Varázslatos Český Krumlov VII. - Ahol a nézőtér fordul - Nyári Szabadtéri Színpad

A mai napunk jelmondata: Legyünk optimisták! Ma még a sűrűn hulló hóesést csodálhatjuk, vagy éppen borzadhatunk el a láttán, de hipp-hopp beköszönt a tavasz, és jön is a nyár. Így a tél végén mindenki a szabadba kívánkozik, menekülne a négy fal közé zártságából, de türelem. Alig pár hónap, és itt a jó idő, és vele együtt indul is a szabadtéri fesztivál szezon, ahol a szabad levegőn élvezhetjük a különféle ingyenes vagy éppen méregdrága kulturális programokat. Krumlovi sorozatunk következő tagjaként az optimista, ideje korai nyár várás szellemében egy igazi szabadtéri kulturális érdekességet ajánlunk olvasóink figyelmébe.

Forgó nézőtér

Bejegyzésünkben ellátogatunk a barokk kastélykertbe, ahol a csodálatos ember-rendezte természeti környezet mellett egy izgalmas építmény várja a színház, a balett és az opera szerelmeseit. Talán már kitalálták, igen, egy szabadtéri színpadról van szó, de egyáltalán nem egy szokványosról.

A színházba járó közönség számára természetes módon egy – egy színpadi előadás során gyakorta változnak a díszletek, a függöny mögött szorgos munka zajlik. Csak várni kell egy pár percet és a csoda megtörténik, már más helyszínen láthatjuk a történéseket. Nyaranta a színházaknál a zsinórpadlás szerepét ugyan átveszi a csillagos ég, de a módszer nem változik. De nem ám Český Krumlovban, ahol a nézővel szó szerint megfordul a világ. Ugyanis itt a színpad a villa lépcsősora, terasza valamint maga a park, és a nézőtér forog körbe, mindig arrafelé, ahol az új jelenet játszódik. Ez a megoldás amellett, hogy jelentős szabadságot és újdonságot biztosít a rendezőknek, hatalmas élményt jelent a közönség számára.



A forgó nézőtérrel, mint technikai megoldással először a finnországi Tampere városában éltek, de a Pyynikki Nyári Színház után igen hamar megépült a krumlovi forgó nézőtér is. Mondhatnánk, hogy ez volt a szocialisták válasza a kapitalista kihívásra, de a valóság nem ilyen egyszerű.
Villa Bellaria

Első verzió
A színházi élet a középkor óta fontos szerepet töltött be Český Krumlov és környéke lakosságának életében, így a második világháborút követően szinte természetes igény támadt arra, hogy egy szabadtéri színházat hozzanak létre. A helyszínnek pedig senki sem tudott volna jobb helyet választani a köznép számára átadott egykori Schwarzenberg kastélykertnél. 1947-ben az itt található egykori Bellaria villával szemben került sor az első égbolt mennyezetű előadásokra. Ekkor még hagyományos keretek között zajlott minden, stabil színpad, stabil nézőtér. 

A forgó nézőtér ötlete és megvalósítása Joan Brehms litván származású díszlettervező, színházi producer nevéhez fűződik, aki 1945 és 1978 között a České Budějovice-i Dél Cseh Színház színpad igazgató feladatát látta el.


Toljátok kis katonák!
Kezdetben előbb 60, majd a sikereken felbuzdulva 400 férőhelyes nézőteret állítottak fel, amelyet 40 munkás fordított kézi erővel jobbra-balra. 1960-ban sor került az első elektromos motor beüzemelésére, és ezzel együtt a nézőteret 550 főre bővítették. Az 1994-es további modernizáció során a nézőszám továbbnőtt a jelenlegi 644 főre. Jelenleg négy Škoda villanymotor biztosítja a 120 keréken guruló, 21 méter átmérőjű, 7,6 méter magas és potom 650 tonna súlyú nézőtér sima és problémamentes mozgatását.




A nyári szabadtéri színházban júniustól szeptember elejéig tartanak előadásokat. 2013-ban az évad egy Ferdinand Raimund komédiával indul, majd lesz itt bábelőadás, tánc, opera és balett is. Ez utóbbi előadások (Carmen, Rómeó és Júlia) Egerházi Attila, a Dél-cseh Balett jelenlegi művészeti igazgatója rendezésében kerülnek színpadra. Egerházit 2010-ben a cseh színházi élet legrangosabb elismerésével, a Színházi Hírek Díjával jutalmazták.

Park? Tévedés, ez a színpad egy része!
Az opera rajongói 2013-ban egyebek között a Rigoletto-t élvezhetik. Nyaranta igazi világhírességek is szerepet vállalnak az egyes előadásokban. 2012-ben a Pagliacci előadás fő sztárja José Cura volt, aki híres arról, hogy szívesen vissza-visszatér Krumlovba, egyik kedvenc városába. Tavaly augusztusban egy este során nekünk is szerencsénk volt összefutni vele a várkapu előtti utca forgatagában.

Az előadás kellékei a bokrok tövében
Látván a programot, talán senki sem csodálkozik azon, hogy a Krumlovi Szabadtéri Színpad igen népszerű, ugyanis 1958 óta több mint 1,7 millió nézője volt az itt megrendezett több mint 2800 előadásnak. Még ha nem is jutunk el egy előadásra, akkor is érdemes megtekinteni ezt az igazi színházi különlegességet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése