Programajánló: Cseh Filmkarnevál a Toldi Moziban! (2016. február 3-7.)

Idén február 3. és 7. között kerül megrendezésre a hagyományos Cseh Filmkarnevál, melynek immáron megszokott támogatója a Staropramen (Borsodi Sörgyár). A budapesti Cseh Centrum által szervezett esemény öt napja során a nézők négy régebbi és négy új cseh filmet tekinthetnek meg a Toldi moziban (1054 Budapest, Bajcsy- Zsilinszky út 36-38.). A négy új filmtermés mindegyike a cseh filmgyártás legjavához tartozik, míg a négy régebbi mű egy retrospektív sorozat részét alkotja, amelynek célja betekintést nyújtani a rendszerváltás utáni időszak két legsikeresebb alkotója, Zdeněk és Jan Svěrák (apa és fia) munkásságába.
Cseh Filmkarnevál 2016

Február 3-án szerdán Petr Zelenka Londonban bemutatott filmjével kezdődik a színes karnevál. A nyitófilm címe: Elveszve Münchenben (Ztraceni v Mnichově), főhősei pedig Sir „P”, egy 90 éves beszélni, és politikusi kijelentéseket idézni képes papagáj, és persze a gazdája. A film a cseh történelem Mohácsával, az 1938-as müncheni egyezménnyel foglalkozik, de igazi csehes humorral átitatva, garantálva a szórakozást. A vígjáték nem véletlenül nyerte el a cseh filmkritikusok díját a legjobb film, a legjobb forgatókönyv és a legjobb rendezés kategóriájában is, és a közelgő Cseh Oroszlánon (a Cseh Film- és Televíziós Akadémia díjátadó gálája) is összesen tizenöt kategóriában esélyes a győzelemre. A vetítést követően a nézők beszélgetésen vehetnek részt Petr Zelenkával, a film rendezőjével.

Elveszve Münchenben
 

Február 4-én csütörtökön egy újabb remek vígjáték kerül vetítésre, melynek címe Ötvenes (Padesátka). Öt főszereplője igazi válogatott brigádot alkot, hiszen van köztük egy hótaposógép sofőr aki vízkeresztkor sosem iszik, egy pultos fiú aki a jóslás nagymestere, egy féllábú (!) sízőnő, egy legendás szoknyavadász és Pavka, a sífutó múltjáról híres Bulán család legidősebb tagja. Az Óriás-hegységben játszódó fergeteges cseh komédia az elmúlt karácsonyi évad legsikeresebb filmje volt a mozikban, még a Csillagok háborúját is beelőzve! 
Ötvenes

 
Február 5-én a cseh Filmkarnevál komolyabb hangulatra vált, hiszen a nap folyamán megtekinthető mindkét film drámai kérdésekkel foglalkozik. Előbb a Zdeněk Svěrák forgatókönyvéből, Jan Svěrák rendezésében készült 2001-es, II. világháborús cseh-angol-német-dán filmet a Sötétkék Égboltot (Tmavomodrý svět), majd ezt követően egy új cseh drámát a Kobrák és Siklókat (Kobry a užovky) láthatjuk. Ez utóbbi alkotás két főszereplője Siklós és Kobra az életben is testvérpárt alkotnak (Matěj és Kryštof Hádek). A filmet számos filmfesztiválon díjazták, és 2015-ben nagy sikert aratott a miskolci Jameson CineFest verseny programjában is.
Kobrák és siklók
Február 6-án szombaton két, hangulatában és stílusában teljesen eltérő, évtizedes cseh filmet nézhetnek meg a Toldi Mozi vendégei. Öt órai kezdettel vetítik a Zdeněk Svěrák főszereplésével készült (ő írta a forgatókönyvet is és a fia rendezte) Kolja címet viselő cseh-angol-francia filmet. Az idén már 20 éves alkotás egy prágai nőfaló, és a kéretlenül is gondjaira bízott orosz kisfiú történetét mutatja be az 1989-es bársonyos forradalom napjait élő Prágában. A nap második vetítésén pedig egy igazi örök klasszikus kerül terítékre, amelyről azt hiszem, a címén kívül nem is igen kell mást elárulnunk, hiszen szinte mindenki jól ismeri, mint egy közeli családtagot. Ez pedig nem más, mint Az én kis falum (Vesničko má středisková). Szinte hihetetlen, hogy ez az örök klasszikus már betöltötte a 30 évet, de még mindig ugyanazt a hatást váltja ki belőlünk, mint amikor először láttuk. Most ismét lehetőségünk nyílik rá, hogy moziban tekintsük meg, ráadásul a vetítést követően a film rendezőjével és magyar főszereplőjével, Jiří Menzellel és Bán Jánossal is találkozhatunk. A beszélgetéseket Csákvári Géza filmkritikus vezeti. Ki ne hagyja senki ezt a kiváló alkalmat! Talán kevesen tudják, de ennek a filmnek a forgatókönyvét is Zdeněk Svěrák írta.
Az én kis falum
A Cseh Filmkarnevál utolsó napjára is jutott még két remekmű. Az első egy a híres cseh bábművészeten alapuló bábfilm, a 2010-ben Jan Svěrák rendezésében készített Bubu visszatér (Kuky se vrací). A vetítést megelőzően 16 órától bemutatják a film forgatókönyve nyomán készült, magával ragadó illusztrációkkal díszített könyvet a magyar fordító, Forgács Ildikó részvételével. A film ifjú, és örökifjú filmrajongók számára egyaránt ajánlott. A kis fesztivál zárófilmje pedig újból egy igazi cseh vígjáték, A fotográfus (Fotograf) lesz, mely megtekintését nem csak a telt idomok után epekedőknek javalljuk. A keserédes erotikus komédia Jan Saudek, az idén nyolcvan esztendős világhíres cseh fotóművész életútját és munkásságát mutatja be a lányokhoz, szeretőkhöz, feleségekhez és szexéhes barátnőkhöz fűződő kapcsolatain keresztül. A film főszereplője a számos amerikai szuper filmből is ismert Karel Roden, rendezője Irena Pavlásková, társ-forgatókönyvírója pedig maga Jan Saudek.
A fotográfus

Idén először valamennyi film magyar feliratos lesz, ezzel is megkönnyítve a csehül kevéssé tudó filmrajongók dolgát. A Cseh Filmkarnevál kísérő programjaként pénteken este egy karneváli hangulatú rendezvényen is részt vehetünk a Mazel Tov étterem és bárban, ahol a zenéről a prágai Circus Problem zenekar gondoskodik. Mindenkinek szívből ajánljuk, hogy egy-egy vagy akár valamennyi film erejéig látogassanak el a Toldi Moziba, és adják át magukat a cseh filmek jellegzetes hangulatának!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése