Plzeň, Európa Kulturális Fővárosa - 2015: A megnyitó II.

Ahogyan azt ígértük most folytatjuk vendégcikk írónk, Kulcsár Sándor beszámolóját a plzeňi EKF (Európa Kulturális Fővárosa) eseménysorozat megnyitó ünnepségéről.

Plzeň központja teljesen megtelt a hivatalos megnyitó előtt. A Köztársaság téren és környékén több mint 15.000 ember várta, hogy megnyíljon az első cseh EKF. A várakozást tovább fokozva különféle programokra hívták még fel az összegyűltek figyelmét. 17:30-kor elkezdődött a hivatalos megnyitó.
A főtéri megnyitó
A tér felett helikopterek hangja zúgott fel, a teret körülvevő házak falain pedig angyalok keltek szárnyra. Ez is hozzátartozott az ország eddigi legnagyobb fényjátékához, mely másfél órán át tartott, és a teret körülvevő különböző házak falait színezte ki. Az angyalok után megjelent a vasember, aki rabul ejtett egy királykisasszonyt, és feltette a torony homlokzatára. Félelemre semmi ok, már a közelben a megmentő, David Dimitri, aki több tíz méteres magasságból indulva igyekszik még feljebb jutni, hogy kiszabadítsa őt. A zenekar eközben beköltözött a térre nyíló Babamúzeumba, s a nyitott ablakokon keresztül csodás zenével töltötték be a teret.
David Dimitri
Mindeközben a kivetítőkön a város történetéből mutattak be videómontázsokat, a zene pedig folyamatosan a felvételek hangulatához igazodott. Megjelentek a német repülőgépek, az amerikai felszabadítók és a kommunista vezetők is. A helyüket a híres plzeňiek közül vették át többen. Így felvételeken keresztül ott volt Josef Skupa bábtervező és a Skoda Művek formatervezője, Frantisek Křižík, a plzeňi lámpának is nevezett automata elektromos ívlámpa feltalálója és az Osztrák-Magyar Monarchia első elektromos árammal működtetett vonalának, a Tábor és Bechyně között futó vasút megalkotója, Miroslav Zikmund világutazó, Adolf Loos cseh- osztrák építész, a modern építészet egyik meghatározó európai formálója, Ladislav Sutnar, az információk rendezésével foglalkozó tudományok egyik úttörője, Jiří Trnka, Kelet-Európa Walt Disney-je.
Akrobaták műsora
Miután a királykisasszony kiszabadult, a nagy örömöt meg kellett ünnepelni, ahogy illik, hét határon is túl. Felcsendültek Plzeň új harangjai, s ezzel egy időben több más városban is megszólaltak a társai. Az új harangot ünnepelték Prágában, Hradec Královében, České Budějovicében, Litoměřicében, Brnóban, Olomoucban, Ostravában, Sobotkán, Párizsban, Glassgowban, Helsinkiben, Grazban, Linzben, Essenben, Pécsett, Marseille-ben és Kassán is. A harangok után kezdődött az igazi kikapcsolódásos része a programnak. Művészek trambulinon ugráltak, egy- illetve kétkerekeztek, majd jöttek az énekesek. A sort a prágai Semafort megalakító színész, író és előadó, Jiří Suchý kezdte meg. Őt a már Magyarországon is többször fellépett Dan Bárta, követte, a megnyitó végén pedig David Koller lépett a színpadra, aki progresszív rockot játszó Blue Effect énekeseként lehet a legismertebb. Az öszetartozást mutatta, hogy az egyik zenész a másiknak egy közösen előadott dallal adta át a stafétát.
Fényjáték
A megnyitó ezzel véget ért, de a programok lényegében csak most kezdődtek. Aki bele akart kóstolni mindegyikbe, szinte vég nélkül úton lehetett, egyik helyszíntől a másikig. A múzeumok szinte mindegyike ingyenes esti tárlatvezetéssel készült, a könyvtárakban pedig szerzők olvastak fel saját műveikből. Megnyílt például a Babamúzeum, a Nyugat-csehországi Múzeum, a Plzeňi Földalatti Múzeum, a Néprajzi Múzeum, a Sörgyári Múzeum, és sok szeretettel várták az írók a műveikkel a vendégeket a Plzeňi Városi Könyvtárban és a Plzeňi Régió Kutatókönyvtárának mind a két épületében.
Adam Viktora
Természetesen a szórakozóhelyek is készültek a nagy napra, és rengeteg műfaj szerelmesei megtalálhatták a maguk helyét. Volt népi dallamokat játszó hely, de volt alternatív rock, ska, afrikai ritmusokat idéző zenék, dance, rock és reggae is. Voltak olyan helyek is, amelyek speciálisan erre az estére váltak különféle típusú bulik helyszíneivé. A Slovan Hotel éttermében az idősebb korosztály táncolt harmonikaszóval kísért ének mellett. Fél tízkor kezdődött Adam Viktora orgonaestje a Szent Bertalan templomban. Ezt a megnyitóhoz hasonlóan több helyen kivetítették.
Riga Quartet
A megnyitó harmadik napja is eseménydús volt. Az egyik helyszínen a város és környékének hírességeivel lehetett beszélgetni, míg egy másik helyen abba lehetett mélyebb bepillantást nyerni, hogyan is élnek azok, akiknek nem minden érzékszervük tökéletes. Szerveztek városnéző, városismertető programokat is. A Zene Házában adta át a kulturális fővárosi stafétabotot Riga Plzeňnek , mégpedig a Riga Quartet jóvoltából. Műsorukon rengeteg fajta zene szerepelt, a hagyományos fúvósdaloktól elkezdve népek zenéjéig. Voltak itt argentin, görög, román dallamok is. De akkor is megérte ide elmenni, ha csak meg akartuk kicsit emészteni az eddigi programokat, szép zene mellett rendszerezni, mi történt, mit láttunk, mit hallottunk a forgatagban. A koncert után fogadást tartottak, ahol szívesen látták a nézőket egy-egy pohár sörre, borra, vagy a wellcome drinknek felszolgált pezsgőre. Lehetett közben pár szót váltani a zenészekkel, illetve a szervezőkkel is. Hogy a szomjuk mellett az éhségüket is olthassák, többféle étel közül lehetett választani. Mindben közös volt, hogy egytől egyig zsírban gazdagok voltak. Akár édességet, akár húst, akár tatár bifsztekkel kínált pirított kenyeret evett a vendég, az biztos, hogy inni kellett rá. Aki itt járt, az biztos hogy nem üres hassal távozott.
Mandrage koncert
A lámpa Alatt nevet viselő színházban, ahol a helyi gyökerű, de országos népszerűségre szert tett pop-rock együttes, a Mandrage lépett fel. Akkora tömeg gyűlt össze, hogy az, aki a 20:30-kor kezdődő koncertre fél órával korábban ért oda, az már csak az előtérben talált magának helyet. Nem is csoda.

A kultúrát sokan szeretik, ki az egyik, ki a másik ágát, de fiataltól idősig, az olvasás szerelmeseitől a táncoslábúakig, a meghittebb zenét kedvelőktől a nagy tömegeket vonzó fellépőkig mindenki megtalálta a számítását. És ez még csak a kezdet. A plzeňi EKF rendezvénysorozat egész évben kitart és várja az érdeklődőket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése