Híres csehek, cseh származásúak a világban

A bevándorlás, a gazdasági menekültek befogadása-be nem fogadása napjaink egyik aktuálpolitikai témája, amellyel kapcsolatban erősen eltérnek a vélemények. Az egyik oldalon azok állnak, akik részben alappal, részben alap nélkül féltik az ország rendjét-békéjét vagy éppen a munkahelyeiket a letelepedni kívánó idegenektől. Mások pedig felhívják a figyelmünket arra, hogy egy ország hosszabb távon csak veszíthet a kirekesztéssel, a sokszínűség és más kultúrák, emberi értékek felbukkanásának kizárásával. Anélkül, hogy véleményt nyilvánítanánk ebben a kérdésben, érdekes és érdemes lehet megnézni, hogy akár gazdasági akár politikai okokból kik is vándoroltak ki az idők folyamán Csehországból, kik azok a leghíresebb csehek vagy cseh ősökkel rendelkezők, akikre leginkább büszkék lehetnek hazájukban maradt társaik.
Martina Navratilova
Az elmúlt 300 évben az európai országokból távozó emberek legfőbb kontinensen kívüli befogadó országa az Egyesült Államok volt, de szép számban érkeztek Kanadába és más tengerentúli országokba is. Mindössze 18 éves korában elsősorban a jobb karrier lehetőség miatt távozott az „álmok földjére” a XX. század egyik legnagyobb tenisz játékosa, Martina Navratilova, a tizennyolcszoros egyéni, harmincegyszeres páros, tízszeres vegyes páros Grand Slam-győztes fenomén, akinek valamennyi sikerét fel sem tudnánk sorolni. Szintén a tenisz nagy alakja volt az ostravai születésű Ivan Lendl is, aki 21 évesen ugyancsak az USA-ban telepedett le és ott élve futott be remek karriert.
Miloš Forman
Az emigrálás sok esetben persze nem elsősorban gazdasági, hanem jóval inkább politikai indíttatású volt. Mondhatni minden egyes belföldi történelmi katasztrófával más országok jártak jól. Így történt ez 1968-ban is, amikor Csehszlovákia megszállását követően számos reformer, köztük sok művész hagyta el egy időre vagy véglegesen a szülőföldjét. Közülük feltétlenül meg kell említeni Miloš Formant, a Čáslav városában született amerikás cseh filmrendező-forgatókönyv írót, aki az Egyesült Államokban letelepedve kiemelkedő karriert futott be (Száll a kakukk fészkére, Amadeus, Hair stb.). Ugyancsak ekkor emigráltak Arnošt Lustig és Josef Škvorecký pár éve elhunyt jeles cseh írók is. Míg Lustig a bársonyos forradalom után hazatért, addig a Kanadában letelepedett Škvorecký már soha többet nem lépett cseh földre. Az 1940-es évektől a 80-as évekig ugyancsak Kanadában vezette a cégét Tomáš Jan Baťa, a híres cipőgyár alapítójának fia is. A nagybátyja Jan Antonín Baťa pedig Brazíliában viselte a „cipők királya” címet.
Madeleine K. Albright
Az amerikai politikai életben több cseh felmenőkkel rendelkező híresség is tevékenykedett. Közülük az egyik legismertebb Madeleine K. Albright, az első nő, aki betölthette az USA külügyminiszteri posztját. Albright Prágában látta meg a napvilágot 1937-ben, akkor még Marie Jana Korbelova néven. Családja Csehszlovákia német megszállása miatt kényszerült menekülésre, és 1945-ben telepedtek le végleg az amerikai kontinensen. Morva ősökkel bír az egykori First Lady, Barbara Pierce Bush, a néhai George Bush amerikai elnök felesége is, és szintén cseh ősök vére folyik Caspar Weinberger ereiben, aki 1981 és 87 között Ronald Reagan védelmi minisztere volt.
Raymond Albert Kroc

Cseh apukával büszkélkedhetett Raymond Albert Kroc, akinek a neve talán kevéssé ismert, mégis túlzások nélkül állíthatjuk, hogy százmilliók életét, étkezési szokásait és egészségét határozta és határozza meg a mai napig is. Ugyanis ez a vállalkozó kedvű úriember tekinthető a gyorséttermi hálózatok atyjának, lévén, hogy 1955-ben ő alapította meg az első McDonald's éttermet, majd kivásárolva a névadó testvérpárt világméretűvé futtatta fel a céget.
George Halas
Az amerikai futball rajongói körében közismert George Halas neve, amely némi meglepetésre nem magyar származásra utal. A Chicago Bears csapatának megalapítója pilzeni cseh szülőktől származott. A Papa maci (Papa Bear), a Mister Minden (Mr. Everything) becenevekkel is illetett játékos, edző, filantróp stb. egyike volt azoknak akik 1922-ben létrehozták az NFL-t, azaz a profi amerikai foci ligát.
Eugene Cernan
Meg kell még említenünk néhány további USA-ban élő, illetve egykor élt cseh származású vagy ősökkel rendelkező neves személyiséget, köztük a brnói születésű Gustaf Lindenthalt, aki az új hazájában a hídépítésekben jeleskedett. Nevéhez fűződik többek között a new yorki Hell Gate híd, amely a maga korában (1917) a legnagyobb ívhíd volt. A pszichológia iránt érdeklődők fülében ismerősen csenghet a gestaltpszichológia kifejezés. Ezt a XX. század elején létrejött irányzatot a prágai születésű Max Wertheimer alakította ki. A cseh főváros szülötte Stanislav Grof, a transzperszonális pszichológia egyik atyja, a „holotróp légzés” kidolgozója. Mindketten az Egyesült Államokban keresték, és találták meg a számításukat. Három alkalommal járt az űrben, és ott összesen több mint 23 napot töltött Eugene Cernan amerikai űrhajós, akinek édesapja szlovák, édesanyja cseh származású volt.
Sir Tom Stoppard
De természetesen nem csak a tengerentúlról választottak új hazát a cseh földről távozó, később ismertté váló emberek vagy azok felmenői. Nagy-Britannia egyik legkiemelkedőbb színdarabírója és forgatókönyvírója az a Sir Tom Stoppard, aki 1937-ben Zlín városában Tomáš Straussler néven látta meg a napvilágot. Lucia Moholy, Moholy-Nagy László festő, fotóművész felesége Prágából érkezett meg Angliába, és mint angol fényképész futott be. Rafael Jeronym Kubelik cseh származású karmester, zeneszerző, a Prágai Tavasz nemzetközi zenei fesztivál alapítója a kommunista hatalomátvételkor előbb az Egyesült Királyságba, majd az USA-ba költözött, a végén Svájcban telepedett le. Egykor Brno-ban született, de 1971 óta Franciaországban él, és magát francia írónak tartja Milan Kundera, aki bizony emiatt nem élvez osztatlan népszerűséget szülőhazájában. 1968-ban pedig Németországban maradt Václav Vojta, a híres ortopéd-neurológus is.
Sissy Spacek
Napestig sorolhatnánk még a kiválóbbnál kiválóbb cseh származású tudósok, művészek, vállalkozók, felfedezők nevét (Sissy Spacek színésznő, Franz Werfel író, Kim Novak színésznő, Jason Mraz énekes, Ivan Passer filmrendező stb.), akik mind a hazájukon, őshazájukon kívül értek el sikereket vagy akiknek ősei a jobb élet reményében elhagyták a szülőhazájukat, de hely és idő hiányában nem tesszük. Az azonban könnyen belátható, hogy ők mindannyian veszteséget jelentettek az emberi értékeket eltékozló aktuálpolitikusok vezette ország számára, és dicsőséget hoztak új hazájuknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése