Varázslatos Český Krumlov XVI. - Rybářská 41.- U Bejka

A Varázslatos Český Krumlov minisorozatunk előző részében a közeli Kájov településsel, az egykori vallási központtal - Mária zarándokhellyel foglalkoztunk. A hajdani Mária-kultusz ma is látható emléke a kájovi templomban álló Madonna szobor, de emellett az ún. kájovi Madonna ábrázolás Český Krumlov számos házának homlokzatán is visszaköszön egy-egy festmény formájában.

Középpontban az U Bejka

Az egyik ilyen évszázados épület a majdnem szigetté vált Óvárost dél felé a Linecká városrésszel összekötő Beneš-híd déli lábánál áll, a Plešivec dombra vezető lépcsősorral szegélyezve. A Rybářská 41. címen található három szintes ház a magyar turistáknak is ismerős lehet, hiszen az itt található U Bejka étterem minden bizonnyal számos honfitársunk szomjúságát és étvágyát tudta már enyhíteni. Ha már az Óváros legtöbb vendéglátóhelye be is zár, itt még akkor is van esély egy jó kis cseh kolbászka elfogyasztására.

Őszi kép (forrás: R. Hilderandt)
De térjünk vissza magára az épületre, amely feltehetőleg valamikor a XV. századból származik. Természetesen az eredeti ház az idők során gyökeresen megváltozott, csak a 20. században legalább 5 alkalommal módosítgatták, de pl. a barokk korban épült a teljes hátsó traktus. Az épület homlokzatát a XVIII. században módosították klasszicista stílusúvá, majd szabadon díszítették. Ezért is látható az oromzat két szélső csúcsán a csigavonalas dekoráció. A front homlokzaton az első szinten három ablak és egy vakablak látható. Ez utóbbi ablakhelyre festették a már említett kájovi Madonna képet. A ház első része két szárnyból áll, a hátsó egybefüggő, ablak nélküli.



Az elmúlt több mint hatszáz év alatt az épületnek nem kevés tulajdonosa volt, mondhatni szinte valamennyi mesterség egy-egy művelője lakott már a falai között. Első ismert gazdája Ambrož a fazekas volt, akit 1932-ben egy Wolfgang nevű pék váltott. Ezt követően az új tulajdonosa egy tímár, majd egy kőmíves lett. A XVII. században újabb szakmák gyakorlói vásárolták meg, így lett előbb egy cipész háza majd egy alkuszé. Az újabb évszázadok során tulajdonosként megfordult itt még hentes, lakatos és kefekötő is, amíg 1937-ben újra egy pékség nyílt az épületben. A II. világháború háború után egyre inkább vendéglátóhellyé alakították át, de pár éve még lakószobaként funkcionáltak az emeleti szobák.


Mindenkinek csak ajánlani tudjuk, hogy egy-egy sör vagy kolbász erejéig keressék fel az U Bejkát, és tekintsék meg belülről is az épületet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése