Két csehországi sörminősítő verseny, eltérések – hasonlóságok: Tábor kontra České Budějovice II. rész

Folytatjuk Csehország két nagy sörminősítő versenyének a Tábor városában megrendezett Sörpecsét és a České Budějovicei Csehország Söre verseny eredményeinek ismertetését, némi saját megjegyzéssel. Ahogyan azt már korábban jeleztük, a kisüzemi sörfőzdéket felettébb sportszerűen külön kategóriába sorolták, hiszen esetükben a termelt mennyiség, a rendelkezésre álló technikai háttér, technológia és tőke jelentősen eltér egy multikézben lévő, vagy nagyobb regionális sörfőzdétől. Mindez azonban természetesen nem jelenti azt, hogy rosszabb minőségről beszélhetünk, sőt! A kisebb sörműhelyeknek megadatik ami a nagyoknak nem, mégpedig a szokványostól, a tömegsör recepttől való eltérés, és egyáltalán a kísérletezés lehetősége. Így egyre népszerűbb a hagyományos alsó erjesztésű sörök mellett a felső erjesztésű sörök főzése (IPA, EPA, stout, porter stb.), a termékek ízesítése, továbbá a különféle típusú komlókkal, malátával való próbálkozás. De mindentől függetlenül a kisüzemi sörfőzdék többségének a választékában is megtalálható a Csehországban hagyományos láger sör. Eme kis bevezetőt követően lássuk hát a kisüzemi sörfőzdék nyertes söreit a „nagyoknál” megismert kategóriák szerint, és a végén az összetett győzteseket. Az egyes kategóriák jelentését most külön nem magyarázzuk meg, mindenki „lapozzon” vissza a cikk első részéhez.
Koutské pivo 10
Světlé výčepní z minipivovaru. Nyertesek: Koutské pivo 10 (T). 2. és 3. helyezettek: Zámecká 10, Fabián 10 % és 10° Hekto (megosztva) (T). Amint látszik, ezt a kategóriát ugyan nem hirdették meg České Budějovicében, de mi azért szerettük volna ezt is ismertetni olvasóinkkal. Egyrészt a magunk részéről szívesen propagáljuk az alacsonyabb alkoholtartalmú, de magas minőségű ivósöröket, melyek mennyiségi fogyasztása mellett is könnyed hangulatban lehet órákon át beszélgetni, másrészt pedig látni fogjuk, hogy a budějovicei ležák kategóriában felbukkan a tábori výčepníbe tartozó sörök is. A kategória nyertes, a Kout na Šumavě Sörfőzde söre, a helyezettek sorrendben a Bratčicei, a Hostomice pod Brdy-i, valamint a Clock sörfőzdék sörei.

Světlý ležák z minipivovaru. Nyertesek: Bedřichova 11 (T), Škopeček 12% (CB). 2. és 3. helyezettek: František, Lyer 11% (T) / Koutské pivo 10, Dobřanská Hvězda (CB). Nos itt látszik, hogy a Koutské pivo, amit a hírek szerint a most induló Budapesti Cseh Sörfesztiválon is meg lehet majd kóstolni, mindkét sörminősítési versenyen szépen teljesített, ha nem is ugyanabban a kategóriában. A nyertesek itt a litomyšli Veselka és a svitavyi Na Kopecku termékei, míg a helyezettek a már említett Kout na Šumavěn túl Harrachovból, Modravából, valamint a nyugat-cseh Dobřany városka Kék Csillag (Modrá Hvězda) nevű főzdéjéből érkeztek.
Litovel Gustav

Tmavý ležák z minipivovaru. Nyertesek: Litovel Gustav (T), Zámecká černá 12% (CB). 2. és 3. helyezettek: Prokop 12%, Zlatý Josef (T) / Zlatá labuť Tmavý ležák 12% és Černý Havíř 12% (megosztva), Prokop 12% (CB). Upsz, hogy kerül a Litovel a minisörfőzdék közé? Nos, ezt mi sem tudjuk, talán a termelt barna sör mennyiséggel csusszanhattak be közéjük, de azért ezt a morva sörgyárat kisüzemi sörfőzdének hívni így is erős túlzás. A budějovicei nyertessel ilyen gond nincs, a Bratčicei Sörfőzde terméke valóban remek. A helyezetteknél a Chyšéből származó Prokop mindkét versenyen kitűnő helyezést szerzett, a Náměšť na Hané városka Arany Jóskája, a zvíkovi Arany Hattyú és a Kladnói Sörfőzde sem panaszkodhat.
Nyertes sörök Dobruškából
Světlé speciální z minipivovaru. Nyertesek: Litovel 15% (T), F.L.Věk 15% (CB). 2. és 3. helyezettek: Dalešické Májové 13 %, F.L.Věk 15% (T) / Bohouš 13% és Krajinská 14% IPA (CB), Dobřanský Sekáč 17%. No, itt is van mit hozzászólni. A Litovellel kapcsolatos kételyeinket nem ismételjük meg, úgy látszik Táborban ez így ment az idén. A kategória nyertese Dobruška város Rampušák főzdéjének söre, amely egy első és egy harmadik helyet is bezsebelt. A Sörgyári Capricció film forgatási helyszínén üzemelő Dalešicei Sörfőzde sörének tábori ezüstérme, a Kladnói sörfőzde, a Kajinská minisörfőzde (České Budějovice) második helyezései (IPA-val!), valamint a már szintén említett Kék Csillag bronzérme a söröket ismerve kevéssé vitatható.

Tmavé specialní z minipivovaru. Nyertesek: Matuška tmavé (T), Dobřanská Hvězda 14%. 2. és 3. helyezettek: Sv. Norbert, Dark roses 17 % (T), Zlatá labuť tmavý speciál 13%, Koutské pivo tmavé 14% (CB). Van igazság, erősen csodálkoztunk volna, ha a broumyi Matuška Sörfőzde neve nem került volna megemlítésre, mellette a Kék Csillag erős barna söre csak tovább erősítette az egyik kedvenc sörfőzdénk ez évi remek verseny teljesítményét. Az ezüstérmesek közé teljesen joggal került a strahovi kolostor szent norbertje, illetve a zvíkovi hattyú, a harmadik helyezettek között méltán foglalták el a helyüket a prágai U Tří Růží rózsái, és a szintén sikersorozatot megélő Kout na Šumavě főzde remeke.
A Kék Csillag sörei
Polotmavé z minipivovaru. Nyertesek: Pacholek 12° (T) Dobrák z Velké Dobré 16% (CB). 2. és 3. helyezettek: Kelly 11, Permon 12 (T) / Muderlant 13%, Dobřanský Dragoun (CB). A kisüzemi sörfőzdék félbarnái közül Táborban a morva Ohrada, míg České Budějovicében a Kladnó Sörfőzde egy-egy terméke győzedelmeskedett. A tábori helyezettek a brnói Magistr és a sokolovi Permontól, illetve a Dobruškai Sörfőzdéből, valamint a Kék Csillagtól érkeztek. Bevallom, mi ezt a kategóriát kóstolnánk végig, de nem ám kis kóstolópohárból, hanem igazi feles korsóból!
Muderlant
Ennyit a kicsi sörfőzdékről, amelyek természetesen az össz-számukhoz képest jóval alulreprezentáltan jelentek meg az egyes versenyeken, így ne csodálkozzunk ha egy-egy kedvelt sörünk nem szerepel a listán. Mindkét sörminősítő versenyen abszolút, kategóriákon felüli győzteseket is megneveztek. Lássuk végezetül tehát, hogy kik is lettek az év sörei Csehországban.
Starobrno Medium
A tábori Arany Sörpecsét nyertese: Starobrno Medium 2. és 3. helyezettek: Dalešické májové 13% és Holba Šerák Kvasničák.

A České Budějovicei Csehország Söre verseny nyertese: Svijanský Baron 15% és Holba Šerák special 13,51% (megosztva). 2. és 3. helyezettek: Svijanský Kníže 13%, Rychtář Premium.
Holba Šerák special 13,51%
Erős hümmögés, ez az őszinte véleményünk. Kisüzemi sörfőzdék csaknem sehol, az egyetlen Dalešicei Sörfőzde kivételével. Rajta kívül csak nagyobb sörgyárak termékei szerepelnek az érmesek között, ami vagy sokat mond el a sörlobbiról, vagy vannak olyan általunk nem ismert értékelési szempontok, amik a nagyok irányába terelik az ítészek döntését. A lényeg azonban mégis az, hogy törekedjünk minél többféle cseh sört kóstolni, fedezzük fel a cseh sörök világát! Ehhez a kalandozáshoz próbáltunk ezzel a cikkünkkel, a csehországi kisüzemi sörfőzdékről szóló sorozatunkkal, és más sörös cikkeinkkel egy kis segítséget nyújtani. Na zdraví!

1 megjegyzés: