Csehek a trópusokon // Sazka // Elemek szelektív gyűjtése // Turisták száma // Katalpa // "sötét égbolt"" // A cseh középosztály

  • Egy vadonatúj felmérés eredményei szerint a csehek 75%-a még soha nem járt egzotikus országban. Ugyanakkor a lakosság 3 %-a minden évben ilyen izgalmas és költséges úti célt választ magának, míg további 9%-uk is gyakorta utazik luxus helyekre. A legnépszerűbb célország Thaiföld, a Dominikai Köztársaság, Kuba és az Egyesült Arab Emirátusok. Egy-egy utazásra személyenként mintegy 450-600 ezer Ft értékű koronát költenek.
  • Egyetlen személy nyerte a Cseh Köztársaság eddigi legnagyobb lottó nyereményét - nyilatkozta a Sazka (a cseh Szerencsejáték Zrt.) szóvivője. A szerencsés nyertes, aki 400 millió koronát, azaz kb. 4,6 milliárd forintot vihet haza még nem jelentkezett a nyereményért. A szerencsejáték Csehországban is igen népszerű, amihez az is hozzájárul, hogy csupán ebben az évben 78 új játékos nyert több mint 1 millió korona (11,6 millió) értékű nyereményt.
  • Az ECOBAT nevű non-profit szervezet felmérése szerint a cseh lakosok csupán mintegy harmada gyűjti szelektíven az elemeket (sajnos Magyarországon sem jobb a helyzet). Az országban évente 120 millió új elemet értékesítenek, amelyek többsége a kommunális hulladéklerakó telepeken végzi.
  • A Cseh Statisztikai Hivatal jelentése szerint kis mértékben, mintegy 2%-al nőtt a belföldi- és külföldi turisták száma az előző év azonos időszakához képest. Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy a negyedévben kb. 5 millió turista szállt meg a belföldi hotelekben és panziókban. A legnépszerűbb térség az Olomouci Kerület volt, ahol a növekedés elérte a 12%-ot.
  • Idén a Josef Škvorecký-ről, a hazánkban is jól ismert emigráns cseh íróról elnevezett irodalmi díjat Jakuba Katalpának ítélték a „Németek” című regényéért. Ez a mű, amely a szerző ötödik regénye nyerte idén a Cseh Könyv Díjat is.
  • A cseh csillagászok egy újabb 315 km2 alapterületű „sötét égboltot” terveznek létrehozni Manětín mellett. A „sötét égbolt” elnevezés egy olyan területet takar, ahol a fényszennyezés alacsony mértéke miatt ideálisak a körülmények az asztronómiai vizsgálatokra. Jelenleg egész Európában nyolc ilyen hely van, amelyek közül kettő a Cseh Köztársaságban található.
  • Az Unicredit Bank 15 ezer ember életmód és fogyasztási szokásai alapján arra a megállapításra jutott, hogy erős ellentétben hazánkkal, Csehországban fokozatosan bővül a középosztály. A 30-40 ezer korona (mintegy 350-500 ezer Ft) nettó jövedelemből gazdálkodó - középosztályhoz tartozónak nevezhető - háztartások aránya 2006 óta 7%-al emelkedett (38%). Ezzel szemben a jövedelmi szempontból alsó osztály aránya 54%-ról, 40%-ra csökkent. A cseh középosztály saját ingatlannal rendelkezik, elsősorban a minőségi márkákat preferálja, főként a gyermekeik ellátását illetően. Ugyancsak sok pénzt költ a gyerekek oktatására is. A középosztályhoz tartozó emberek még jelenleg is elsősorban a nagyobb városokban laknak, de már megindult egy lakhelyváltási folyamat a kisebb városok és a város környéki falvak felé. A gyermekek száma a középosztály esetében nagyobb mint az alsó- és felső társadalmi rétegek esetében. A hétvégéket a középosztályhoz tartozók főként a saját nyaralójukban töltik a vidéki Csehországban. Foglalkozásuk alapján a cseh középosztályba tartozók jellemzően alsó- és középvezetők, állami hivatalnokok, a pénzügyi szektorban dolgozók, kis cég tulajdonosok vagy sikeres egyéni vállalkozók, vagy magasan kvalifikált kézművesek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése