Csehországi sörfőzdék XV. – Kynšperk

Kynšperk nad Ohři egyike észak-nyugat Csehország kevésbé ismert városkáinak. Az Ohre (Eger) folyó mentén fekvő szépséges település (amelyet a XIII. században alapítottak) ma már nem csupán a természeti és építészeti értékeiről híres, hanem a söreiről is.

A kynšperk-i sörgyártás története, mint azt már megszokhattuk évszázadokra nyúlik vissza. 1579 volt az első kulcsfontosságú év a városka sörtörténetében. II. Rudolf császár ugyanis ebben az évben adományozta a sörfőzés jogát a településnek, azonban a helyiek nem kapkodták el a dolgot, és „csak” 1595-ben, a jog újbóli megerősítésekor kezdték el a maguk italát készíteni. 1620-ra azonban már jelentősen megnőtt a sör iránti kereslet, így a régi sörfőzde helyén egy nagyobb új épületet (malátaházzal együtt) emeltek. A fehérhegyi ütközetet követően Kynšperket, a sörgyárral együtt elkobozták addigi cseh nemesi tulajdonosától (Nostvic-i Kašpara Belvice). Az új gazda a Metternich család lett, akik egészen 1734-ig birtokolták a környéket. A XVIII. század első felében a kynšperk-i sörfőzde már évente 1300 hektoliter sört állított elő, amivel a térség egyik legjelentősebb sörfőzdéi közé verekedte be magát.

Az újabb meghatározó jelentőségű tulajdonos váltásra 1840-ben került sor. Ekkor vásárolta meg a környező birtokokat és a sörfőzdét Haas von Hasenfels nagyiparos, akinek a neve a Haas és Czjzek porcelán üzletről lehet ismerős a számunkra. A XIX. század második felében a sörgyárat kibővítették és gépesítették. A sörgyár kapacitása évi 10000 hektoliterre nőtt, és a termelt sör egy részét vonaton szállították távoli helyekre. Ezzel egy időben a környékbeli kisebb sörfőzdék (Mostov, Litov) már nem bírták a versenyt a kynšperk-i termeléssel, és így sorra bezártak, még több teret engedve az erős konkurenciának. A XIX. század végén új, modernizált sörgyárat húztak fel, amely már képes volt akár évi 80 ezer hektoliter sör előállítására és a régiből a malátaházat és a pincéket őrizték meg. 1911-ben a sörgyárat rácsatlakoztatták a vízvezeték hálózatra.


Ugyan az első világháború időszakában a sör termelés a tizedére zuhant vissza, de a húszas években már újból a háború előtti mennyiségeket főzték. A további fejlesztések során kiépítették a sör palackozó sorokat is. A második világháborút követően az üzemet igen nagy szerencsétlenségére államosították. A megfelelő fenntartási munkák hiányában, a katasztrofális központi menedzselés mellett a sörgyár immáron fokozatos pusztulásnak indult, egészen 1951. december 30-ig amikor az okosok a sörfőzde bezárása mellett tették le a voksukat (egyedül a malátaház üzemelt tovább). A berendezéseket elszállították más sörgyárakba, és úgy tűnt immáron végleg lezárul a kynšperk-i sör évszázados története.

A sörfőzde 2011. augusztusában
Azonban eljött a 2011-es év, és szó szerint az egykori sörgyár romjaiból egy új üzem éledt fel. Az új tulajdonosok (a prágai Absolut Active s.r.o) a korunk sörforradalmára ráérezve villám sebességgel felélesztették a helyi sörgyártást, és Kynšperk-i Udvar néven egy valóságos sörcentrumot hoztak létre. A megújított sörgyár évi 10000 hektoliter kiváló minőségű sör előállítására képes, és a kapacitás még tovább fejleszthető. A sörgyár udvarában közel 250 fő befogadására kialakított étterem és nyári szabadtéri söröző is várja a szomjas vendégeket. A sörözésben elfáradt népeknek pedig nem is kell sokat utazniuk a szálláshelyeikre, hiszen itt helyben egy száz fő kapacitású szálloda is várja őket. Aki pedig az otthonában szeretné megkóstolni az új kynšperk-i remekeket, az a sörgyár kapujától balra egy pince sörboltban vásárolhat Miroslav Vroz sörfőző mester valóban mesteri főzeteiből.

A sörfőzde most
A sörgyár jelenlegi szortimentje: 10-es világos (4,0% alkoholtartalom), 12-es világos (5,2%), 12-es félbarna (5,2%), 12-es barna (5,2%), 13-as világos speciál (5,3%). Évente egyetlen alkalommal, a komló szüret idején egy további különleges sört is főznek (zelený ležák).

Valamennyi sör szűretlen és pasztőrözetlen. A söröket másfél literes PET palackos kiszerelésben árusítják, ami ugyan talán kevésbé hangulatos, mint az üveges kiszerelés, de a beltartalom valóban kárpótol minket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése