Varázslatos Český Krumlov XV. - Kájov és a Mária zarándokhely, zarándokút

Kedvenc varázslatos kis dél-cseh településről szóló sorozatunkban – egy kis rendkívüli kivételt téve – most nem Česky Krumlovról, hanem az attól mindössze 4 km távolságra fekvő Kájov nevű városkáról szólunk. A településről, ahová a közeli idegenforgalmi központ közelsége ellenére (vagy talán éppen ezért) is csak ritkán vetődik el a Krumlovban járó turista. Mi is évekig haladtunk el a csendes kis település mellett húzódó, a Lipnói tó felé vezető főúton, de szemünket minden egyes alkalommal kizárólag a távolabbi célpontokon tartottuk. Azonban a tavalyi évben, krumlovi tartózkodásunk során éppen nem vágytunk messzebbre, ezért kerékpárra pattanva bejártuk a város környékét, így jutva el Kájovba.
Kájov - Krumlovtól csak egy sétára

A manapság már 1500 fölötti lelket számláló település szépen fejlődik. Az eltelt évszázadok alatt volt amikor Zlatá Korunához, máskor Česky Krumlovhoz tartozott, jelenleg azonban olyannyira önálló település, hogy nyolc környékbeli kis falu igazgatását is ellátja. Egyszerre találkozhatunk itt a modernséggel és a történelmi múlttal, amelynek legfőbb tanúja a település déli határában, az U Kostela utcában álló Boldogságos Szűz Mária avagy Nagyboldogasszony templom és a Szűz Mária Halála kápolna, mellettük pedig a plébánia és beteggondozó (hospice), amelyekben ma is aktív tevékenységet folytatnak.

A szépséges templom, előtte a temető, mellette a plébánia
Kájov (Kayow) nevét 1263-ban említik meg először az írások, ugyanis II. Přemysl Ottokár király ekkor adományozta a települést az abban az évben megalapított közeli zlatá korunai ciszterci apátságnak. Több mint 500 év elteltével, 1785-ben az apátságot felszámolták, és a legtöbb hozzá tartozó kolostort, így Kájov templomát is a Krumlovot tulajdonló Schwarzenberg család vásárolta fel.

Kájov egyike Csehország legrégebbi Mária zarándokhelyeinek. A legenda szerint a templom egy gyógyforrás fölé épült, és ezért is vándorolt ide a gyógyulásért fohászkodó hívők sokasága. Zlatá Koruna ciszterci apátjai erősen támogatták a Mária kultuszt, így a 17. században évente 9 zarándoklatot tartottak itt, elsősorban a Mária ünnepekhez kötődően. Ezekben az időkben évente mintegy 20 000 zarándok érkezett. Számuk a rákövetkező évszázadban megduplázódott. A történelem viharai miatt nem volt folyamatos a szent búcsúk szervezése, a huszita időkben, és más háborús időszakokban természetesen alábbhagyott a búcsújáró hely forgalma.

A templom melletti plébánia udvara
A kájovi Szűz Mária
A ma látható templom egy gyönyörű, tekintélyes épület. Az első, még fából épült elődjét már a 13. században korai gótikus stílusú kőtemplom váltotta fel, amelyet 1471-1488 között késő gótikus stílusban építettek át. Ekkor kapta a templom a csillagszerűen elrendezett bordákból álló ún. csillagboltozatot is. Ez a szerkezeti elem az épület több pontján is fellelhető. Ezt a boltozat szerkezetet láthatjuk Český Krumlov Szent Vitus templomában is. A Nagyboldogasszony templom főoltárán egy csodálatos Madonna szobor, karján a kis Jézussal látható, amelyet kájovi Szűz Máriának is neveznek, a mai napig nagy tisztelettel övezve.

Nagyboldogasszony-templom
A templom köré lassan más épületeket is emeltek, aminek során egy teljes komplexum alakult ki iskolával és a zarándokok számára létesített beteggondozó házzal, az 1600-as évek második felében paplakkal és kápolnával. A templomot is fejlesztették, amelynek a tornyát 1690-ben villámcsapás sújtotta. Ennek újjáépítése egyben a torony magasítását is jelentette. Ez a fejlesztés Matěje Aleše Ungar, a nagyra becsült zlata koruna-i apát nevéhez fűződik. Ahogyan azt már említettük Kájov fénykorában nagy és látványos eseményeknek számítottak a zarándoklatok, amelyeket a zlatá koruna-i vagy a krumlov-i főpap irányított. A ceremóniákat 20 pap segítette és gyakorta nem kisebb tekintélyek, mint pl. a királyi pár is részt vett rajtuk. A fordulat a cikkünk elején már említett 1785-ös évben következett be, amikor II. József császár vallásreformjainak következtében betiltásra került a ciszterci rend, és így a Zlata Koruna kolostora is felfüggesztette működését. 

Ettől kezdve Kájovban is nehezebb idők jöttek. Az egyház támogatása lecsökkent, a helyi Schwarzenberg urak sem támogatták már túlságosan, és a hívek is (támogatásaikkal együtt) fokozatosan elmaradoztak. A templom értéktárgyait, szobrait, ékszereit, harangjait az idők folyamán az állam szép lassan magához vette, a kommunista időszakban pedig még a zarándoklatokat is betiltották.

Plébánia
A rendszerváltást követően, 1995-ben a templomot nemzeti emlékhellyé nyilvánították. A paplakot 1996 óta a német Irgalmas Rend működteti. Ők kezdték életre kelteni a zarándoklatokat is, amelyeket minden év októberének második szombat-vasárnapján tartanak.

Érdemes még megemlíteni és egy kellemes séta keretében ellátogatni a mai napig járható, 1667-ben, tizenöt gránit oszloppal szegélyezett zarándokúthoz, amely a krumlovi kastély kerttől indul és a Kájov-i kegytemplomig tart. Jó sétát és szép élményeket kívánunk az oda látogatóknak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése