Az Én Csehországom 2.0 fotópályázat – Eredményhirdetés !

Eljött a várva várt pillanat, kihirdetjük az Én Csehországom 2.0 fotópályázat nyerteseinek listáját. A versenyre összesen harminckilenc pályázó küldte el a munkáit, melyek elbírálása a pompás képek sokasága miatt az előzetesen vártnál is nehezebbre sikeredett. Azért, hogy ne csak minket szidalmazzanak azok, akik nem kerültek a győztesek közé, felkértünk egy kis zsűrit a fotók megítélésére. A zsűri egyik tagja volt Lucie Orbók, a budapesti Cseh Centrum igazgató asszonya is, akinek ezúton is köszönjük segítségét. A zsűritagok egyenként adták le nekünk az általuk javasolt legjobb képek listáját, majd ezen egymástól független ítéletek összesítésével jutottunk el addig, hogy végre megnevezhessük a szerény díjazásban, de annál nagyobb elismerésben részesülő nyerteseket.





De még mielőtt nekilátnánk a győztes képek és szerzőinek bemutatásához, szeretnénk kifejezni köszönetünket valamennyi pályázónak, akik remekebbnél remekebb felvételekkel leptek meg minket. Nem csak a mezei udvariasság miatt állítjuk, számos kép esetében a szívünk vérzett, hogy összesítésben nem került a díjazottak közé. Ha megtehetnénk megannyi különdíjjal jutalmaznánk valamennyi alkotót, hiszen már azért is nagy köszönet jár nekik, hogy idejüket, fáradtságukat nem kímélve beküldték kedvenc képeiket. És a felvételek arról is tanúskodnak, hogy milyen sokan keresik fel Csehországot, és nem csak Prágát, hanem a gyönyörű vidéki tájakat is. Következzenek hát a „szigorúan szubjektíven” kiválasztott nyertesek és képeik, majd pedig ebben, és a következő cikkben még néhány a további nevezők felvételei közül.

Fóth Miklós
Az összesített lista élén Fóth Miklós műve végzett, melynek a szerzője a „Znojmó háború után” címet adta. Azt éppen nem tudjuk, hogy milyen „háború”, vagy talán egy jó kis sörcsata (?) zajlott az éjszaka során, de ez a hajnali órákban készített kép mindenkinek a tetszését elnyerte. A nyereménye a Pivotéka által felajánlott egyedi sörválogatás.

Lobenwein Harald
Egyáltalán nem meglepően igen sok olyan kép érkezett be hozzánk, melynek témája Český Krumlov festői szépségű városa. Ezért mintegy „krumlovi külön díjként” a cseh regionális termékek magyarországi terjesztésével foglalkozó Manka spájza web-shop felajánlásából kiváló minőségű díszdobozos krumlovi kézműves karamellben részesül Lobenwein Harald. A szerző fényképezés iránti szeretete több, mint „gyaníthatóan” családi hagyomány folytatása, hiszen Sopron egyik leghíresebb fényképész dinasztiájának megalapítóját is Lobenwein Haraldnak hívták.

Benkő Zoltán
A legjobb természetfotónak is nevezhetnénk Benkő Zoltán felvételét, amely a varázslatos Adršpašsko-teplické skály, azaz az Adršpach-i – teplicei homokkő sziklavidéken készült. A fotó készítőjének igen nagy segítséget nyújtott az ősz, hiszen a sárguló-barnuló-vöröslő levelek és a fenyőfák örök zöldje csodás színekkel ékesítették fel az amúgy is bámulatba ejtő sziklaformációkat. A felvétel beküldőjét ezért a Csehország nem csak Prága szerkesztőitől könyv válogatással díjazza.

Szabó Zsombor
Egy kisebb sörválogatással jutalmazzuk remek Szabó Zsombor képét, amely az Óriás-hegység legmagasabb pontján, a Sněžkán készült.

Huszta Tibor
Gasztronómiai témában a vártnál kevesebb kép érkezett be, közülük a zsűri Huszta Tibor felvételét díjazta, aki ezáltal gazdagabb lett a Manka spájza web-shop igazi cseh édességekből készült válogatásával.

Gyenes Márton
Végül, de nem utolsó sorban a Csehország nem csak Prága szerkesztőinek személyes különdíját ítéltük oda Gyenes Mártonnak, pontosabban a képen szereplő kis hölgynek, akinél profibb Kofola reklámarcot el sem tudnánk képzelni.

Bata Bettina
Ők voltak a díjazottak, de következzenek a további remek képek, melyek közül a Tükör címet viselőt Bata Bettina készítette Telč városában. Csodás kép, szinte már olyan mintha egy makettet látna az ember.

Balogh Géza
Balogh Géza az Elba-menti településeken járva Mělnik varázslatos városáról és környezetéről készített egy pazar képet.

Poór Balázs
Poór Balázs Észak-Csehországban járt, és az általa beküldött képen éppen a David Černý, híres cseh kortárs szobrász alkotásával díszített állomáson látható.

Szentes Judit
Szentes Judit kiváló képe a prágai Vencel-téren készült.Következő cikkünkben számos más pályázó egy-egy képét mutatjuk be, de addig is még egyszer szeretnénk megköszönni mindenkinek a beküldött felvételeket! Díjazott ugyan nem lehetett mindenki, de reméljük, hogy senkinek sem okozott a zsűri nagyon nagy csalódást. Ha mégis úgy érzi, akkor bátran jelentkezzen, és a Csehország, nem csak Prága szerkesztői szívesen „kárpótolják” egy korsó finom cseh sörrel!

1 megjegyzés: