Az elmúlt 100 év legjobb cseh könyvei

Mi ugyan általában kerülni szoktuk a legekkel kezdődő szavakat (lásd legjobb, legszebb), ám ezúttal kénytelenek voltunk a cikkünknek az elmúlt 100 év legjobb cseh könyvei címet adni. Tesszük ezt azért, mert az idén 17. alkalommal megrendezett cseh irodalmi díjkiosztó gála, a Magnesia Litera az első Csehszlovák Köztársaság kerek egy évszázaddal ezelőtti kikiáltásának tiszteletére felkért számos cseh irodalomhoz értő ítészt, hogy az elmúlt száz esztendő valamennyi évéhez szavazzák meg a „legjobb cseh könyveket”. A Magnesia Litera díjat évről évre számos, idén már összesen tizenegy kategóriában adják át nagyrészt szakmai döntések alapján, de az olvasók is megszavazhatják a nekik legjobban tetsző alkotásokat. A szakmai döntések valóban szakmaiak, hiszen a díjat egy olyan független irodalmi szövetség adja át, mely magába tömöríti a cseh irodalmi élet jeles képviselőit, intézményeit, és a könyvpiac szervezeteit, úgy mint a Cseh Köztársaság Tudományos Akadémiája, a Cseh Könyvkiadók Szövetsége, a Nemzetközi PEN csehországi központja, Cseh Írók Társasága, Cseh Fordítók Egyesülete.

Harc a szalamandrákkal

De térjünk vissza az 1918-2016 között egyes évekre megszavazott legjobb könyvek listájára. A mezőnyből egy mezei magyar olvasó persze sok könyvet, sőt annak szerzőjét sem feltétlenül ismeri, hiszen nem is minden cseh művet fordítottak le anyanyelvünkre. Ám még így is fellelhetünk rajta számos olyan alkotást, amelynek akár már az említése is megdobogtatja a szívünket. Kezdjük mindjárt a sort Karel Čapekkel, kinek négy regényét is egy-egy adott év (1920, 1924, 1936, 1937) legjobb könyvének választottak. Eme alkotások között szerepel a Krakatit, vagy éppen a Harc a szalamandrákkal (Válka s mloky). Az 1926-os és az 1931-es esztendő legjobb könyvének szerzője az a Vladislav Vančura, aki amellett, hogy kiemelkedő író volt, a forgatókönyvírásban és filmrendezésben is jeleskedett, egészen addig amíg a cseh ellenállási mozgalomban betöltött aktív szerepe miatt 1942-ben a Gestapo, azaz náci titkosrendőrség el nem fogta és ki nem végezte. Hazánkban is ismert művei között szerepelnek az említett alkotások, név szerint a Szeszélyes nyár (Rozmarné léto), valamint a Rablólovagok (Marketa Lazarova). 
 
Švejk
A század első felének számunkra talán kevésbé ismert cseh irodalmárai közé tartozó „legjobb könyvesek között” szerepel pl. Eduard Štorch a Mamutvadászok könyvével (1918), valamint Ivan Olbracht, František Halas és még sokan mások, mely szerzőket és műveiket a Magnesia Litera honlapján megtalálható listából szemezgethetjük ITT. Az 1921-es esztendő legjobb művének választott cseh alkotást azonban külön is meg kell említenünk, hiszen ez nem más, mint Jaroslav Hašek leghíresebb műve, és most kórusban mondjuk együtt: Švejk, egy derék katona kalandjai a világháborúban. Bizony, bizony ez a mű a cseh irodalom legismertebb és legnépszerűbb alkotása, amelyet idén a Magnesia Litera szakmai zsűrije az évszázad cseh könyvének is megválasztott. A „Švejket” a közönség szavazatai alapján a második helyre szavazták meg, és csupán a hazánkban kevéssé ismert Zdeněk Jirotka Saturnin (1942) című humoros regénye előzte meg.

Kundera
A második világháború utáni időszak legjobb könyvei között szemezgetve örömmel fedezhetjük fel Milan Kundera könyveit: 1967: Tréfa (Žert), 1973: Az élet máshol van (Život je jinde), 1979: A nevetés és felejtés könyve (Kniha smíchu a zapomnění), 1984: A lét elviselhetetlen könnyűsége (Nesnesitelná lehkost bytí), 1990: Halhatatlanság (Nesmrtelnost). Ugyancsak a listán szerepel Josef Škvorecký több műve is: 1958: Gyávák (Zbabělci), 1977: Az emberi lélek mérnöke (Příběh inženýra lidských duší). És persze hogy nem maradhattak le a listáról a cseh irodalmat szerető magyar olvasók talán legkedvesebb cseh irodalmárának Bohumil Hrabalnak a művei sem: 1980: Túlságosan zajos magány (Příliš hlučná samota), 1982: Őfelsége pincére voltam (Obsluhoval jsem anglického krále).

Jiří Hájíček
Az elmúlt 25 év legjobb könyveinek sorában többek között Jáchym Topol, Miloš Urban, Petr Nikl, Jan Balabán, Jiří Hájíček, Jiří Padevět, Bianca Bellová, Martin Reiner és sok egyelőre még kevésbé ismert cseh szerző művei szerepelnek. Mivel ezek közül egyre többet ültettek, ültetnek át már magyarra így érdemes őket a csehül nem tudóknak is megismerniük. Néhány kortárs cseh szerzőről és egy-egy művéről a Csehország nem csak Prága olvasói, az Idézet és pár kép sorozatunkban is már olvashatott.

Hrabal: Őfelsége pincére voltam
Mint minden díj és lista természetesen a Magnesia Litera „Best of „válogatása is számos kritikát kapott, sokan túlzott szentimentalizmussal vádolták a legjobb könyvek listájának megítélőit, és valljuk be őszintén mi is hiányolunk kedvelt könyvcímeket és szerzőket, ám mindenesetre ez a válogatás is fontos információt ad nekünk a cseh irodalom elmúlt száz évéről. Kívánjuk, hogy minden olvasónknak legyen ideje és energiája minél inkább elmélyedni a cseh irodalomban, mert tényleg megéri!

2 megjegyzés:

  1. Te is írod, hogy minden ilyen best of válogatással lehet vitatkozni. Nekem nagyon hiányzik a listáról Paral. A "Vihar a lombikban" vagy a "Száz százalékos nő" nagy kedvenceim.

    VálaszTörlés
  2. Nekem is, de legjobban "A képzelet kínja".

    VálaszTörlés