Leány-kő (Dívčí Kámen)

Csehország déli vidékén, České Budějovice és Česky Krumlov között a Moldva folyó partján állt valaha egy vár. Ott ahol a kis Křemžsky patak átadja a vizét nagyobb testvérének egy magas szikla tetején láthatóak az egykori vár, Dívčí Kámen, magyarul Leány-kő romjai. 


Ha csak nem kívánjuk átúszni az időnként nem túl mély, ám annál sebesebb Moldvát, a várat legkönnyebben a Třisov falutól vezető turista útvonalon haladva közelíthetjük meg. A sétaút nem túl nehéz, de azért a jó túracipő (mint úgy Csehország egészében) sosem árt. A várig egy további túra útvonal vezet a szintén nem túl távoli Holubov faluból is.
 

Túrautak a várhoz
A kiadott prospektus szerint ez a várrom egyike az ország legimpozánsabb és legjobban fennmaradt középkori maradványainak. Ez persze nem kevéssé eltúlzott megállapítás, ám az erdőség és a vízfolyások által körülvett várrom valóban rendkívüli hangulatot áraszt, és felettébb lenyűgöző látványt nyújt. Az egykori kastély körüli terület a Blanský Les tájvédelmi területhez tartozik.
Őszi fények
Az elképzelt múlt és a jelen


A várat egykoron a Rožmberk (Rosenberg) család építtette. Maga az építkezés 1349-ben vette kezdetét és közel negyven éven át tartott, ám hiába a nagy igyekezet, végül tulajdonosai csak igen rövid ideig lakták. A XIV. században ugyan még egy alkalommal megerősítették  falakat, de már 1506-ban úgy döntött Petr Vok, a Rožmberk család igen nevezetes tagja, hogy nem tartja fenn tovább. 

 
Miután a birtokosai fokozatosan elhagyták, az építmény folyamatos pusztulásnak indult, és az idő megtette a maga pusztító hatását. Köveit a múltban ugyan jobbára széthordták a környéken élők, de még így is megmutatkozik egykori pompája. 



A rom jelenleg Křemže önkormányzatának tulajdonában áll, és a várrom felújítása mellett törekednek a turisztikai hasznosítására. Gyakorta rendeznek itt szabadtéri koncerteket, történelmi bemutatókat, színi előadásokat, „középkori” vásárokat. A várrom közelében felfedezhetünk egy egykori megerősített kelta település maradványait is.


Pillantás a kanyargó Moldvára

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése