Pár dolog, amit bárcsak tudtam volna mielőtt egy cseh férfihez mentem feleségül

Az alábbi kis humoros felsorolást Emily Prucha, egy Csehországban élő amerikai hölgy írta. Emily már csaknem 20 évvel ezelőtt érkezett először Prágába. Mint ahogy mindenkit, őt is rögtön megragadta a csodás cseh főváros atmoszférája, szinte utánozhatatlan hangulata. Angol tanítással töltötte az idejét, de egyáltalán nem szerepelt a tervei között, hogy hosszú távra rendezkedjen be oly távol a szülőföldjétől. Ám közbeszólt az élet egy cseh pasi alakjában, és a szerelem minden korábbi elképzelését átírta. Ugyan a szülei és a barátai is elhamarkodottnak tartották a döntését, de hamarosan férjhez ment a fiatalemberhez.



Először egy rövid ideig Prágában éltek, majd kipróbálták, hogy milyen az élet az USA-ban. Ott született meg első gyermekük, de egyben a döntés is, hogy visszatérnek Csehországba és a továbbiakban ott fognak élni. Most, tíz év elteltével 20 pontban összegezte a számára, mint „nagyon” külföldi számára furcsa, egyedi cseh szokásokat, melyeket csak nehezen vagy egyáltalán nem sikerült megszoknia. Mi ebből a 20 pontból választottunk néhányat. Lássuk hát, hogy Emily miként is látja (ön)ironikusan a cseheket, Csehországot, választott hazáját. 

Svíčková
Bárcsak tudtam volna, hogy….

...annak ellenére, hogy mindent megkísérlek, hogy a családom kedvenc ételeit készítsem el, az anyósom fokhagyma levese, svíčkovája és almás rétese továbbra is verhetetlen marad.

...bármennyire is melegen öltöztetem fel a gyermekeimet, mégse sikerül elkerülnöm a cseh nagymamák rosszalló és gyerekféltő megjegyzéseit.

Boszik
...a “Ještě jednou pivo, prosím,” (kérek még egy sört) kifejezés használata nem lesz elegendő ahhoz, hogy egy évtizedet túléljek Csehországban

...minden év április 30-án a családom felkerekedik, és csúcsos boszi kalapban igazi falusi Boszorkány-égetésen vesz részt, máglyaégetéssel, sörözéssel, kolbászevéssel egybekötve. 

Pilsner Urquell
...iskolából vagy munkából hazatérve az „otthoni viseletbe” való átöltözés az élet napi rutinjához fog tartozni.

...egy évtizednyi cseh sör fogyasztást követően az USA-ba visszatérve a dobozos Pilsner Urquell lesz az egyetlen iható ital, jóllehet Csehországban még az is sokkal jobban ízlik.

...anélkül, hogy az „-ova” végződést odailleszteném a nevemhez, folyton férfinak hisznek.

...minden Karácsony előtt három napon át élő ponty lubickol a fürdőkádamban.

vepřo-knedlo-zelo

...a cseh konyhakultúrába ugyan robbanásszerűen terjednek a nemzetközi ételek, de a csehek többsége továbbra is a rántott húst (řízek), rántott sajtot (smažený sýr), a sertéssültet káposztával és knédlivel (vepřo-knedlo-zelo) valamint a svíčkovát eszik előszeretettel.

...a cseh barátaik szerint gyermekeim tökéletesen beszélnek csehül, az USA-ban azonban az amerikai barátaik szerint „európai” akcentusuk van.

...az öt éves fiam annyi cseh szitok szót tanulva jön haza az oviból, amennyit én még az életemben összesen nem hallottam kocsmában.

...az orvost felkeresve, a boltban vásárolva, a szomszédainkkal kommunikálva sokkal több mindent megtanulok csehül, mint az összes nyelvtanfolyamon amin részt vettem.

...reggel fagyizni, sört inni ebéd előtt teljesen elfogadható, de torok fájás esetén még dög melegben is tilos fagylaltot nyalni.

Húsvéti vesszőfutás
…férfi szomszédaim Húsvétkor fűzfaággal paskolnak meg, és én még likőrt is adok cserébe, hiába is tiltakozva, hogy amerikai lévén ez a népszokás, nem az én szokásom.

...választott hazám minden furcsasága ellenére, vagy talán éppen azért én lennék az első aki tiltakozna ha felmerülne az ötlet, hogy más országba költözzünk.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése