A cseh sörgyárak termékei Magyarországon I. / FRISSÍTVE - A Bakalářtól a Ježekig

A cikk eredetileg 2016 májusában íródott. Az évek azonban teltek, a magyarországi sörhelyzet némiképp változott, így a cikk is megérett egy kis frissítésre. Ezeket a frissítéseket vastagított szövegekkel jelezzük.

Az elmúlt hétvégén végképp kezdetét vette a sörszezon. A Corvin Sétányon tartott sörfesztivál kínálatában szép számban szerepeltek különféle cseh sörök is, egy kis mintát adva a cseh sörgyárak szortimentjéből. Ez adta az ötletet az alábbi cikkünkhöz. Azonban mindenekelőtt le szeretnénk szögezni, hogy ebben a kis összeállításunkban nem célunk Magyarország összes olyan vendéglátóhelyének felsorolása, ahol egy-egy cseh sörgyár termékeit csapolják vagy üveges kiszerelésben árusítják. Szerencsére egyre több és több helyen találkozhatunk már többségében kiváló minőségű cseh sörökkel, így innentől fogva már mindenki maga döntheti el, hogy a kiszolgálás színvonalát, a vendéglátás minőségét, az árakat és oly sok minden mást figyelembe véve kinek mi tetszik a legjobban. És azt is szeretnénk leszögezni, hogy nem célunk egyetlen söröző-étterem „fizetett” reklámozása sem. A példaként említett vendéglátóhelyek kiválasztása a saját véleményünket tükrözik, mindenki tetszése szerint vitathatja. Viszont tényleges célunk annak a számbavétele, hogy a Csehországban működő ipari méretű, köztük a tradicionálisan regionális szintűnek tartható sörgyárak termékei eljutottak-e már és ha igen, milyen mértékben a magyar fogyasztó közönséghez?




A regionális szóval mint definícióval, már rögtön megérkeztünk egy kis fogalmazási, értelmezési problémához, amivel egy pár mondat erejéig megéri foglalkozni. Hagyományosan, vagy inkább mondhatni a múltban egy regionális sörgyár főként csak a saját közvetlen vonzáskörzetét szolgálta ki nagyobb mértékben. Ennek oka sok tényezőben rejtezett. A sör szállítása nagyobb távra nehézkes volt vagy nem érte meg, nem volt elég nagy víz kitermelési kapacitás a sörgyár által tulajdonolt kutaknál, erős volt egy-egy térségben az egészséges lokál patriotizmus, amely a helyi sör preferálását jelentette, így az „idegennek” nehéz dolga lett volna bekerülnie a vendéglátóhelyekre, és a sort még hosszan folytathatnánk. Mindehhez még azt is hozzátehetjük, hogy szinte valamennyi nagyobbacska városban üzemelt egy sörfőzde, sörgyár. De a mai modernizált világunkban ezen korlátozó feltételek jelentős része már nem jelent valós akadályt. Vizet lehet akár venni is (igaz némi színvonal vesztés árán), az emberek változatosság iránti vágya megnőtt (de ugyanakkor a szélesebb tömegek árérzékenysége megmaradt), a szállítás fajlagosan alacsony költségű, minden kisebb-nagyobb üzletbe be lehet kerülni a térségi lokálpatriotizmustól függetlenül. A cél valamennyi nagyobb sörgyárnál már nem elsősorban a saját vidék ellátása, még ha ez Csehországban egyre csökkenő mértékben ugyan, de a mai napig is megfigyelhető, hiszen pl. Strakonice környékén a Dudákos feliratok jelennek meg sűrűbben, míg mondjuk Nymburk környékén a városi sörgyár logói. Ettől függetlenül ma már csaknem mindenki kizárólag a termelés mennyiségének növelésére gondol, függetlenül a felvevő piac helyétől. Ezért a sörgyárak jelentős része kifejezetten exportra is gyárt, sőt van olyan üzem is, amely több sört szállít külföldre mint amit cseh földön elad.




Mindezek miatt a regionális kifejezést már csak igen óvatosan használhatjuk, egy kicsit megkülönböztetve a globális piacon legismertebb és legnagyobb mennyiségben gyártó sörgyárakat az éves 10 ezer hektoliter sörnél ugyancsak bőven többet készítő, de kézművesnek vagy kisüzeminek egyáltalán nem nevezhető társaiktól. De félreértés ne essék, attól még, hogy egy sörgyár több sört főz, nem feltétlenül romlik a minősége. Természetesen van amikor sajnos a növekedés olyan túlzott mértékű amely ehhez vezet, de arra is akadt már számos példa, amikor a sörtermelés, eladás fokozódása pozitívan hatott vissza a gyártott sör színvonalára. Mi itt a cikkünkben minden esetre valamennyi nagyobb, ipari termelésű sörgyárral foglalkozunk, és inkább már csak a sörszakértő olvasóra bízzuk annak eldöntését, hogy melyiket tekinti még regionálisnak. 




Eme hosszúra nyúlt, de talán nem hasztalan bevezető után kezdjük el számba venni a cseh sörgyárakat, és azok jelenlegi helyét a magyar piacon. Jelenleg 41 ipari méretű cseh sörgyár van (2015-ben még 45), némi meglepetésre erre a szintre küzdötte fel magát néhány, csak pár évvel ezelőtt alapított sörfőzde is. Sok közülük egy közös multi tulajdonos birtokában van, amely mindenkori üzleti érdekei mentén dönti el, hogy az egyes márkákat mely sörgyárában is főzeti le, ezzel némileg megtévesztve az eredetire vágyó fogyasztókat. De ezzel a messze vezető témával most nem foglalkoznánk, próbáljuk úgy kezelni, mintha valamennyi sörgyár egy önálló intézmény lenne. Éppen ezért most együttesen nem foglalkozunk pl. a Csehország 7 regionális sörgyárát tömörítő a Lobkowitz-csoporttal sem, amelyet már jelentős részben kínai befektetők birtokolnak, ezzel is jelezvén, hogy mely piac irányába kívánják majd a sörexportot fokozni. Sajnos az elmúlt években a Lobkowitz-csoport a sörgyárak (pl. Uhersky Brod, Klášter) bezárásáról vált hírhedtté. De mielőtt már végképp egészen más vizekre eveznénk, essünk hát neki a sörgyárak felsorolásának, szigorúan ábécé sorrendben:




Bakalář (Rakovník): a rakovníki sörgyár termékei (Bakalář, Černovar, Pražačka) még egy éve sem jelentek meg Magyarországon, de egy-egy közülük, mint például a hidegen komlózott változat komoly elismerést arat. A Bakalář söröket hazánkban a Jaromír Sörözőkben mérik, közülük itt és most a Jaromír Sörkert felkeresését javasolnánk. A sörgyár termékei 2022-ben egyre több vendéglátóhelyen, és stabilan fellelhetők a hazai sörözőkben, a legszélesebb, szinte teljesnek mondható választékkal a Jaromír Open Road Bázison. 


Bernard (Humpolec): A humpoleci Bernard sör, kivált a barna változata egy igazi remekmű. Pár évvel ezelőtt még csak a kis Pivo Sörözőben lehetett megízlelni, de mára a helyzet gyökeresen megváltozott. A humpoleci sörgyár termékeit szinte egész Csehországban lehet kapni, és már egyre több országba szállítják igen nagy mennyiségben. Magyarországon jelenleg a Liquid Gold teríti, és a vendéglátóhelyek mellett számos nagyobb üzletlánc kínálatában is megtalálható. 2022-re a Bernard hazai helyzete lényegében nem változott, a sörgyár termékeit csapoló vendéglátóhelyek száma nőtt, az ellátás stabil.

Bohemia Regent (Třeboň): A dél-cseh sörgyár egyes termékei elsősorban üveges formában kerülnek Magyarországra. Normál bolti forgalomban nincs jelen, csapon is csak elvétve jelenik meg. Sajnos a Regent egyetlen magyarországi sörözőben sem tudott megragadni azóta sem, de szerencsére időnként itt, ott fel-felbukkan.




Březňák (Velké Březno): A Březňák termékei, a klasszikus tömegsör kategóriába tartoznak. Ezért talán nem véletlen, de nem keltette fel a magyar sörimportőrök figyelmét. De még ha valaki nagyon is szeretné, akkor sem tudna közvetlenül a gyárból szerezni, hiszen a Heineken csoport tagjaként nem cél, hogy Magyarországon belső versenyt keltve megjelenjék. Erre a későbbiekben még más sörgyárak esetében is látunk példát. Jellemzően Prágában, és attól északnyugat felé a sörgyár irányában lelhető fel a helyi kocsmák választékában. 




Budějovický Budvar (České Budějovice): Tudomásunk szerint a híres cseh Budvar (Budweiser) sörgyár Magyarországon szinte kizárólagosan az áruházakban, ott is főként dobozos italaival van jelen. Ugyan számos vendéglátóhelyen hirdetik, hogy náluk Budějovice-i sör kapható, de azt elfelejtik hozzátenni, hogy ezek nem a Budvar, hanem a másik városi sörgyár termékei. Ma, 2022-ben a sör még mindig elsősorban áruházi tömegsörként van jelen, a vendéglátóhelyek csapjain elvétve található.




Chodovar (Chodova u Plana): A Csehország legnyugatabbra fekvő sörgyárának csatos üveges termékei már évek óta jelen van hazánkban, de szinte csak kizárólagosan csatos üveges formában és egyes sörözők / sörboltok választékában. Jelenleg a Beer Board hozza be Magyarországra, de nincs információnk, hogy csapolva lehet-e bárhol is fogyasztani. Tudomásunk szerint jelenleg egyetlen sörimportőr sem foglalkozik a Chodovar rendszeres behozatalával, csapon nem fellelhető azóta sem.



Chotěboř (Chotěboř): A jelenlegi formájában csak 2009 óta működő sörgyár söreit nagyobb mennyiségben nem hozzák be hazánkba, csapolva az elmúlt években eseti jelleggel a sörfesztiválokon fellelhető. A helyzet 2022-re sem változott.

Černá Hora (Černá Hora): Az elmúlt években már sokan szállították be a morva Fekete-hegy különféle remek leveit, jelenleg ugyancsak a Beer Board a legfőbb beszállító. A pompás mézes Kvazar már jó ideje a budai Pivohalle állandó választékát képezi, de a többi termék csak nyomokban fordul elő más vendéglátóhelyeken.  A Lobkowitz csoporthoz tartozó Černa Horai Sörgyár sörei elsősorban a fesztiválok választékában szerepelnek, mi egyedül a kis Pivo sörözőt ismerjük, ahol egy-egy  söre rendszeresen fogyasztható.




Dudák (Strakonice): A cseh duda főváros sörgyárának termékei már évek óta a Jaromír Sörözők állandó kínálatához tartoznak. A pasztőrözés kihagyása a sörgyártás folyamatából nem általános a nagyobb sörgyárak esetében, itt Strakonicében még természetes. A félbarna Klostermann sörük kiemelkedően kiváló minőségű, megkóstolásához a Jaromír Sörbisztrót javasoljuk. A strakonicei sörgyár termékei azóta számos további vendéglátóhely választékába is bekerültek, de a legteljesebb választékukban a Jaromír a Templomhoz söröző-étteremben fogyaszthatók.



Ferdinand (Benešov): Azon cseh regionális sörgyárakhoz tartozik, melyek termékeit a pár éve kezdődő cseh sörimport „boom” első körében ismerhettünk meg. A benešovi üzem kiváló minőségű sörei közül külön kiragadható a Sedm Kulí, a Hét Golyó nevezetű félbarna. A Ferdinánd söröket a Ferdinánd MonarchiaCseh Sörházban lehet, és javasolt megkóstolni. Ez a helyzet 2022-re se változott meg.




Herold (Březnice): A Herold egyike azon cseh sörfőzdéknek, amely Magyarországon csak a legutóbbi időkben jelent meg termékeivel állandó választékként. Tudomásunk szerint csapolt formájában csak két helyen lehet hozzáférni, melyek közül itt Az Öszvér nevezetű sörözőt és pálinkamúzeumot ajánljuk. A Herold sörgyár az előállított mennyiségeket tekintve már inkább kisüzemi sörfőzdének mondható. A Liquid Gold szállítja be hazánkba, de alapvetően kis tételben, elsősorban üveges kiszerelésben, csapolva jellemzően a Jaromír Sörözők egyikében-másikában kóstolható meg.



Holba (Hanušovice): Az észak morva sör megkóstolását elég könnyedén megtehetjük, hiszen az utóbbi időszakban egyre több magyarországi söröző választékába tartozik a hanušovicei sörgyár egy-egy terméke. 2022-ben a Holba sörei számos vendéglátóhely csapjain fellelhetőek.



Hubertus (Kácov): A kácovi sörgyár a tavalyi évben (2015) nagy reményekkel jelentette be Magyarországi megjelenését, de azóta a folytatással kapcsolatban elég nagy lett a csend. Hogy mi történhetett, mi nem tudjuk, de még nem adjuk fel a reményt, hogy itt-ott csapoltan is meg lehet majd kóstolni a Hubertust. Sajnos hiába reménykedtünk, a Hubertus sörei, legalábbis csapon azóta sem jelentek meg hazánkban.




Ježek (Jihlava): A jihlavai süni egyike a Lobkowitz-csoport tagjainak. Magyarországon talán elsőként a néhai Alfons Art & Pivnice söröző választékaként ismerhettük meg, majd később egy terméke, a világos szűretlen a Czech In sörtár állandó csapolt söre lett, és az maradt a mai napig is. A helyzet 2022-re nem változott, a sünsör fellelhetősége nem javult.

Ennyit így első körben a csehországi sörgyár termékek hazai fellelhetőségéről, de a nagyja még hátramaradt. Hamarosan folytatjuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése