Programajánló: Y.EAST és a 9. Budapesti Cseh Sörfesztivál

Az elkövetkező másfél hét folyamán két csehes vonatkozású fesztivál is megrendezésre kerül hazánkban. Programajánlónkban eme különleges eseményekre szeretnénk olvasóink figyelmét felhívni. Kezdjük először egy családi, kulturális programmal. Az egykori premontrei kolostor csodás romjairól híres Zsámbék, pontosabban a település volt rakétabázisa ad helyszínt a Y.EAST elnevezésű cseh-magyar színházi és zenei fesztiválnak. Június 30. és július 3. között nem kevesebb mint 10 színházi előadást (Csehországból, Erdélyből, Magyarországról), 5 koncertet, számos filmet és egyéb izgalmas programokat tekinthetnek meg az ideérkező érdeklődők.

Irány a Y.EAST

A négy napon át tartó fesztiválra bérletet és napi jegyeket is vásárolhatunk, sőt ha szeretnénk még éjszakára sátort is verhetünk a helyszínen. Ahogyan azt Lucie Orbók, a Cseh Centrum igazgatója nyilatkozta: Amikor látogatóként jártam Zsámbékon, mindig sajnáltam, hogy a nagyszerű kulturális élmények után vissza kell térnem a városba. Alkotóként viszont számtalanszor megtapasztalhattam, micsoda élmény itt a csillagos ég alatt aludni, és a madarak csicsergésére ébredni.“
Remek programok a csillagos ég alatt
A színházi program dramaturgiája a fiatal színházi generáció alkotásait helyezi a középpontba. Csehországból többek között a „Szigorúan titkos, avagy durván erkölcstelen“ című projekt alkotói vesznek részt a fesztiválon, akik tavaly a Katona József Színházban megrendezett Csekkold! fesztiválon mutatkoztak be. Az előadást mind a közönség, mind a szakmai kritikusok jól fogadták. A csapat „Mickey Mouse halott“ című, új szerzői projektje az álmok és rémálmok világába kalauzolja a nézőket. A „Szentföld“ című, többszörösen díjazott előadás, amely fekete humorral reflektál a vallási fanatizmus és a közel-keleti konfliktus témájára. Erdélyből két vígjáték érkezik: a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió az ír Marie Jones „Kövekkel a zsebében“ című darabjával, a csíkszeredai Csíki Játékszín pedig az „Isteni színjáték, avagy“ című szerzői előadással. A fesztiválon további 6 vendégelőadásra, illetve cseh és magyar zenekarok koncertjeire (Zuboly, Bukkake Brothers, The Love Songs Orchestra, Képzelt Város) filmvetítésekre (pl. Hair, Üvegtigris, Járási Bajnokság, Amerika) és egyéb kísérő programokra (pl. labdarúgó EB negyeddöntők megtekintése) is sor kerül. Aki részletesebb információkra vágyik az keresse fel a fesztivál honlapját: yeast.hu
„Mickey Mouse halott“
A fesztiválra jegyek online vásárolhatók a jegy.hu oldalon. A 4 napos bérlet elővételben nagyon kedvező, 5.000 Ft-os, a helyszínen pedig 6.000 Ft-os áron váltható meg. A napijegy 2.500 Ft-ba kerül. Ezek mellé külön sátorjegy váltható, 4 napra 4000, 1 napra 1500 Ft/sátor áron. 14 év alatt a belépés szülői kísérettel ingyenes. „Azt szeretnénk, hogy a Y.EAST mindenki számára elérhető legyen, és hogy minél több ember találkozhasson minőségi előadásokkal. Továbbá bízunk benne, hogy a látogatók nagy részét rabul ejti a Bázis varázsa, és kiköltöznek mind a négy napra.” – fűzi hozzá Lucie Orbók.
Sörfesztivál új helyszínen
Akik nem (csak) a remek zsámbéki programokat választják, hanem kifejezetten a cseh sörök területén szeretnék elmélyíteni személyes ismereteiket, azoknak ajánljuk a 9. Budapesti Cseh Sörfesztivál felkeresését. Június 24. és július 3. között egy vadonatúj helyszínen a Műcsarnok melletti buszparkolóban kerül megrendezésre a cseh sörök hagyományos vására. Minden nap déltől éjfélig, a hírek szerint minden eddiginél nagyobb cseh sör kínálatból válogathatunk 600-700-800-900 Ft-os árakon. E két utóbbi ár csak a magyar „kézműves” sörárakon edzettek számára nem okoz meghökkenést, de a fő kérdés persze az, hogy mit is adnak majd ennyiért. Hogy mennyire lesz igaz a rekord sörkínálatról szóló hír az majd kiderül, de abban biztosak lehetünk, hogy a Magyarországon már ismert cseh sörök jelentős része itt is fogyasztható lesz. Alapban műanyag korsókba csapolnak, de mindenki viheti magával a saját üvegkorsóját is, sőt a helyszínen valami egyszerűbb korsó is kapható lesz. A sörökből egy decis kóstolót is lehet majd kérni 200 Ft-os áron. A fizetés készpénzzel történik, és ami egy sörfesztiválon kifejezetten fontos: a WC használata ingyenes lesz!

Épülnek a sörárusító faházak
A cseh sörfőzdék közül a Budapesti Cseh Sörfesztivál honlapján megjelent információk szerint főként a nagyobb, multi és regionális szintű sörgyárak termékei mellett néhány kisüzemi sörfőzde söreit is megízlelhetjük, persze félő, hogy csak korlátozott mennyiségben. Amikre személy szerint kíváncsiak vagyunk az a Clock, a Kocour, a Lucky Bastard, az Urban és a Purkmistr. Kíváncsian várjuk mennyire válik be az új helyszín, és várjuk az olvasóink észrevételeit is az eseménnyel kapcsolatban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése