Havelre emlékezve // meleg rekord // környezetvédelem a gatyákon // Újév idegenben // közlekedési balesetek // a Hotel Praha bontása

  • 2013. december 18-án, Václav Havel halálának második évfordulóján mind Csehországban, mind külföldön megemlékezéseket tartottak. Miloš Zeman, a jelenlegi elnök koszorút helyezett el Havel sírjánál a prágai Vyšehrad temetőben. Országszerte ugyancsak további rendezvények kerültek megrendezésre. Amíg Havel alakja külföldön egyértelműen pozitív, addig a hazáján belüli megítélése igencsak kettős. A társadalom jelentős része nem érezte magáénak és nem fogadta el Havel elképzelésit, ideáit, részben őt okolja az elmúlt húsz év hibáiért, és kevéssé értékeli az egykori államelnök történelmi szerepét, érdemét a független Csehország sorsának alakulásában.
  • A karácsony nem csak nálunk volt enyhe, de Csehország számos városában is megdőlt a meleg rekord. Sok helyen több mint 10 Celsius fokot mértek, az észak-morva Bohumínban pedig egyenesen 13,2 Celsius fokig szaladt fel a higany szála.
  • A Cseh Környezetvédelmi Minisztérium a szokásos év végi költségvetési keret kiürítése keretében egészen sajátos holmikat kívánt beszerezni. A megszokott tollak, táskák, esernyők mellett mintegy ezer darab bugyit és alsónadrágot is a bevásárló listára tett. De nem akármilyen ruhadarabokról van szó. A női alsóneműkről egy hód, míg a férfiak gatyájáról egy kormorán képe néz vissza ránk. A Minisztérium álláspontja szerint mindez egy természetvédelmi reklám kampány része, hiszen amellett hogy feltűnést keltenek az ominózus bugyi-gatyák, egyúttal felhívják a média és a lakosság figyelmét a veszélyeztetett állatfajok védelmére.

  • Közel 300 ezer cseh nem az otthonában, illetve lakóhelyén ünnepelte az Újévet. A felmérések szerint közel 200 000 ember utazott el valamilyen népszerű téli szabadidős központba, vagy hétvégi házakba. A legnépszerűbb belföldi célterületek az Óriás-hegység és a Jeseník volt. Ugyanakkor közel 100 000 cseh inkább külföldön várta az új esztendő eljövetelét. Közülük legtöbben az Alpok síelő centrumait keresték fel, de igen népszerű célpontnak számított Párizs is. Sokan a melegebb égtájakat választották, és Kubában, Thaiföldön, az Egyesült Arab Emirátusokban vagy éppen Egyiptomban ünnepeltek. A külföldre utazók mintegy 4%-a pedig hazánkba utazott és Magyarországon töltötte az óév utolsó és az újév első napját.

  • Csehországban a tavalyi év során összesen 583 ember vesztette életét közlekedési balesetben. Ez a szám ugyan a mindenkori legalacsonyabb érték (1961 óta tartják nyilván), mégis az Országos Közlekedésbiztonsági Stratégia célkitűzése az, hogy naponta, átlagosan ne legyen több mint egy áldozat. Az eddigi legtragikusabb év 1969 volt, amikor nem kevesebb mint 1758-an hunytak el az utakon.
  • 2014 januárjában elkezdődik Prága egyik ikonikus épületének, a Hotel Praha-nak a lebontása. A hatalmas szálloda az 1970-es évek vége felé épült, és a mai napig is a főváros hatodik kerületének legjelentősebb épületei közé tartozik. A hotelt megnyitását követően elsősorban a Csehszlovák Kommunista Párt, illetve a kormány tagjai használták, köz- és „persze” magán célokra. A monumentális épület helyén egy cég elit, magán iskolát és hozzátartozó parkot akar kialakítani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése