Karel Gott felgyógyult // Kutya pisszoár // Szú invázió // Elhunyt Jan Němec // A csehek a legboldogabbak

Az elmúlt hónap csehországi eseményeiről szóló csokrunkat kezdjük egy örömteli hírrel:
Karel Gott

Karel Gott a cseh nemzet „örökös csalogánya” felgyógyult súlyos betegségéből. A 76 éves világhírű énekesnél, aki a mai napig is rendkívül nagy népszerűségnek örvend hazájában és a határokon túl is, a múlt év végén fedezték fel a nyirokcsomó rákot. Az azonnal elkezdett és négy hónapon át tartó kemoterápiás kezelés hatására a legújabb vizsgálatok szerint a rákos daganat eltűnt a szervezetéből, és így immáron hozzáláthat testének teljes regenerációjához. Mi a magunk részéről hosszú életet kívánunk a Cseh Csalogánynak, a „Kelet Sinatrájának”!

Boris O'Klein műve
A morvaországi Prostějov városának vezetése felvette a harcot, na nem a migránsok, hanem a kutyák vizelete ellen. Amint azt jól tudjuk, a négylábú kedvenceink természetes szükségleteik elvégzéséhez bizony előszeretettel használják céltárgynak a fák törzsét is. Ez a kutya folyadék, a maga összetételével mindennek nevezhető, csak természetbarátnak nem, hiszen erősen károsítja a növényeket, főként az újonnan telepített facsemetéket. A helyi önkormányzat így most tesztelés céljából 4 db beton kutya pisszoárt helyezett el a városban, hátha ezek sikeresen terelik célzott irányba az ebeket. A négy kutya vizelde ára 27 ezer korona, s ha beválnak, akkor újabbak felállítását is tervbe veszik. (Boris O'Klein műve)
Szú "művészet"
Az állami tulajdonú cseh erdészeti vállalat veszély jelzést adott ki, felhívva a figyelmet arra, hogy ebben az évben országos méretű szú invázió fenyegeti az erdőket. Utoljára 20 évvel ezelőtt volt igen komoly következményekkel járó szú támadás, és idén, részben a rendkívül enyhe télnek köszönhetően még nagyobb mértékűnek jósolják a fenyegetést. Ezért még a szúbogarak tavaszi szaporodása előtt igyekeznek megelőző intézkedéseket tenni, melynek kapcsán 36 ezer feromon csapdát helyeznek el a veszélyeztetett erdőterületeken, valamint nem távolítják el a kidőlt fákat, amelyek maguk is afféle természetes szú „csapdaként” szolgálnak. A bogár invázióval leginkább fenyegetett erdők a morva-sziléziai területen találhatók.
Jan Němec
Egy szomorú hír: 79 éves korában, hosszú betegség után elhunyt Jan Němec a 60-as évek cseh új hullámának neves rendezője és forgatókönyvírója. Nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint Az éjszaka gyémántjai (Démanty noci) vagy éppen Az ünnepségről és vendégekről (O slavnosti a hostech) című film. Legsikeresebb dokumentum filmjében Csehszlovákia 1968. augusztus 21-i megszállását mutatta be. 1974-ben emigrált, és csak a rendszerváltást követően tért vissza hazájába. Egészen a haláláig aktívan dolgozott, utolsó filmjét valamikor az év folyamán mutatják be.

A Boldogság ranglista eleje
A Közép-európai országokban élők között a csehek a legboldogabbak, legalábbis ezt mutatják az ENSZ és a Gallup közös felmérésének eredményei. A közvélemény-kutatások szerint továbbra is az észak-európai országok és Svájc lakosai érzik legfelhőtlenebbnek az életüket. Csehország a boldogság listán a 27. helyen áll, Szlovákia a 45., Lengyelország az 54., míg Magyarország a 91. A csehek az elmúlt években folyamatosan egyre jobb eredményeket érnek el a boldogság felméréseken, ezúttal 4 helyezéssel léptek előre a listán.

A házasság már egyre kevésbé "divatos"
Folyamatosan nő a házasságon kívül született gyermekek aránya Csehországban. Míg 1990-ben még csupán a gyerekek 8,5%-nál nem voltak a szüleik a törvény által is házastársi viszonyban addig 2015-ben ez az arány elérte a 48%-ot. A cseh lakosság fele úgy véli, hogy egy gyermek normális életéhez, felneveléséhez nincs szükség arra, hogy a szülők házassági kötelékben éljenek, és csupán 25% véli ennek ellenkezőjét.


Végezetül mi a Csehország nem csak Prága szerkesztői szeretnénk minden olvasónknak Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánni! Veselé Velikonoce!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése