Šumava Nemzeti Park // Szarvas populáció // Bűncselekmények // Hamis aranyrúd // WTCF csatlakozás // Cseh Oroszlán-díj

  • A brit EFTEC nevet viselő híres környezetvédelmi szervezet a Cseh Tudományos Akadémia megbízásából elkészítette a Šumava Nemzeti Park jövőbeni fejlesztési irányaival kapcsolatos tanulmányát. A kutatók a munkájuk során megvizsgálták a különféle lehetőségeket és megállapították, hogy hosszabb távon célravezetőbb a minél több, emberi beavatkozás nélküli, „érintetlen” terület megőrzése, bővítése. Mind társadalmi, mind gazdasági szempontból hasznosabb, ha nem a rövid távú haszonnal kecsegtető, de hosszú távon már korántsem megtérülő sípálya fejlesztésekre helyezik a hangsúlyt. Ehelyett jóval inkább az öko-turizmus fejlődését kell elősegíteni, ami a helyiek megélhetése szempontjából is jelentősen kedvezőbb.
    Forrás: Blesk
  • Egy másik Šumava-val kapcsolatos érdekes hír szerint a Nemzeti Park területén élő mintegy 1800 egyedből álló szarvas populáció nagy része a mai napig nem lépi át az egykor még áram alá helyezett szögesdróttal védett Vasfüggönyt, azaz az egykori határsávot. A szarvasok a fiatal korukban tanulják meg, hogy merre szabad, és merre nem szabad menni a vándorlásuk során. Úgy tűnik, a tanítás még közel 25 évvel a kerítések lebontása után is megmaradt, „apáról-fiúra” szállt a köreikben.
  • Az elmúlt évben 7%-al nőtt a bűncselekmények száma Csehországban. Tavaly 325 ezer ismert bűncselekmény történt, ami azonban még mindig jóval alacsonyabb szám mint Magyarországon (472 ezer bűneset). A gyilkosságok száma csökkent, viszont nőtt a vagyon elleni bűncselekmények, elsősorban a betörések száma. A bűnözés mértékének növekedése hátterében főként az állhat, hogy 2013-ban Václav Klaus, a leköszönő államelnök igen széles körű amnesztiát hirdetett, aminek során 6300 elítéltet engedtek szabadon. A szabad lábra helyezett emberek közel 40%-át újból bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják.
    Amnesztia - 2013 (Forrás: Blesk)
  • A közép-csehországi Slaný városka rendőrsége elfogott egy 64 éves korántsem úri embert, aki nem kevesebb mint 5 db hamis aranyrudat adott el egy zálogházban. Olyannyira jól sikerültek voltak a kis rudak, hogy közel 5,5 millió forintot zsebelt be értük. Csak jóval később derült ki, hogy voltaképpen minimális arannyal befedett acélrudakról van szó.
  • Prága csatlakozik a WTCF-hez, azaz a pekingi alapítású Világ Turizmus Városainak Szövetsége elnevezésű non-profit szervezetéhez, remélve azt, hogy ez segítséget nyújthat a kínai piacok felé nyitásban. Reméljük, ez nem azt jelenti, hogy a turista zsúfoltságról híres Prága ezentúl még inkább tömve lesz emberekkel.
  • Agnieszka Holland lengyel filmrendezőnő, Jan Palach haláláról és az azt követő konszolidációs időszakról szóló Olthatatlan (Hořící keř) című filmjét 14 kategóriában jelölték a Cseh Film- és Televíziós Akadémia által évente átadott Cseh Oroszlán díjra, mondhatnánk a „cseh Oscar”-ra. Ugyancsak nagy számú, pontosan egy tucatnyi jelölést kapott Zdeněk Tyc Jako nikdy című filmje. A díjátadó ünnepségre február 22-én kerül sor a prágai Rudolfinum épületében.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése