2016. május 31., kedd

A cseh sörgyárak termékei Magyarországon III. - A Poutníktól a Zubrig

Folytatjuk, és immáron zárjuk is a cseh sörgyárak termékeinek hazai jelenlétével foglalkozó cikkünket. Az előző részek: A Bakalářtól a Ježekig, A Kláštertől a PoličkáigPoutník (Pelhřimov): Ezen dél-cseh sörgyár termékeit a magyar közönség leginkább csak a régi Pivo Söröző választékából ismerhette meg. A tudomásunk szerint jelenleg egyetlen magyar vendéglátóhelyen sem csapolnak Poutníkot, üveges sörként is ritkán fordul elő.


Primátor (Náchod): A Primátor sörgyár termékei viszonylag hamar nagy népszerűségre tettek szert a magyar sörfogyasztó közönség körében. Kezdetben elsősorban a világbajnoki címmel is büszkélkedő búza sör iránt alakult ki jelentős érdeklődés, de ma már a teljes szortiment is számottevő ismertségnek és elismertségnek örvend. Magyarországra a Drink Union szállítja be nagy mennyiségben, megkóstolására pedig az aránylag nagy számú sörözők közül ezúttal két helyet is javasolnánk. A legnagyobb Primátor választékkal rendelkező Doktor Blažej - Primátor Pub mellett, ajánljuk a méreteiben nem túl nagy, de annál hangulatosabb EPA Söröző felkeresését is! 

Radegast (Nošovice): A sörgyár a Plzeňský Prazdrojjal közös tulajdonos birtokában van, és személyes nagy sajnálatunkra, akárcsak a Gambrinus esetében nem cél számukra a magyarországi megjelenés.
Rebel (Havlíčkův Brod): Ez a „lázadó” nevet viselő közepes sörgyár évente mintegy 85 ezer hektoliter sört termel. A nem különösebben egyedi, de alapvetően vállalható minőségű söreit egy időben meg-megjelentek egy-egy magyarországi söröző, elsősorban vendégsör választékában, de tartósan megtelepedni sehol sem tudott.

Rychtář (Hlinsko v Čechách): Az 1913-ban alapított, ma a Lobkowitz-csoportba tartozó sörgyár termékei csapolt változatban szintén csak eseti, mondhatni kóstoló jelleggel lehetett itthon megkóstolni. Üveges kiszerelésben még itt-ott előfordul, pl. a 15-ös Rychtář Speciál a Jaromír Sörözőkben állandóan kapható.


Samson (České Budějovice): A kisebbik budějovicei sörgyár (Měšťansky Pivovar) ma már szinte mindent elkövet, hogy minél nagyobb mértékben jelenjen meg a helyi és a külföldi piacon, ezzel is „bosszantva” a nagyobbacska Budějovický Budvart. A bosszantás kifejezés itt azért is megáll, mert egy pár évvel ezelőtt az az amerikai Anheuser-Busch InBev (a világ vezető söripari multija) szerezte meg a tulajdonjogát, amely már több mint egy évszázada pereskedik a Budweiser név használatáért, és ezek a jogi hercehurcák a napjainkban is zajlanak. Mindenesetre a dél-cseh főváros kisebbik sörgyárának Samson (valamint Praga) márkanevet viselő sörei már sok éve jelen vannak a magyar vendéglátóhelyeken, amelyek tulajdonosai időnként enyhén szólva is igyekeznek előnyt kovácsolni a Budweiser szó marketing célú, de helytelen használatából.

Skalák (Malý Rohozec): A Cseh Paradicsom egyik sörgyára sokak számára csupán a vágott söreik üvegén látható „csajos” címkéiről ismeretes. Tény, ami tény Turnov külvárosának söre üvegesen ugyan megjelent, többek között a Jaromír Sörözők választékában is (a félbarna/vágott verzió a mai napig benne van), de csapolt verzióban sehol sem honosodott meg.
Starobrno (Brno): A Heineken tulajdonában álló Starobrno sörei a belső vállalati stratégiának köszönhetően nem kerül Magyarországra.


Staropramen (Prága): Napjainkban a Staropramen a (cseh) sört szerető közönség egyik legvitatottabb sörévé vált. Amióta a „Prága szabad szellemét” magába foglaló Staropramen sörök (világos és barna) gyártása Bőcsre került át (a Borsodi Sörgyár licenc márkájaként), azóta igen sokan kezdték el érezni azt a bizonyos íz, aroma, illat különbséget, ami a csehországi eredetitől megkülönbözteti. Akár így van, akár nem a félbarna és szűretlen búza Staro–k még mindig import sörként vannak jelen a magyar piacon több, mint vállalhatóan képviselve a cseh sörgyártást.
Svijany (Svijany): A Cseh Paradicsom másik sörgyára szintén már évek óta jeleskedik Magyarországon, de csak pár hónapja nyíl meg az első olyan specifikus vendéglátóhely, amely a Svijany söreinek csapolására szakosodott. Ezért is feltétlenül ajánlott felkeresni a Háček Sörözőt!

Uherský Brod (Uherský Brod): Uherský Brod, avagy magyarul Magyarbród (gázló) sörgyára, amely nem is olyan rég még a Janáček nevet viselte ma már a Lobkowitz-csoport részeként működik. A magyarországi sörimportőrök, söröző tulajdonosok sokáig csak egy-egy hordó, néhány rekesz üveges erejéig hoztak be az itt készülő sörből, amelyek közül a Comenius nevet viselő egészen kiváló. Egy másik sörféleségük, a félbarna Kounic jelenleg a Zöld Kapu vendéglőben lelhető fel állandó sörként. 


Únětický (Únětice): A Prága közvetlen közelében fekvő kis városka sörüzeme egy újabb jó példa arra, hogy mindössze egy fél évtized alatt is fel lehet törni a nagyobb sörgyárak közé. Termelése ma már meghaladja az éves 10000 hektolitert. Egyelőre még elkerülte a magyarországi sörimportőrök figyelmét.


Velkopopovický Kozel (Velké Popovice): Jaj de nehéz megint a dolgunk, hogy ne írjunk le valami végtelenül sértőt. Nos a Kozel Magyarországon olyan mint a mesebeli ajándék, amit hoztak is meg nem is. Már hosszú-hosszú ideje ihatja bárki a Dreher Sörgyár által tömegesen gyártott világos Kozelt, de ennek a valaminek a minőségét tekintve sajnos nem sok köze van az amúgy a Plzeňský Prazdroj által tulajdonolt velké popovicei sörgyár több, mint iható söréhez. Ráadásul csak egyetlen Kozel féleség kapható nálunk, kivéve azt az egy-két söröző, ahol esetenként barna csapolt Kozellel is találkozhatunk.


Vyškov (Vyškov): Talán nem sokan tudják, de egy lelkes vállalkozó a dél-morvaországi Vyškov városának söreit már csak nem 10 évvel ezelőtt próbálta elterjeszteni Magyarországon, elsősorban Eger környékén. Pár év elteltével azonban ez a kísérlet, a legnagyobb sajnálatunkra kudarcba fulladt, így ezt követően évekig kellett várni az újabb felbukkanására. A cseh regionális sörök magyarországi rohamának első szakaszában egy pécsi söröző tulajdonos döntött úgy, hogy számára a vyškovi sör jelenti az ideális választást. Így mindenkinek ajánljuk a Bohémia Sörkonyha felkeresését!
Vysoký Chlumec (Vysoký Chlumec): Az utolsó Lobkowitz-csoportba tartozó sörgyár, egyben a Lobkowitz család székhelye. A helyi várhegy lábánál üzemelő sörfőzde termékei közül egy-egy rendszeresen megtalálható a Pivo választékában és más sörözők, sörszaküzletek kínálatában is előbukkan.
Zámecký pivovar (Břeclav): A 2013-ban alapított sörgyár mindössze három év alatt küzdötte fel a 10 ezer hektoliter felett termelő főzdék közé. Jelenleg Magyarországra még tudomásunk szerint senki sem hozott be a sörgyár termékei közül.


Žatec (Žatec): Csehország komlófővárosának sörgyára nem oly régen került nagyrészt a Carlsberg sörmulti tulajdonába, de ez a hírek szerint ez nem hatott egyáltalán negatívan az amúgy kiváló helyi sör minőségére. Magyarországon elsősorban egy-két vendéglátóhely és sörszaküzlet üveges választékában kap helyet, csapolásáról jelenleg nincs információnk.


Zubr (Přerov): A Zubr sörgyár termékei már évek óta előfordulnak néhány magyarországi söröző csapolt sörei között is, de akárcsak a Litovel esetében, úgy itt is elmondhatjuk, hogy sajnos csak a minőségükben kevésbé kiemelkedő alapsöreik jutottak el leginkább hazánkba.
 

És végül egy kakukktojás:

Eggenberg: A Český Krumlovi Sörgyár jelenleg teljes átépítés alatt áll, megszokott söreit Pardubicében főzik. A töretlen optimizmusunkat éltető azon hírek hallatán, melyek szerint hamarosan, a korábbiaknál sokkal modernebb változatban újra nyílik, mégiscsak bevesszük a lista végére. Az Eggenberg söröket Magyarországon a fő importőre vidéki sörözőjében, a vértesboglári Pepin Bistroban javallott megkóstolni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése