A cseh egézségügy // Gépkocsigyártás // Fair Play // Állami turisztikai célpontok // Dominik Hašek // Cseh fegyverek // Elfeledett választás // Cseh autóvezetők

A csehek csaknem fele (49%) elégedett az egészségügyi ágazat működésével, amely érték a legmagasabb 2002 óta. A jelentős véleményjavulásnak nagyrészt persze az lehet az oka, hogy az elmúlt évben visszavonták a lakosság körében igencsak népszerűtlen, 30 koronás vizitdíjat. A megkérdezettek 18%-a ugyanakkor továbbra is kifejezetten elégedetlen az egészségügy működésével.
Škoda Fabia
Az elmúlt évben rekord számú gépkocsit gyártottak Csehországban, amely legalább 6%-os ugrást jelentett a 2013-as évhez képest. A kigördülő több mint 1,2 millió kocsi 59%-át a Škoda készítette, közel egynegyedét pedig a Hyundai, a fennmaradó részt a TPCA, azaz a Toyota – Peugeot – Citroën Automobile gyártotta. A Csehországban előállított gépkocsik más területen is sikert arattak. A What Car nevű rangos brit magazin a 2015. év autójának a Škoda Fabiát választotta és emellett a kis kocsik kategóriájában is győzedelmeskedett. A Fabia utoljára 15 évvel ezelőtt nyerte el ugyanezt a címet. A Škoda Octavia sem maradt díj nélkül, hiszen a szakmai zsűri őt ítélte meg a Legjobb Családi Gépkocsi nyertesének.
Fair Play
Az Andrea Sedláčková cseh filmrendezőnő által rendezett Fair Play című dráma kapta a legtöbb jelölést a február végén megtartandó Cseh Oroszlán filmfesztivál díjaira. A film az 1980-as évek kommunista időszakában játszódva egy anabolikus szteroidokat használó fiatal atléta és családja életét mutatja be. A főszereplőt Bárdos Judit magyar színésznő alakítja. Ezt a filmet február 25-én Budapesten, a Toldi moziban is megtekintheti a nagyérdemű a Cseh Centrum és a Szlovák Intézet által szervezett Cseh és Szlovák Filmkarnevál nyitó filmjeként.
Lednice-Valtice
2014-ben rekord számban keresték fel a turisták a Nemzeti Örökségügyi Intézet által üzemeltetett kastélyokat és más állami turisztikai célpontokat. Az előző évhez képest 575 ezer emberrel többen, összesen 4,8 millióan voltak kíváncsiak a csodás épületekre és az ott megrendezett programokra. Az állami tulajdonú épületek közül a legnépszerűbb a dél-morva Lednice-Valticei kastély-kastélypark páros volt, amelyet a dél-cseh Česky Krumlov és Hluboká nad Vltavou kastélya követett. Azonban nem szabad megfeledkeznünk róla, hogy igen nagy számú kastély- vár került vissza a régi magán tulajdonosához, amelyeket ez az összesítés nem tartalmaz.
Dominik Hašek
Jaromir Jágr mellett a másik cseh jéghokis fenomén Dominik Hašek is beírta már magát a sportág történelmébe. Hašek a karrierje során hat alkalommal nyerte el a legjobb kapusnak járó Vezina trófeát és két alkalommal a legértékesebb játékos címet (Hart trófea). A kétszeres Stanley-kupagyőztes sportolót tavaly novemberben első cseh játékosként beválasztották az amerikai hoki liga Hírességek Csarnokába (Hall of Fame) is. Most a korábbi NHL-es csapata, a Buffalo Sabres döntött úgy, hogy visszavonja az egykori klasszis kapusuk, a most 49 éves Dominátor 39-es számú mezét, így a jövőben már senki más nem szerepelhet benne.
Cseh fegyver
Kétes dicsőség ugyan, de az iszlámi fanatikusok párizsi terrorakciói során többek között Csehországban gyártott fegyvereket használtak. Az Amedy Coulibalynak, egy francia rendőr és négy zsidó vásárló gyilkosának korábbi videofelvételén egy alapvetően civil felhasználásra tervezett CSA vz. 58 Sporter-Compact félautomata fegyver látható, amelyet a szakértők szerint a többnyire AK-47-est preferáló terroristák csak ritkán vesznek igénybe. A cseh „puska” ezzel bekerült a Csehország hírnevét nem éppen fényesítő nemzetközi hírű fegyverek, mint pl. a Semtex robbanóanyag és a Škorpion géppisztoly sorába.
Úherce
A múlt hét pénteken számos csehországi kisebb-nagyobb településen ismételték meg az eredetileg októberben megrendezett önkormányzati választásokat. Az okok különböztek egymástól, de az észak-nyugat cseh Úherce falunak kifejezetten mókás indoka volt erre a rendkívüli eseményre. A helyi polgármester ugyanis szimplán megfeledkezett a hivatalos választási időpontról és így persze senki sem járult a ki sem helyezett urnák elé. Persze nem magáról a nevezetes napról nem volt tudomása, hanem ő volt az egyetlen az országban, aki nem hirdette meg, és így nem is küldte el a határidő lejárta előtt a választásokra jelentkezők listáját. A falu 80 lakosa először feldühödött a vezetőjük mulasztásán, de hamarosan már csak viccelődtek a blamázson. Az új választásokra összesen kilencen jelöltették magukat, de az előző polgármester szégyenében inkább már be sem jelentkezett be a posztra.
Vezetés közben
A Generali Biztosító általános felmérést készített a csehországi autóvezetők körében, és felettébb izgalmas kérdésekre kaptak válaszokat. A csehek közel 20 százalékának volt szexuális élménye vezetés közben, és több mint egyharmaduk használta a kocsit szerelmi fészekként. Ez utóbbi esetekben persze nem a kormányt szorongatták a sofőrök, a kocsi állóhelyzetben várta míg a gazdája befejezi a tevékenységét. Emellett a csehek 40%-a írt már legalább egy alkalommal SMS-t, és 61%-uk telefonált már vezetés közben. 37%-uk dohányzik a járgányában, és az emberek kétharmada életében legalább egyszer töltötte az éjszakát a kocsiban. A stopposokban nem igazán bíznak, csupán a megkérdezettek 10%-a vett fel élete során útszéli ingyen fuvarban bízókat. A kocsitulajdonosok 20%-a nem enged be háziállatot az imádott járművébe, 9%-uk pedig az anyósukat nem látnák szívesen még az anyósülésen sem! A járművezetők 94%-a káromkodott már a vezetés során és ugyancsak jellemző, hogy a volán mögött étkeznek vagy fogyasztanak üdítőket. A cseh sofőrök általában tudatosak ha alkoholfogyasztásról van szó, és inkább nem ülnek be makszosan a kocsiba, de ugyanakkor sokan nem koncentrálnak eléggé a vezetésre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése