2016. május 26., csütörtök

A cseh sörgyárak termékei Magyarországon II. - A Kláštertől a Poličkáig

Folytatjuk a cseh sörgyárak termékeinek hazai jelenlétével foglalkozó cikkünket. Természetesen nem minden esetben rendelkezünk teljes körű információkkal, így ha valaki tud olyan részletekről, amiről mi nem, kérjük jelezze így együtt pontosabbá tehetjük az állapot felmérést. Előre is köszönjük! Klášter (Klášter Hradiště nad Jizerou): A Lobkowitz-csoport tagjai között szereplő észak-cseh sörgyárnak tudomásunk szerint csak üveges formában, és nem túl nagy mennyiségben hozzák be a söreit. Mi főként a Cech In-ben, illetve egy-egy sörszaküzlet választékában találkoztunk vele, magyarországi csapolt lelőhelye számunkra ismeretlen.


Krakonoš (Trutnov): Sokak nagy kedvence az Óriás-hegység leve, mégse talált még magának itthon állandó vendéglátóhelyet, ahol egész évben kóstolható lenne. Sokáig a Jaromír sörözőkben fordult elő csapolva, leginkább mint vendégsör, az üveges 12-es világos verziója pedig a mai napig megtalálható a választékukban. Lásd ITT!
Konrád (Liberec-Vratislavice nad Nisou): A libereci sörgyár termékei szintén a cseh regionális sörfőzdék berobbanásának elején jelentek Magyarországon. Sajnos volt amikor az igen alacsony alkoholtartalmú változata („fűnyíró sör”) is prémium cseh sörként került be egy-egy hazai vendéglátóhelyre, és ez nem éppen tett jót a hírnevének. De szerencsére ez nem vált általánossá, igaz a Konrád sem igen elterjedté. A legbiztosabb csapolt sörlelőhelye (egy-egy típusával) ismeretünk szerint a Bohémia Söröző, de pl. a 16-os Svatopavelské pár héttel ezelőtt a Columbo Söröző vendégcsapjáról is fogyasztható volt. 


Krušovice (Krušovice): A Krušovice már a kilencvenes évek vége óta jelen van a magyar sörpiacon, az idei évtől kezdve pedig a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. már saját maga importálja a közép-csehországi sörgyár termékeit. Egyik legismertebb megtalálási helyei Budapesten a Pointer Pub-ok, mint „angol stílusú” sörözők.
Litovel (Litovel): A Litovel alap világos és barna sörei már hosszú évek óta jelen vannak a magyar piacon, de jelentősen nem tudtak teret nyerni. A Beer Board jóvoltából ma már a Litovel premium (világos és barna) is a Magyarországon beszerezhető választék része, de sajnos a közép-morva sörgyár legszínvonalasabb söreit (pl. Maestro, Gustav) továbbra is csak csehországi sörözőkben, éttermekben élvezhetjük. Régi kedvenc magyarországi Litovel csapolt sör lelőhelyünk a celldömölki Bagolyvár Pizzéria-Söröző.


Nová paka (Nová Paka): Újabb kiváló minőségű cseh láger söröket készítő sörgyár, amelynek néhány terméke (Kumburák, Podkrkonošský speciál) már hosszú évek óta fogyasztható egy-egy magyar sörözőben. Egyebek mellett a Bohémia Sörözőben állandó csapolt sörválasztékában is fellelhető egy-egy remek nová pakai sör.
Nymburk (Nymburk): Bohumil Hrabal a legismertebb cseh író ifjúkorának színtere Nymburk városa és annak sörgyára (édesapja sokáig a sörfőzde vezetője volt). Az itt készülő sör egyike a legremekebb cseh lágereknek. A nymburki sörök mondhatni a magyarországi Hrabal söröző alapításával kerültek be Magyarországra, de azóta már számos más vendéglátóhely kínálatában szerepelnek. A legteljesebb szortimentje azonban a mai napig természetesen a Hrabal Sörözőben tekinthető és kóstolható meg.
Opat (Olivetin): A Broumov városához tartozó Olivetínben üzemelő sörgyár elsősorban az ízesített söreiről híres. Valljuk be őszintén, hogy a szimplán malátából-komlóból készült termékeik elég átlagosak a cseh sörpiacon. Talán részben ennek is köszönhető, hogy Magyarországra a Drink Union elsősorban a különféle üveges ízesített Opat söröket szállítja be. Aki elég vakmerő, az számos vendéglátóhely palackos sörválasztékában bukkanhat rá pl. a csokoládés sör változatra. Opatot csapoló hazai helyet mi nem ismerünk.


Ostravar (Ostrava): A morva főváros sörgyára a sok-sok más főzde mellett a Staroprament is tulajdonló cégcsoport tagja. A Morva-Szilézia vidék mondhatni vezető sörét Magyarországra nem exportálják.
Pernštejn (Pardubice): A pardubicei sörgyár termékeit nagyobb mennyiségben csak mintegy egy esztendeje kezdte el a Drink Union Magyarországra szállítani. Ma már számos kisebb-nagyobb vendéglátóhelyen is fellelhető, a sörfesztiválokon pedig már szinte elképzelhetetlen a jelenlétének hiánya.
Platan (Protivín): A Lobkowitz-csoporthoz tartozó dél-cseh sörgyár látszólag nincs jelen a termékeivel a magyar piacon, pedig az igazság mi sem állhatna távolabb. Ugyan a saját Platan márkanév alatt főzött söreik valóban csak igen ritkán bukkannak fel egyes sörboltok választékában, de a Lidl-ben kapható és nagy népszerűségnek örvendő Argus sörök egy része is a protivíni sörgyárban készül.


Plzeňský Prazdroj (Pilsner Urquell, Gambrinus, Master): A világszerte ismert sörgyár fő terméke, a prémium kategóriába sorolt Pilsner Urquell már hosszú ideje megtalálható a magyarországi vendéglátóhelyeken. Tankos változata a magyarországi sörfesztiválok keresett különlegességei közé tartozik. Hazai lelőhelye igen számos, mi nem is szeretnénk egyetlen egyet sem kiemelni közülük.


Podkováň (Dolní Cetno): Az információink szerint elsősorban az orosz-ukrán piacra termelés révén az ipari mennyiségű gyártással rendelkező sörüzemek közé verekedte be magát a kevésbé ismert Podkováň. Magyarországi előfordulási helye ismeretlen.


Polička (Polička): A Pardubicei kerületben található, 1517-es alapítású poličkai város sörgyár nem éppen a legmodernebb és leghaladóbb szellemű üzemek közé tartozik. Többek között erre utal a nem túl izgalmas, ám a maga nemében kellemes sörválasztéka, amely kétféle (világos-barna) ivósörre, valamint 11 és 12-es világos változatokra terjed ki. Ráadásul mindezekhez egy csöppet avittas design is társul. Talán nem csoda, hogy nem keltette fel komolyabban a magyar sörimportőrök érdeklődését, még ha üveges formájában egy hosszú ideig időnként fellelhető volt a Jaromír Sörpincében.

Ennyit ebben a cikkrészben, de még koránt sincs vége a cseh sörgyárak ismertetésének. Hamarosan folytatjuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése