Csehországi TOP 20 – A 2012-es év leglátogatottabb turisztikai célpontjai

A CzechTourism, azaz a cseh turizmus szervezéséért felelős hivatalos idegenforgalmi szervezet utoljára 2012-ben adta ki a TOP 20-as listát mindazon turisztikai célpontokról amelyeket a legnagyobb számban keresnek fel az érdeklődők. Most ezt a listát böngészgetve mélázunk el, hogy vajon miként is értelmezzük az ott olvashatókat, továbbá valóban ezeket a szép helyeket, kastélyokat stb. ajánlanánk-e mi is a mezei magyar halandó részére, mint kihagyhatatlan cseh látnivalókat.

A prágai Vár

A hivatalos lista, persze nem túlságosan nagy meglepetésre 8 prágai helyet nevez meg, sőt az első négy leglátogatottabb hely a cseh fővárosban található. 3 célpont szerepel Morva–Sziléziából, kettő a Libereci térségből, 1-1 a Dél-Csehországi, a Pilzeni, az Olomouci, a Kelet-Morvaországi (Zlíni), a Hradec Králové-i, a Közép-Csehországi, és a Dél-Morvaországi kerületekből. Némi meglepetésre a TOP 20 között nem szerepel egyetlen hely sem a Vysočina, a Pardubicei és a Karlovy Vary vidékéről. Hogy miért is?

AquaPark - Prága
Nos a képet több tényező is jelentősen alakítja. Csehországban, hazánktól eltérően sokkal meghatározóbb mértékű a belföldi turizmus, ezért a külföldi látogatók száma kevésbé érvényesül a közölt adatokban. A listából az is jól látszik, hogy a csehek egyik első számú célpontjai a különféle Állatkertek (7 db a 20 hely közül) és a Wellness – szabadidő központok (pl. a prágai AquaPalace, a libereci Centrum Babylon), amelyek kiváló kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak az egész család számára. Továbbá nehezen becsülhető meg az a belépő jegyet nem váltó, direkt regisztrációra nem kerülő turista tömeg, amely a különféle szebbnél-szebb városka utcáit járja. Így összességében már nem csodálkozhatunk rajta, hogy a Karlovy Vary egyáltalán nem, és Český Krumlov vára is csak a 17-ik helyen szerepel a TOP 20-as listán. Ugyancsak meghatározza még a listán elért helyezést az is, hogy mennyire sűrűn lakott vidéken is található az adott turisztikai élményforrás. Természetesen olyan térségben, ahol a népsűrűség viszonylag nagyobb és sok ember él (mint pl. Ostrava környéke), ott a helyi legfőbb látványosságokat (mint pl. a Landek Park, az ostravai Állatkert és a Slezskoostravský vár) fajlagosan több ember keresi fel.
A Morva-Sziléziai vár
Ahogyan már említettük a leglátogatottabb turisztikai célpontok dobogós helyein állóknak a cseh főváros ad helyet. Közülük is természetesen kiemelkedik a Hradzsin azaz a Prágai Vár csodálatos együttese, amelyet 2012-ben 1,6 millió ember keresett fel. A második helyen áll a prágai Állatkert, a szintén nem lebecsülendő 1,28 millió látogatóval. A képzeletbeli „bronzérmes” pedig a már szintén említett AquaPalace. A negyedik helyen áll ismét egy olyan célpont, amelyet a külföldiek is előszeretettel felkeresnek, mégpedig a Zsidó Múzeum. A 11. hely birtokosa a Kilátótorony, a 12. helyen pedig az Óvárosi Városháza épülete áll.

De zárásul lássuk a teljes listát:

  1. Óvárosi Városháza
    Hradzsin – a csodás prágai Vár
  2. Prágai Állatkert
  3. A prágai AquaPalace
  4. A prágai Zsidó Múzeum
  5. Landek Park, bányászati kiállítások (Dolní Vítkovice)
  6. A Zlíni Állatkert a Lešná kastéllyal
  7. A prágai Nemzeti Galéria
  8. Ostravai Állatkert
  9. Pilzeni Állatkert
  10. A libereci Babylon Centrum Wellness és Élmény Centrum
  11. A prágai kilátótorony
  12. A prágai Óvárosi Városháza
  13. Állatkert – szafaripark Dvůr Královében
    Állatkert – Dvůr Králové

  14. Olomouci Állatkert
  15. Libereci Állatkert
  16. Průhonice-i kastély és arborétum
  17. Český Krumlovi vár / kastély
  18. Az ostravai Morva-Sziléziai Vár
  19. Lednice kastélya
  20. A prágai Hadtörténeti Intézet
    Průhonice-i kastély

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése