Hiúz // Prágai Állatkert // Oláh romák // Miss Csehország // Žateci Sörgyár

  • Egy nemzetközi természetvédelmi projekt felmérése szerint a Šumava Nemzeti Park területén él a legnagyobb csehországi hiúz (Lynx lynx) populáció. Az állomány mintegy 50 példányból áll, amely éppen hogy elegendő a hiúzok hosszabb távú fennmaradásához. A hiúz a múltban igen közönséges állatfaj volt Bohemiában, de a XIX. század végére az ember teljesen kiirtotta. Az 1970-es, 80-as években azonban elkezdték a hiúzok visszatelepítését, és azóta a populációjuk stabilan fennmaradt. Ezek a gyönyörű macskafélék ma már az ember lakta területeken is elő-előfordulnak alkalmazkodva az emberek életritmusához. A hiúzok alapvetően magányos életet élnek, egy-egy példány területe több száz négyzetkilométer is lehet.

  • Afrikai dobszó kíséretében megkezdte immáron 83. évadát a Prágai Állatkert. A hivatalos évadnyitó napján, szinte a megszokott módon az állatkerti parkoló zsúfolásig volt tele a látogatók kocsijaival, az állatkert területén pedig hömpölygött a tömeg. A prágai állatkert rendkívül népszerű látványosságnak számít mind a csehek, mind a külföldi turisták körében. Csak a tavalyi év során mintegy 1,1 millió állatokért rajongó ember kereste fel a cseh főváros eme nevezetességét.


  • A csehországi oláh romák megválasztották új királyukat Robert Beneš, egy 52 éves brnói üzletember személyében. A királyválasztó küldöttek több tíz városból érkeztek Hradec Královébe, ahol a királyválasztásra sor került. Az ostravai roma családok küldöttei nem jöttel el az eseményre, vélhetőleg nem értettek egyet a jelölt személyével. A Csehországban élő mintegy 250-300 ezer cigánynak mindössze 10%-át alkotják az oláhok, akik a 80%-ot alkotó romungrókkal ellentétben viszonylagos szervezettséggel rendelkeznek. Az oláhok a dél-morva Wallach régióból származnak, és a csehországi roma populáció gazdasági elitjét jelentik.


  • A 20 éves Gabriela Franková nyerte el a brünni szépség versenyen a Česká Miss, azaz Miss Csehország címet, így ő képviselheti hazáját a soron következő Miss Universe viadalon. A legszebb cseh leányzó kilétéről ezúttal sem szakmai zsűri döntött. A lakossági szavazók SMS-ben vagy online szavazatokkal választhatták ki a kedvencüket, és a győztesnek a zsűri elnöke, a 80. életéve felé közeledő Sophia Loren adta át a koronát.


  • A Carlsberg csoport egy, a nyilvánosság előtt nem közölt összegért megvásárolta a Žateci Sörgyár részvényeinek 51%-át, ezáltal többségi tulajdonra téve szert. A dán vállalat ezzel folytatja előretörését a prémium minőségű cseh sörök piacán. A Žateci Sörgyár egyike Csehország legkiválóbb regionális szintű sörfőző helyeinek, éves termelése megközelíti a 200.000 hektolitert.


2 megjegyzés:

  1. Szép kis csokor. Örülök, hogy hiúz van az élén, mert a hiúzok fontosabbak a sörnél s a szépségkirálynőknél. Hajrá!

    Michal Černý

    VálaszTörlés
  2. Köszönjük! Nekem, mint eredendően biológusnak mindenképpen a hiúz a leglényegesebb, de azért megértem ha valaki a sörös, vagy a szépségkirálynős cikk jobban érdekel!

    VálaszTörlés