Nem ló, nem szamár, Öszvér! - Csehes-magyaros söröző a Zichy Jenő utcában

Budapest belvárosában élve napi kikapcsolódás a számunkra, hogy az utcákon barangolva meg-meglessük, miként is változnak, szaporodnak és néha sajnos fogynak a kiváló minőségű cseh sörök lelőhelyei. Izgatottság fog el minket, ha megnyit egy „csehes” söröző vagy étterem és már alig várjuk, hogy személyesen is kipróbáljuk az új helyet. Sajnos sok esetben ezt az optimista várakozást a csalódás váltja fel, mikor azzal szembesülünk, hogy a reménybeli remek hely csupán az ilyen-olyan minőségű, igaz valóban Csehországban készített sör méregdrága elosztó helye. Rendszerint csak egy újabb igazi pénzfejő, ahol a szomjas magyar fogyasztók ismerethiányára és persze a puccos hely trendi hangulatára alapozva 6-7-800 forintokért mérik a gyakorta pimasz túlzásként „kézművesnek” titulált tömegsört. Néhány hónappal ezelőtt ezzel a várakozásteljes, a rossz tapasztalatok miatt mégis kissé tartózkodó érzéssel találtunk rá a Zichy Jenő utca 38. szám alatt, egy éppen akkortájt megnyíló sörözőre, amit elsőre elég furcsán hangzó névre kereszteltek: Öszvér.
Vár az Öszvér
Az Öszvér már első látásra is feloldja minden korábbi aggodalmainkat. Amint leérünk a félpincébe vezető falépcsőn, a két részre osztott vendégtér fogad bennünket, melyek közül az elülső, nagyobbik szélén található a szépen kialakított söntés, ahol hatféle sör csapolására alkalmas sörcsap díszeleg. A fehérre festett, régi budapesti képekkel díszített falú helyiségek még pár hónap elteltével is a tisztaság, egy sörözőhöz képest kicsit talán túl steril érzetét keltik, de ez még mindig nagyságrendekkel élvezhetőbb, mintha a pincekocsmák jellegzetes penész illatát kellene szaglószerveinkkel feldolgoznunk. Az idő meg majd úgyis megadja a hely patináját.
"Súlyosan" kellemes bútorzat
A söröző bútorzata egyszerű, mégis remek kivitelű. Nehéz fa asztalok és súlyos faszékek, pont amilyet egy csehes kocsma megkíván. Pontosabban csehes és magyaros is egyben, és ezzel elérkezett az idő, hogy felfedjük azt a titkot, miért is adta a tulajdonosa az Öszvér nevet a vendéglátóhelynek. Ahogyan egy öszvér a ló és a szamár hibridje, úgy az Öszvér a cseh sörök és magyar pálinkák szerves együttese. Ugyanis a kiváló csapolt cseh sörök mellett – melyekre még visszatérünk - a magyar pálinkák olyan szintű választéka hívogat minket, amelyet még más vendéglátóhelyen nem tapasztalhattunk. A több mint százféle (!) magyar pálinka között mindenféle erősségű, ízű, színű kontyalávalót megtalálhatunk, csak győzzünk választani közülük.
Minden egyes betű mögött remek sör rejtezik
Csehes netmagazin lévén foglalkozzunk egy kicsit részletesebben az Öszvérben csapolt remek cseh sörökkel, amelyek szintén elég széles palettát fednek le. A hatféle csapolt sör között megtalálható a hosszabb intellektuális vitákat kellőképpen megalapozó 10-es vycepní azaz ivósör (Pernštejn), a gyors élvezeteket nyújtó 8,0%-os pardubicei porter, a Svijany sörgyár kesernyésebb 12-es Rytíř-e, és 13-as szűretlenje, a náchodi Primátor világbajnok búzasöre, és egyik kedvencünk a černá horai mézes Kvasar. Mi ugyan a sok erősebb, 5,0 % feletti nedű és az ivósör között el tudnánk képzelni egy köztes ležák lágert, de alapvetően a választékra nem lehet panasz. Az üveges (főként cseh) sörválaszték elsősorban a specialitásokat kereső vendégek kedvét szolgálja. A cseh vonalon a jobb minőségű Primátor és a főként csak az izgalmas sörmegoldásaiban erősebb broumovi Opat sörgyáraktól feketeborsos, csokis, IPA, stout és dupla bak söröket kóstolhatjuk meg. A sörárak számunkra, mint Csehországot aránylag sűrűn látogatóknak a személyes lélektani határainkon billegnek, néhány üveges söré át is lépi azokat de egy biztos, a minőségre és a csapolás mennyiségére egyáltalán nem lehet panasz.
A külső terem a csapszékkel
Az Öszvér igazán nem bővelkedik gyenge pontokban, de kettőt azért csak meg kell, hogy említsünk. Az egyik a hőmérséklet, amely sajnos a komoly fűtési rendszereket többnyire nélkülöző pincesörözők gyakori hibája. Hideg téli estéken a nagy teret a modern fűtőtestek itt sem igazán képesek felfűteni, így van mikor a pulóverben ücsörgés mellett is kívánkozva kacsintgatunk a kabátunkra. Ezen persze a kiváló minőségű tüzes vizek átmenetileg segítenek, de persze ez csak tüneti kezelés. Az igazi megoldás, a fűtés hatékonyságának fokozása mellett az lehet, hogy nap mint nap minél többen járjunk el az Öszvérbe, és együtt melegítsük fel a helyet.
A kisvárosi vendéglő hangulatot árasztó belső helyiség
A másik, csak részleges hiányosság a sörkorcsolyák szegényessége. Meleg konyha nincs, de ezt nem is várja el alapban az ember. A feltálalt zsíros döfi előtt le a kalappal, de cseh sörös helyként bizony el tudnánk képzelni néhány további "bohém" sörkísérő étket, mint például egy jó kis hermelínt (pácolt camembert sajt), utopenecet vagy éppen valami nedvszívó pogácsát. Az igyekezetet látván hisszük, hogy mindez csak idő kérdése, és a vágyaink teljesülhetnek.
A hatalmas pálinkaválaszték
De aki feltétlenül a meleg konyha – cseh sör kombinációra vágyik az mindezeket megkaphatja az Öszvér „gazdájának” másik vendéglátóhelyén, az óbudai Zöld Kapu Vendéglőben, amelyet elsősorban a magyaros ételek hatalmas adagjaiért epekedő nagyétkűeknek ajánljuk. Na jó, nem csak nekik, hiszen az óriási választékból (csak csülök ételekből több mint harminc félét készítenek!) rendelt termetes adagok el nem fogyasztható mennyiségét elvitelre is becsomagolja a szorgos kiszolgáló közeg. A pincérek ugyan még egy kicsit bajban vannak ha a korábbi „magyar” tucatsört leváltó, már az utcafronti világító reklámtáblán is meghirdetett Svijany, illetve más cseh sör finomságok alkoholtartalma vagy más szofisztikáltabb paraméterei iránt érdeklődünk, de mindez gyorsan megtanulható.
Hatos csap készenlétben
Ám a Kapuból térjünk vissza még egy kis időre kedves négylábúnkhoz, az Öszvérhez, hiszen még nem szóltunk a legfontosabbról, amitől igazán otthonossá, kedvessé válik ez a csehes-magyaros söröző. Ez pedig nem más, mint maga a vendéglátás, amelyre itt nem lehet panaszunk. A komoly vendéglátóipari tudással és tapasztalattal bíró hölgyek közvetlensége, barátságossága elvarázsolja a mezei fogyasztót, Bendegúz pedig ifjú kora ellenére is elkötelezetten végzi munkáját. A söröző PR-marketing vonalon is erősen nyitott. A színvonalas honlapja mellett, havi akciókat szerveznek, kedvezményeket rejtő hírleveleket küldenek a törzsvendégeknek.
Gazdag sörválaszték
Összességében a kisebb, könnyen kiigazítható hibái ellenére az Öszvér egyike azon budapesti sörözőknek, amelyet bátran ajánlhatunk mind a cseh sörök, mind a magyar pálinkák szerelmeseinek. És ugyancsak remek színtere olyan kisebb rendezvényeknek is, mint pl. a Vnuk család cseh ételreceptjeit tartalmazó könyv bemutatója, aminek a napokban mi magunk is tanúi lehettünk. Pattanjunk fel hát bátran az Öszvér hátára, a közmondásos rossz tulajdonságát is csak magunkon tapasztalhatjuk, amikor makacsul ragaszkodnánk ahhoz, hogy még a záróra után is elfogyaszthassuk következő sörünket, pálinkánkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése