízi-szárazföldi gerinctelen fajok bőségét. A florisztikai értékek sorában pedig ki kell emelnünk az agárkosbort, a széleslevelű ujjaskosbort, a kereklevelű harmatfüvet, illetve a posványkakastaréjt. A természeti értékek mellett számos olyan, ember által létrehozott emléket is megcsodálhatunk, amelyek rávilágítanak a táj évszázadok alatti fokozatos változásaira. A területen belül fekszik Louňovice pod Blaníkem városa és még számos tüneményes kis falu is.

Louňovice pod Blaníkem kastélya
És hogy mitől misztikus Blaník hegye? Nos a legenda szerint itt nyugszanak Szent Vencel lovagjai, akik ha legalább négy irányból nagy veszély fenyegeti a cseh Anyaföldet akkor felkelnek álmukból és az ország segítségére sietnek, sőt hősies küzdelemben győzedelmeskednek is. A Blaník hegy fái mindeközben elszáradnak, de egy öreg, elhalt tölgyfa újra zöldelleni kezd, és egy kis patak folyóvá árad. Eme ősi legendának is köszönhetően a Blaník a turisták kedvelt célpontja.

Panoráma a kilátóból
Természetesen csak az arra kijelölt helyeken szabad gyalogolni, de szerencsére kiváló tanösvényt hoztak létre, amelyen stílusosan egy cseh lovag „kalauzol” minket végig. A 4 km-es tanösvényen sétálva 14 információs tábla mutatja be a terület történetét, az erdőművelés történetét, az állat-, és növényfajokat és sok-sok már érdekességet.

Szent Vencel egy már ideje korán felébredt lovagja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése