2012. március 5., hétfő

Leány-kő (Dívčí Kámen)

Csehország déli vidékén, České Budějovice és Česky Krumlov között a Moldva folyó partján állt valaha egy vár. Ott ahol a kis Křemžsky patak átadja a vizét nagyobb testvérének egy magas szikla tetején láthatóak az egykori vár, Dívčí Kámen, magyarul a Leány-kő romjai. Ha csak nem kívánjuk átúszni az időnként nem túl mély, ám annál sebesebb Moldvát, a várat legkönnyebben a Třisov falutól vezető turista útvonalon haladva közelíthetjük meg. A sétaút nem túl nehéz, de azért a jó túracipő (mint Csehország egészében) nem árt. A várig egy további túra útvonal vezet a szintén nem túl távoli Holubov faluból is.
 

Túra utak a várhoz
A kiadott prospektus szerint ez a várrom egyike az ország legimpozánsabb, és legjobban fennmaradt középkori maradványainak. Ez nem kis túlzás, de mindenesetre az erdőség és a vízfolyások által körülvett várrom valóban rendkívüli hangulatot áraszt, és felettébb impozáns látványt nyújt. Az egykori kastély körüli terület a Blanský Les tájvédelmi területhez tartozik.
Őszi fények
Az elképzelt múlt és a jelen


A várat egykoron a Rožmberk (Rosenberg) család építtette 1349-től közel negyven éven át, de hiába a nagy igyekezet, végül csak igen rövid ideig lakták tulajdonosai. A XIV-ik században még megerősítették, de már 1506-ban úgy döntött Petr Vok (Rožmberk család igen nevezetes tagja), hogy nem tartja fenn tovább. 

 
Miután a birtokosai fokozatosan elhagyták, az építmény folyamatos pusztulásnak indult, és az idő megtette a maga pusztító hatását. Köveit a múltban ugyan jobbára széthordták a környéken élők, de még így is megmutatkozik egykori pompája. A rom jelenleg Křemže önkormányzatának tulajdonában áll, és a várrom felújít(gat)ása mellett törekednek a turisztikai hasznosítására. Gyakorta rendeznek itt szabadtéri koncerteket, történelmi bemutatókat, színi előadásokat, „középkori” vásárokat. A várrom közelében fedezhetjük fel egy egykori megerősített kelta település maradványait is.


Pillantás a kanyargó Moldvára

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése